Brecel: ‘Negatief denken is het slechtste dat je kunt doen’

© IMAGEGLOBE

Snookertalent Luca Brecel (17) begint aan zijn 1/16de finale in het UK Championship. Tegenstander is Ricky Walden, het nummer 12 van de wereld.

Brecel was in april van dit jaar de jongste speler ooit op The Crucible. Al sinds zijn veertien jaar wordt het Limburgse snookertalent een gouden toekomst voorspeld. Brecel blijft er rustig onder, ook de schuchterheid van enkele jaren geleden maakte ondertussen plaats voor een zelfverzekerde houding.

Luca Brecel: “Mensen beseffen het vaak niet, maar elke profspeler – ook de minder bekende namen – kan fantastisch goed snookeren, hoor. Die mannen kunnen elk shot technisch perfect uitvoeren. Het verschil zit hem bij snooker in het mentale aspect.”

“Ik ben mentaal vrij sterk, maar toch werk ik samen met mental coach Chris Henry”, gaat hij verder. “Als ik dat tegen mensen zeg die niets van snooker kennen, denken ze altijd dat zo’n mental coach rare trucs kent of wereldschokkende tips geeft, maar Chris legt de nadruk op heel logische zaken. Ik zal een voorbeeldje geven: als je mooi rechtop rond de tafel stapt, straal je positivisme en zelfvertrouwen uit. Dan wordt het vanzelf al een stuk moeilijker om negatief te denken. Aangezien negatief denken zowat het slechtste is wat je kunt doen als snookerspeler, moet je er echt alles aan doen om niet gefrustreerd te geraken wanneer je zelf even pech hebt of wanneer je tegenstander het geluk aan zijn zijde heeft.”

Ooit wereldkampioen worden

Brecel maakt er ook geen geheim van hij op termijn op het allerhoogste mikt: de wereldtitel. “Ik ga voor niets minder dan wereldkampioen. Ik ken mijn eigen kwaliteiten en ik heb intussen ook wel een goed beeld van mijn concurrenten. Als ik dan zie wie er in de loop der jaren al allemaal wereldkampioen is geworden, denk ik dat het ook voor mij mogelijk moet zijn.”

Daarmee legt de Belg zichzelf veel druk op, maar is ook de bedoeling, zo erkent hij in Sport/Voetbalmagazine. “Ik presteer net beter onder druk. Toch als ik degene ben die me die druk oplegt. Ik wil een concreet doel, zodat ik weet waarvoor ik train.” (KV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content