Stoffel Vandoorne verovert de Formule E-wereldtitel

© Getty Images

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne (Mercedes) heeft zich zondag voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen in de Formule E gekroond. Hij verzekerde zich van de titel dankzij een tweede plaats in de tweede ePrix van Seoel, de zestiende en laatste manche van het kampioenschap voor elektrische racewagens.

De dertigjarige West-Vlaming begon aan de laatste race van het seizoen met een voorsprong van 21 punten op de Nieuw-Zeelander Mitch Evans (Jaguar), zijn enige overgebleven concurrent. Die werd zondag zevende. De dagzege in de Zuid-Koreaanse hoofdstad was voor de Zwitser Edoardo Mortara (Rokit Venturi Racing), die zijn vierde seizoenszege behaalde. De Brit Jake Dennis (Avalanche Andretti) vervolledigde het podium.

Bijzonder regelmatig seizoen

Vandoorne won dit seizoen slechts één ePrix – wel de meest prestigieuze in Monaco – maar toonde zich bijzonder regelmatig. Amper één keer finishte hij buiten de top tien (elfde plaats in Mexico). Acht keer stond de West-Vlaming op het podium en in de eindstand totaliseert hij 213 punten. Evans is tweede met 180 punten, Mortara derde met 169 punten.

In 2010 won Vandoorne als achttienjarige de F4 Eurocup 1.6, twee jaar later de Eurocup Formula Renault. In 2015 stak hij de titel in de GP2 (Formule 2) op zak, waarna hij bij McLaren een zitje in de Formule 1 kreeg. In dat wereldkampioenschap werd hij in 2017 en 2018 telkens zestiende.

Daarna werd hij in de koningsklasse testrijder voor Mercedes en ging hij het kampioenschap voor elektrische wagens rijden. Daarin werd hij in 2019 zestiende, in 2020 tweede en vorig jaar negende. Vandoorne volgt als wereldkampioen Formule E zijn Nederlandse teamgenoot Nyck de Vries op.

Partner Content