Bart Swings negende in 5.000 meter, derde wereldtitel op rij voor Sven Kramer

© BELGAIMAGE

Op de voorlaatste dag van de wereldkampioenschappen schaatsten in het Nederlandse Heerenven is Bart Swings op de 5.000 meter op de negende plaats geëindigd.

Bart Swings is op de voorlaatste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen in het Nederlandse Heerenveen op de 5.000 meter in 6:23.77 op de negende plaats geëindigd. Het goud ging voor de derde keer op rij naar de Nederlander Sven Kramer.

Voor de tweede keer trof Swings de olympische kampioen in de piste in zijn rechtstreeks duel, het voorlaatste van de wedstrijd. Was het op de tien kilometer Jorrit Bergsma (die hem overigens geen schijn van kans gaf), deelde de 24-jarige student uit Leuven deze keer het ijs met Sven Kramer. Na acht ritten had Bergsma met 6:11.53 de beste tijd neergezet, een fractie boven Kramers baanrecord. Kramer, die de voor 10.000 meter afzegde en ook de 1.500 meter had laten lopen, was er op gebrand het prestigeduel te winnen.

WK-podium bestaat volledig uit Nederlanders

Net als Bergsma legde Kramer de rondjes binnen de dertig seconden af, maar in de laatste ovalen besliste Kramer het duel in zijn voordeel. Swings was zo verstandig niet mee te gaan met de Friese furie en zijn eigen race te rijden. De tienduizend kijkers hadden nauwelijks oog voor de eenzame Swings, die weinig fout deed en pas in de laatste ronde (31.4) echt wegzakte.

Uiteindelijk kwam de 28-jarige Kramer in een volgepakt Thialf in 6:09.65 over de streep, goed voor een officieus wereldrecord op een laaglandbaan. Voor de tweevoudig olympisch kampioen op die afstand was het ook zijn zesde wereldtitel op de vijf kilometer.

Bergsma (6:11.53) pakte zilver, het brons ging naar zijn landgenoot Douwe de Vries (6:18.24). Het is de eerste keer sinds 2003 dat het WK-podium op deze afstand bij de mannen volledig uit Nederlanders bestaat.

Laatste medaillekans 1.500 meter

Voor Swings is het dus nog wachten op een eerste podiumplek in Heerenveen. Eerder finishte hij op de tien kilometer op de achtste plaats en op de 1.500 meter op de zevende stek. Zondag op de slotdag van het toernooi heeft hij nog een kans op de massastart, een minimarathon over zestien ronden. Dat is het onderdeel waarop hij tijdens de Wereldbekermanches van dit seizoen al drie keer derde werd. Volgens de ploegleiding van Team Stressless is de 5.000 meter voor Swings de moeilijkste afstand. ‘Je moet erin durven vliegen in de wetenschap dat je vroeg of laat tegen een muur knalt’, zei coach Rutger Tijssen voor aanvang van de race. Tijssen mikte vooraf op een tijd rond de 6:20, terwijl Swings dit seizoen nog niet sneller was geweest dan 6:24.67. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content