De laatste 100 meter van Usain: wordt Lightning Bolt geklopt?

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Zaterdagavond om 22.45 uur loopt Usain Bolt (allicht) zijn allerlaatste 100 meterfinale, op het WK in Londen. Bliksemt Koning Usain nog een laatste keer? Of wordt hij onttroond door een nieuwe, jonge vedette?

6 juni 2013. Op die dag leed Usain Bolt zijn laatste nederlaag op de 100 meter. Grote rivaal Justin Gatlin was in Rome één honderdste sneller (9.94) dan de Jamaicaan. Die nam op het daaropvolgende WK in Moskou revanche met een bliksemsnelle 9.77, Gatlin moest genoegen nemen met zilver. Sindsdien liep Bolt niet meer rapper, maar chrono’s van 9.79 en 9.81 volstonden op het WK 2015 en op de Spelen van Rio – telkens voor Gatlin – om ongeslagen te blijven op grote kampioenschappen sinds hij op de olympiade van 2008 een eerste keer de wereld verbaasde. Alleen op het WK 2011 greep het sprinticoon naast het goud, door een valse start in de finale.

Rode draad doorheen Bolts laatste jaren waren de twijfels die voor elk groot toernooi rezen, omdat hij, geplaagd door blessures, telkens weer moeilijk op gang kwam. Maar steeds opnieuw snoerde hij op het WK of op de Spelen de critici de mond. Die twijfels doken ook dit jaar weer op, toen de 30-jarige Jamaicaan in Kingston (10 juni) 10.03 klokte en in Ostrava (28 juni) op 10.06 bleef steken. Twee keer op rij boven de 10 seconden, dat was hem nog nooit overkomen. In Monaco (21 juli), tijdens zijn allerlaatste Diamond Leaguemeeting, spurtte hij wel weer onder de 10 seconden – voor de vijftigste keer in zijn carrière.

Met die 9.95 is Bolt voorlopig echter pas negende op de ranking met de snelste tijden van 2017. Al zitten zeven atleten dicht op elkaar, met chrono’s tussen 9.90 en 9.95. Eén spurter steekt er bovenuit: de pas 21-jarige Amerikaan Christian Coleman, die 9.82 klokte in Eugene (7 juni). Samen met de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (23) dook hij als enige dit jaar al zes keer onder de 10 seconden.

Volgens ex-topsprinter Ato Boldon is Coleman, die sport management studeert aan de universiteit van Tennessee, een big time talent. ‘Zo’n sprinter heeft de VS al héél lang niet meer gehad. Als ik Bolt was, zou ik bang zijn van Coleman. Die kan presteren onder druk en Usain jaagt hem geen schrik aan. Christian heeft Bolt immers nooit meegemaakt op zijn piek, zoals Gatlin.’

Coleman moest op de Amerikaanse trials wel Gatlin, die ook een verleden heeft aan de college van Tennessee, laten voorgaan. Ook diens motor sputterde in het begin van het seizoen, na enkele blessures, maar de 35-jarige ex-dopingzondaar kwam in Sacramento toch boven water.

Kan Gatlin, Coleman of Simbine, Bolt alsnog van zijn troon stoten? André De Grasse zal de Jamaicaan alleszins geen strobreed in de weg leggen. De 22-jarige Canadees veroverde op de Spelen in Rio brons (9.91) op de 100 meter en dreef Bolt er tot het uiterste op de 200 meter met een tijd van 19.80, op slechts twee honderdsten van de Jamaicaan. Dit jaar liep De Grasse in Stockholm op de kortste sprintafstand al 9.69, weliswaar met te veel rugwind (4.8), maar enkele dagen voor het WK moest hij afhaken vanwege een hamstringblessure.

Groter is de kans dat de Boltbliksem nog een laatste keer inslaat. In zijn allerlaatste individuele 100 meter ooit, want voor de 200 meter past de Jamaicaan. Op het WK loopt hij daarna alleen nog de 4×100 meter. Er was aanvankelijk sprake dat Bolt daarna nog op een of meerdere meetings zou sprinten, maar onlangs gaf hij aan dat Londen definitief zijn Last Hurrah moet/zal worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content