Evi Van Acker wint Vlaamse Reus 2012

© Belga

Zeilster Evi Van Acker heeft de Vlaamse Reus 2012 gewonnen. Met 504 punten haalde ze het voor Hans Van Alphen (468) en Marieke Vervoort (423).

De prijzenkast van Evi Van Acker raakt stilaan goed gevuld. Na het Vlaams Sportjuweel vorig jaar en de Nationale Trofee voor Sportverdienste vorige maand, rijfde de zeilster ook de Vlaamse Reus 2012 binnen. De verkiezing is een initiatief van de Vlaamse Bond van Sportjournalisten, die met de trofee de Vlaamse sportfiguur van het jaar bekroont.

Van Acker heeft de prijs in de eerste plaats te danken aan haar bronzen medaille op de Olympische Spelen. In de Laser Radial-klasse streed ze tot de slotrace mee voor goud, en na een spannende medaillerace kon ze de Ierse Annalise Murphy van het brons houden.

Het was voor het eerst dat een Belgische vrouw olympisch eremetaal in het zeilen behaalde, en voor Van Acker een mooie revanche voor haar achtste plaats in Peking vier jaar geleden. De Gentse was haar olympische seizoen overigens begonnen met zilver op het WK in december 2011.

Hans Van Alphen

Van Acker kreeg van 192 sportjournalisten en -medewerkers in totaal 504 punten. Meerkamper Hans Van Alphen was tweede met 468 punten, voor rolstoelatlete Marieke Vervoort met 423 punten. Tom Boonen (187), Sven Nys (106) en Tia Hellebaut (40) waren de drie andere genomineerden.

De 27-jarige Van Acker volgt op de erelijst van de Vlaamse Reus meerkamper Thomas Van der Plaetsen op. In het Kasteel Ten Bosse in Deinze kreeg de Oost-Vlaamse haar prijs overhandigd, een uniek beeldhouwwerk van Willem Vermandere. De zeilster maakt ook nog kans om Sportvrouw van het Jaar te worden, die prijs wordt op 16 december uitgereikt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content