Atletiek krijgt zware dopingklap: ook Asafa Powell test positief

© Reuters

Na Tyson Gay hebben ook Asafa Powell en Sherone Simpson een positieve dopingtest afgeleverd.

Na Tyson Gay hebben ook Asafa Powell en Sherone Simpson een positieve dopingtest afgeleverd. Dat melden verschillende media. Volgens de Jamaicaanse krant The Gleaner testten in totaal niet minder dan vijf Jamaicaanse atleten positief op verboden middelen op de Jamaicaanse trials (20-23 juni) .

“We bekijken nu met het wereldantidopingagentschap WADA hoe het stimulerende middel in het lichaam van Asafa is terechtgekomen”, verklaarde Powells manager Paul Doyle. Het betreft het middel oxilofrine, een stimulans.

AsafaPowell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter. In 2007 liep de Jamaicaan een tijd van 9.74. Usain Bolt zette het record nadien scherper, maar Powell dook in 2008 wel nog onder zijn persoonlijk record in 9.72. Daarmee is hij de vierde snelste aller tijden.

Powell: ‘Ik ben geen valsspeler’

“Ik ben geen valsspeler”, stelde de voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter in een persbericht. “Ik wil duidelijk aan mijn familie, vrienden en al mijn fans wereldwijd zeggen dat ik nooit bewust middelen heb genomen die in strijd zijn met de regels”, verklaarde Powell. “Ik ben geen valsspeler, en dat ben ik ook nooit geweest.” “Mijn houding ten opzichte van het dopingreglement is algemeen bekend, ik ben steeds bereid om stalen te geven wanneer men daarom vraagt”, vervolgde de Jamaicaan.

“Ik ben in vele opzichten ondersteboven van deze positieve test. Op professioneel vlak maakt dit het me onmogelijk om deze zomer met de Jamaicaanse atleten aan te treden op het WK in Moskou.”

“Op persoonlijk vlak is dit echter nog pijnlijker. Ik schrijf dit in het volle besef dat mijn familie, vrienden, fans en land teleurgesteld zullen zijn door deze laatste ontwikkeling. Ik duizel na deze verrassende positieve test. Ik ben er echter van overtuigd dat ik hier sterker en wijzer uit zal komen, en dat ik beter zal voorbereid zijn om om te gaan met de wendingen die gepaard gaan met een leven als professioneel atleet.”

“Ik aanvaard de gevolgen van deze positieve test, uiteindelijk is er maar een Asafa Powell”, besloot Powell. “Mijn fout was echter niet dat ik vals speelde, maar dat ik niet waakzaam genoeg was.”

Ook Sherone Simpson positief

Ook de Jamaicaanse sprintster Sherone Simpson werd positief bevonden op een verboden middel. Zij maakte deel uit van de Jamaicaanse 4x100m-ploeg die goud won op de Olympische Spelen van 2004 en zilver in 2012. Op de Spelen in 2008 behaalde ze zilver op de 100m.

The Gleaner maakt melding van in totaal vijf atleten die tegen de dopinglamp liepen. Het zou gaan om drie atleten die uitkomen op loopnummers en twee sporters die deelnemen aan veldnummers. Onder de dopingzondaars bevinden zich twee sprinters die olympisch goud behaalden, aldus de Jamaicaanse krant.

Nesta Carter zou volgens verschillende mediaberichten tot die vijf Jamaicaanse atleten behoren. Met zijn 9.78 is Carter de vijfde snelste mens aller tijden op de
100 meter. Zaterdag liep de Jamaicaan op de IAAF World Challenge in het Spaanse Madrid nog 9.87. Hij behaalde op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 goud met de 4x100m-estaffetteploeg.

‘Snelste man ter wereld’ Tyson Gay positief

Eerder raakte bekend dat Tyson Gay, dit jaar de snelste man op de 100m (9.75), positief bevonden is op een verboden middel. De Amerikaanse atleet neemt niet deel aan het WK in Moskou (10-18 augustus). (Belga/SD)

Kort portret van Asafa Powell, de Jamaicaanse atleet van wie zondag werd dat hij op de stimulans oxilofrine is betrapt.

Naam: Powell
Voornaam: Asafa
Nationaliteit: Jamaicaans
Geboortedatum: 23/11/1982
Geboorteplaats: Saint-Catherine (Jamaica)

Lengte: 1,91 m
Gewicht: 88 kg

Sport/discipline: atletiek/sprint

Palmares:
Olympische Spelen:
. 100 m: 5e (2004, 2008), 8e (2012)
. Aflossing 4×100 m: 1e (2008)
WK:
. 100 m: 3e (2007, 2009)
. 4×100 m: 1e (2009), 2e (2007)

Persoonlijke records:
100 m: 9.72 (02/09/08 in Lausanne)
200 m: 19.90 (25/06/06 in Kingston)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content