Bernd Thijs moet de Gentse kleedkamer weer op één lijn krijgen

© BELGA

Samen met de nieuwe hoofdtrainer Peter Balette krijgt de oud-international een moeilijke opdracht voorgeschoteld.

Tot eind juni moest oud-international Bernd Thijs (35) in het kader van zijn trainersopleiding nog stage lopen bij AA Gent. Normaal gezien was dat voorzien bij de beloftekern van de oud-profs Nico Vanderdonck en Tony Sergeant. Maar door het ontslag van de Roemeense coach Mircea Rednic – nota bene op zijn 52e verjaardag – en de aanstelling van zijn assistent Peter Balette tot (tijdelijk) hoofdtrainer van de Buffalo’s, stopt de revaliderende Limburgse middenvelder per direct met voetballen om zijn gouwgenoot te helpen slagen in hun moeilijke missie: alsnog PO2 winnen en een dubbel barrageduel afdwingen tegen de nummer vier van PO1. Na de 0 op 6 in poule A hebben ze daar nog vier duels de kans voor, met tegenstanders als Waasland-Beveren (tweemaal), Lierse en KV Oostende.

Het opzet van het bestuur bij AA Gent met het inzetten van Thijs is duidelijk: doordat er in de huidige spelersgroep geen leidersfiguren meer opstonden sinds zijn uitvallen, is er nood aan een sterke persoonlijkheid die de cohesie binnen de zwaar verdeelde kern kan terugbrengen. Thijs dwingt dat respect af, door zijn internationale loopbaan, professionele ingesteldheid en charisma. Een roeperstype zal hij nooit worden, maar Thijs kent voldoende de gevoeligheden van de Gentse kleedkamer om kordaat in te grijpen waar nodig of zaken te veranderen. Aan zelfdiscipline ontbrak het de oud-voetballer van Standard en Genk immers nooit, door gereputeerde trainers als Michel Preud’homme en Trond Sollied werd hij gemakshalve gebruikt als hun verlengstuk op het veld.

Thijs is gepokt en gemazeld in het voetbal, maar blijft vooral een nuchtere realist. Hij durft te zeggen waar het op staat en is ook tactisch voldoende beslagen om zijn mening te geven aan Balette. Het zal een proces worden van slaan en zalven, waarbij het nieuwe duo strenger zal moeten optreden dan voorganger Rednic, die als grootste verwijt te horen kreeg vanuit de spelersgroep dat hij alles té negatief benaderde. Een beetje pamperen mag, maar het nieuwe trainersduo zal vooral het zelfvertrouwen moeten aanzwengelen en strakke lijnen dienen te trekken bij een spelersgroep waar de zelfkritiek voor velen een loos begrip is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content