Ondanks zijn toenemende reputatie als Europese topper zijn de topspelers van Olympique Lyon elk jaar gegeerd wild op de transfermarkt. Eén jaar nadat Chelsea voor een recordbedrag zijn Ghanese middenvelder Michaël Essien kwam wegplukken, ziet de Franse landskampioen nu Mahamoudou Diarra voor het niet onaardige bedrag van 28 miljoen euro verhuizen naar Real Madrid. Vorig jaar veegde Lyon met veel brio de twijfels van tafel die waren ontstaan rond de vraag of het team het vertrek van Essien zou kunnen opvangen. Nu zal nog moeten blijken of dit na het opstappen van de timide maar zeer efficiënte Diarra opnieuw zal lukken. In het systeem van de ploeg van Gérard Houllier, slaagde de 25-jarige Malinese international er immers in zijn eentje in om het vacuüm op te vullen dat Essien naliet. Diarra is het prototype van de moderne verdedigende middenvelder. Met zijn 1 meter 83 en 76 kilogram combineert hij atletische kracht met fysieke inzet, viriel spel en een uitstekende techniek. Bij Lyon fungeerde hij als een metronoom die zowel de verdediging bijstond als de aanval ondersteunde. Volgens France Football recupereert hij als “libero van het middenveld” een maximaal aantal ballen om er vervolgens altijd iets goeds mee te doen. De kwaliteit van zijn passing staat immers buiten kijf en hij slaagt er ook vaak in om de opening te creëren, dikwijls met het hoofd bij vrije trappen. Real Madrid ziet in hem in ieder geval een soort reïncarnatie van Claude Makelele… met dien verstande dat hij nog wat completer is dan die laatste.

Om hem te vervangen, ging Lyon bij Lens voor een bedrag van 6,25 miljoen euro Alou Diarra weghalen. Het moest daarvoor wel een race tegen de klok winnen want de Franse international werd al verschillende weken het hof gemaakt door AS Roma. “Alou heeft een heel andere stijl dan zijn naamgenoot, maar hij beantwoordt eveneens aan het profiel van de sterke centrale balrecuperator, een positie waarvan het belang in het moderne voetbal alsmaar toeneemt”, legt Gérard Houllier uit. Voor Diarra wordt het trouwens een prettig weerzien met de coach want hij kruiste ook bij Liverpool enkele dagen zijn pad. De “Reds” leenden hem echter dadelijk uit aan Le Havre, omdat hij in de stad aan de Mersey de concurrentie moest aangaan met Steven Gerrard en Dietmar Hamann. “Dat ik Houiller al kende, heeft meegespeeld in mijn keuze”, verklaarde de ex-speler van Lens, die voor de rood-gelen niet meer in actie kwam van zodra de geruchtenmolen rond een mogelijke transfer op gang was gekomen.

Christophe Revault (34), die in het doel van Toulouse werd verdrongen door de jonge Nicolas Douchez, stapt over naar Rennes. Hij tekende bij de rood-zwarten voor twee jaar.

Serge Le Dizet mag ondanks de zeer slechte competitiestart (2 op 12) aanblijven als trainer van Nantes.

Lilian Thuram en Claude Makelele kondigden aan dat ze willen blijven spelen voor de Franse nationale ploeg. Ze maken deel uit van de selectie voor de wedstrijd tegen Georgië.

Pedro Miguel Pauleta scoorde de twee doelpunten in de wedstrijd van PSG tegen Sochaux. Daarmee vestigde hij een nieuw record, want met 121 goals achter zijn naam is hij de productiefste nog actieve speler in de Franse eerste klasse.

Adrian Aliaj, de vroegere middenvelder van La Louvière, ruilt tweedeklasser Brest voor de Kroatische tweedeklasser Grad Solin.

Cedric Barbosa, een middenvelder van Rennes, tekende een contract voor één jaar bij Troyes.

Luigi Pieroni, die nochtans el enkele weken met een vertrouwenscrisis worstelde, vond zijn torinstinct terug en ontpopte zich tot redder van Auxerre. In de UEFA-cupmatch tegen OFK Belgrado, waren de Fransen bij een 2-2 score in de 82ste minuut virtueel uitgeschakeld. Maar dan ontbond Pieroni zijn duivels en scoorde hij een onvervalste hattrick die de eindstad op 5-2 bracht.

Lyon probeert enkele spelers op overschot elders onderdak te bieden. Auxerre zou belangstelling hebben voor Benoît Pedretti, Tottenham voor Hatem Ben Arfa en Valencia voor Sydney Govou.

SVDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content