Zaak-Griner: Rusland bereid te praten over een gevangenenruil

© Belga Image

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft vrijdag gezegd dat zijn land bereid is te praten met Washington over een gevangenenruil, waarbij ook basketster Brittney Griner betrokken wordt, via een communicatiekanaal op presidentieel niveau.

‘Wij zijn bereid rond dit onderwerp te praten, maar enkel via het (communicatie)kanaal dat de presidenten (Vladimir) Poetin en (Joe) Biden zijn overeengekomen’, zei Lavrov op een persconferentie in Cambodja.

‘Er bestaat een speciaal kanaal, dat de presidenten zijn overeengekomen, en ondanks enkele publieke verklaringen behoudt dit kanaal alle relevantie’, vervolgde hij. ‘Als de Amerikanen nog steeds besluiten om zich in te laten met publieke diplomatie en klinkende verklaringen af te leggen (…) is dat hun zaak, en zelfs hun probleem’.

Lavrov verzekerde dat Washington ‘er niet toe komt om rustig en professioneel te werken’ over veel onderwerpen.

Een Russische rechtbank heeft donderdag Griner tot negen jaar cel veroordeeld wegens drugsbezit en -trafiek.

Vorige week hebben Amerikaanse media gemeld dat Washington Griner en de voor spionage veroordeelde oud-marinier Paul Whelan wil ruilen voor de beruchte Russische wapenhandelaar Viktor Boet die in de VS vastzit. Boet heeft ook enkele jaren vanuit Oostende geopereerd.

Partner Content