Rijsel klopte in een week twee keer kampioen Lyon.

Dat Rijsel vorige week Lyon met 3-2 uit de Franse beker wipte nadat het eerder ook al in de competitiewedstrijd de zevenvoudige kampioen met 2-0 had afgedroogd, is geen toeval. Na een moeilijke competitiestart zette de grensploeg immers een mooie reeks van negen wedstrijden zonder nederlaag neer. Zonder de kleine inzinking van de voorbijgaande weken had het team mogelijk zelfs kunnen meestrijden voor de titel. De jongens van Rudi Garcia hebben wel nog altijd uitzicht op een CL-ticket en krijgen wekelijks lof voor het aantrekkelijke voetbal dat ze (net als Rennes, Bordeaux en Lorient) brengen.

“We werken veel met de bal en voelen aan alles dat de coach erg offensief denkt”, vertelt aanvoerder Rio Mavuba. “Precies omdat hij zo ambitieus is en duidelijk laat blijken dat hij met de club wil groeien, besliste ik langer te blijven.” Garcia, die heel dicht bij de groep staat, leerde zijn team hoe het hoog druk moet zetten en slaagde erin om spelers alternerend verschillende posities te laten innemen. Michel Bastos kan zowel rechts of links spelen, terwijl Ludovic Obraniak op het middenveld speelt of in de spits wordt geposteerd. Met metronoom Mavuba, marathonloper Florent Balmont, die overkwam van Nice, en Yohan Cabaye, die geregeld in het strafschopgebied van de tegenstander infiltreert, beschikt Rijsel volgens veel kenners over het beste middenveld van Frankrijk. De drie spelers verbruiken echter zo veel energie dat de motor in februari even stokte. “We hebben de naam vooral te rekenen op kracht, maar dat klopt niet”, zegt Obraniak nog. “Ons middenveld bestaat uit spelers van 1,70 meter die 70 kilogram wegen. We zijn vooral snel en vinnig, we wisselen vaak van positie en zetten de tegenstanders altijd onder druk om hen tot balverlies te dwingen.”

Dat Garcia bovendien voldoende psycholoog is om de wisselspelers goed bij de les te houden, werd tegen Lyon duidelijk. In de competitie trok de Slowaak Robert Vittek het team over de streep en in de bekerwedstrijd leverde onze landgenoot Eden Hazard een knalprestatie.

Brandao, die tijdens de winterstop naar Marseille kwam, wordt door L’Equipe een van de spelers genoemd die hun nieuwe club een meerwaarde brachten tijdens de heenronde. Hetzelfde geldt voor Jean-Claude Darcheville (Valenciennes),de Sloveense verdediger César (Grenoble) en de Tsjechische spits Vaclav Sverkos en de Tu-nesische verdediger Yassine Mikari (allebei FC Sochaux).

AS Monaco moet het voorlopig doen zonder voorzitter. Jérôme de Bontin, een goede kennis van prins Albert, diende immers zijn ontslag in, officieel om familiale redenen. De balans die hij na één jaar voorzitterschap kan voorleggen, oogt alvast niet indrukwekkend. Dat hij bovendien algemeen directeur Marc Keller, sportief directeur Jean-Luc Ettori en opleidingsverantwoordelijke Dominique Bijo-tat aan de deur zette, maakte hem allerminst populair.

PSG verloor in de achtste finales van de Franse beker van derdeklasser Rodez en is de belangrijkste ploeg die in dit stadium sneuvelde. Rijsel schakelde Lyon uit met 3-2 dankzij een knalprestatie – twee assists en een goal – van Rode Duivel Eden Hazard. De andere ploegen die zich plaatsten voor de kwartfinales zijn de eersteklassers Grenoble, Toulouse, Monaco en Rennes, en de tweedeklassers Sedan en EA Guingamp.

Rijsel speelde voor het tweede opeenvolgende jaar zijn wedstrijd tegen Lyon niet op eigen veld maar wel in het nationale Stade de France. Dat moet de fans een voorsmaakje bezorgen van de sfeer die straks in het eigen nieuwe grote stadion zal hangen. Jammer genoeg werd het feest overschaduwd door de dood van twee fans die in Parijs onder een treinstel van de RER terechtkwamen.

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content