Nafi Thiam: zaak is onbevangen elke proef aan te vatten

© Belga Image

Voor Nafi Thiam worden het op haar 21ste de eerste Olympische Spelen. Vandaag (vrijdag) begint ze aan haar zevenkamp, met de 100 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten en de 200 meter.

Na een teleurstellend WK 2015 (pas 11e met slechts 6298 punten) lijkt ze er dit jaar weer helemaal te staan. In Götzis werd de 21-jarige zevenkampster vierde met 6491 punten, een zucht verwijderd van haar Belgisch record (6508), goed voor (nu) een zevende plaats op de wereldranglijst.

Thiam liet er nochtans vele punten liggen in de sprongnummers en het speerwerpen, maar rekende af met haar o zo gevreesde afsluitende 800 meter, waar ze haar persoonlijk record met drie seconden verbeterde – mentaal een kantelpunt.

Op het EK in Amsterdam nam ze daarna alleen deel aan hoogspringen, haar specialiteit, waar de Waalse vierde werd met met een sprong over 1m93. Ze klaarde die hoogte bij haar tweede poging, maar raakte niet over 1m96.

Scherpte na het EK haar vorm nog aan, wat bleek uit persoonlijk record op de 100 meter horden in Heusden.

Als ze regelmaat in haar prestaties kan leggen, moet de atlete uit Rhisnes in Rio ruim boven de 6500 kunnen scoren, en zo mikken op een stek net buiten de medailles (vijfde, zesde). Allicht zullen de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill, haar veelbelovende landgenote Katarina Johnson-Thompson, de Canadese Brianne Theisen-Eaton, de vrouw van Ashton Eaton die dit jaar wereldkampioene indoor werd, en de Nederlandse Europees kampioene Anouk Vetter te sterk zijn.

Grootste minpunt voor Thiam blijven haar loopnummers, waarin ze snelheid en uithouding tekortschiet ten opzicht van Ennis-Hill en co. Op het BK liep de Waalse ook een scheurtje op aan de ligamenten van de elleboog, waardoor ze tot Rio amper kon trainen op het speerwerpen – niet ideaal dus.

Zowel fysiek als mentaal mag ze ook niet te veel last ondervinden van het slecht opgestelde wedstrijdschema van de zevenkamp. Zaak is om die zorgen opzij te schuiven en op haar jonge leeftijd onbevangen elke proef aan te vatten – zoals haar grote voorbeeld Tia Hellebaut dat indertijd deed.

Competitie: vrijdag 12/8 vanaf 14.45 uur (eerste nummer), zaterdag 13/8 afsluitende 800 meter om 3.53 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content