Clarence Seedorf is weer Nederlands international.

Eén ding bereikte de 30-jarige middenvelder van AC Milan alleszins in zijn loopbaan : Clarence Seedorf werd eindelijk een voetballer. Hij wordt niet meer in eerste instantie beoordeeld als mens, met een hoge dosis nukken en grillen, maar als sporter. Zijn eigenzinnigheid, zelfoverschatting en gebrek aan zelfkritiek, karaktertrekken die hem in zijn car- rière tot nu toe zo vaak hinderden en zijn imago negatief beïnvloedden, spelen nog nauwelijks een rol. Seedorf is niet langer een controversieel figuur in Nederland.

Het goed voorbereide charmeoffensief dat de Surinamer startte aan het adres van bondscoach Marco van Basten, loonde. Sinds hij zijn laatste interland speelde op 30 juni 2004 gedroeg Seedorf zich altijd als een heer, nooit als een verwende en verongelijkte vedette. Waardig en uiterst kalm schikte hij zich ook in zijn rol als banneling van Oranje. Exact dertig interlands moest Seedorf wachten op een terugkeer. Door voor hem te kiezen, maakte Van Basten een knieval en wijzigde hij toch zijn koers. In de lijst van creatieve middenvelders staat Seedorf plotseling op de derde plaats, na Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. Een opvallende promotie, want de afgelopen jaren veranderde de voetballer Seedorf geen haar. Kennelijk kwam Van Basten tot de conclusie dat hij de kracht en het inzicht van de oud-Ajacied goed kan gebruiken, in een linie van het elftal dat juist die elementen zo vaak miste. Vooral bij het laatste WK kwam dat manco haarscherp aan het licht.

Bijkomende troef voor Seedorf is zijn conditie. Die laat hij bewaken in het Milan-lab. Al jaren neemt de technisch vaardige voetballer zonder noemenswaardige blessures in Spanje en Italië deel aan zware competities. Maar een garantie op succes kan ook Seedorf niet bieden. Bovendien speelden in het veleden zijn solistische optredens en zijn mondigheid hem lange tijd parten. Dat was echter niet het enige. Wat zijn imago ook bepaalde, was dat Seedorf er in het shirt van Oranje ook zelden in slaagde zijn draai te vinden. Het neemt niet weg dat het tijd werd dat Van Basten een beroep op Seedorf doet, al was het maar omdat hij het risico waard is.

Zijn eerste grote zege van het seizoen heeft Seedorf dus al binnen. Maar dat is toch niet meer dan een broos begin. “Ons contact is hartelijk”, opperde Seedorf in de Volkskrant. “Ik geloof dat de bondscoach mij gaat steunen, zoals hij dat ook doet met alle andere spelers. Het gevoel om nog eens te schitteren bij een EK of WK zit heel erg sterk in me. Dat draag ik bij me.”

Het oefenduel van Nederland tegen Engeland eindigde in een 1-1-gelijkspel. Een late treffer van nood-rechtsbuiten Rafael van der Vaart voorkwam een derde nederlaag voor bondscoach Marco van Basten. Beide teams konden in de Amsterdam ArenA niet overtuigen en brachten weinig sprankelend voetbal.

Gill Swerts (24, Vitesse) komt dit seizoen niet meer in actie. De verdediger scheurde bij een oefenwedstrijd de voorste kruisband en beschadigde de buitenmeniscus. Twee maanden geleden werd de Rode Duivel nog geopereerd aan de meniscus. Hij moet rekening houden met een onbeschikbaarheid van zes tot acht maanden.

Darl Douglas (27) wil zo snel mogelijk vertrekken bij FC Utrecht. De spits heeft nog een contract tot het einde van het seizoen, maar hoopt op een tussentijdse transfer, omdat hij in de 4-4-2-veldbezetting van Foeke Booy plaats moet ruimen voor Cedric van der Gun.

Zdenek Grygera weigert zijn contract nog te verlengen bij Ajax. De Tsjechische international is zwaar teleurgesteld over het feit dat technisch directeur Martin Van Geel naar buiten trad met details over het gesprek dat ze voerden om de aflopende overeenkomst te verlengen. Markus Rosenberg kan rekenen op interesse van Lyon, VfL Wolfsburg, Werder Bremen en PSG. De transfersom bedraagt 5,5 miljoen euro voor de Zweedse aanvaller.

FC Twente wil duidelijk het ijzer smeden terwijl het heet is. De club wil namelijk het Arkestadion, dat werd opgetrokken in 1998, verbouwen. Momenteel bedraagt de capaciteit 13.250 toeschouwers, maar de Tukkers wil dat aantal optrekken tot 36.000.

De Zweed Petter Hansson (29), een verdediger, vertrekt op het einde van het seizoen transfervrij bij Heerenveen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content