Jan Olde Riekerink wordt de nieuwe trainer van AA Gent.

Verrassend zijn de trainerskeuzes van Ivan De Witte wel. Na Trond Sollied en Patrick Remy koos de voorzitter van AA Gent opnieuw voor een onbekende nieuwkomer in het Belgisch voetbal. Jan Olde Riekerink (39) voetbalde als prof voor Sparta, Dordrecht en Telstar. Bij Ajax doorliep hij als trainer de hele opleiding, van de jeugd tot het tweede elftal. Met Ajax 2 bereikte hij afgelopen seizoen verrassend de halve finales van de Nederlandse beker. Riekerink heeft een diploma lichamelijke opvoeding en een universiteitsopleiding marketing.

De Witte : “We hadden het onszelf gemakkelijk kunnen maken door een vertrouwde naam te nemen, maar dat wilden we bewust niet. We volgen koppig een eigen lijn.” Riekerink werd al aangeprezen toen Gent twee jaar geleden Europees voetbalde tegen Ajax, tegen wie de uitschakeling het lot van Henk Houwaart bezegelde. De Witte geeft toe dat manager Michel Louwagie toen bij Jan Olde Riekerink informeerde, maar afhaakte omdat hij nog onder contract lag in Amsterdam.

De Witte wil nadrukkelijk op lange termijn iets opbouwen met de nieuwe trainer. Hij krijgt een contract voor drie jaar en zal samenwerken met Philippe Vande Walle en Herman Vermeulen. De bevoegdheden van die laatste worden uitgebreid. Als vertrouwensman van het bestuur kan hij op termijn doorgroeien naar de rol van technisch directeur. De Witte is gecharmeerd van de vaktechnische aanpak van Riekerink, zijn aandacht voor een wetenschappelijk verantwoorde trainingsaanpak, en zijn wedstrijdgerichte trainingen.

Olde Riekerink verhuist met zijn gezin naar het Gentse en is vastbesloten ook Frans te leren. Hij is blij dat een subtopper als Gent hem vroeg om te debuteren als hoofdtrainer. “Ik vond het tijd om de ervaring die ik opdeed aan de zijde van Louis van Gaal, Jan Wouters, Morten Olsen, Co Adriaanse en Ronald Koeman, zelf in de praktijk om te zetten.” Zijn voetbalvisie ? “Voetbal speel je om de mensen te vermaken. Eén van de hoofddoelen voor een trainer is amusement aan te bieden. Ik hou van een hoge balcirculatie en bij balverlies het snel onder druk zetten van de achterste lijn van de tegenstander.” De Witte benadrukte dat Gent met Riekerink opnieuw minstens een plaats in de topvier beoogt. (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content