Het blijft kloppen op dezelfde spijker, en hem geen millimeter dieper krijgen: graag had ik het hier nog eens gehad over het amateurvoetbal, te weten 95 procent van de Belgische voetbalclubs en -spelers, geef toe, geen klein groepje mensen. Als invalshoek neem ik een drietal persberichten, het ene al groter nieuws dan het andere.

Eerste bericht: derdeklasser Visé kan het niet langer bolwerken en gaat failliet. Nu was deze club met haar Indonesische investeerder niet bepaald een toonbeeld van goed management, ze illustreert wél het totale failliet van ons voetbal onder de spotlights van de Jupiler Pro League. Visé heeft immers enkele jaren in tweede klasse rondgehangen, mét een licentie, zelfs al stapelden de problemen zich op. Ten einde raad verkoopt zo’n club haar ziel, waarop een oosterse investeerder zijn (goedkope) speeltje natuurlijk dumpt bij de eerste de beste tegenslag, in dit geval degradatie naar derde klasse. En neemt u het van mij aan: er volgen er nog.

Tweede bericht: RSC Anderlecht spant een rechtszaak aan tegen een talentvolle eigen jeugdspeler, die voor erg weinig geld richting Italië dreigt te verkassen. Europarlementariër Ivo Belet vreest voor de slaagkansen maar kan de club begrijpen. Excuseer? Is dit niet de hypocrisie ten top? Werkt het ook niet in de omgekeerde richting? Hoeveel solidariteit toont het grote RSCA met de kleine omringende clubs, waar elk talentje kosteloos kan worden weggeplukt? Niks, nada, noppes, de Belgische (en dan zeker de Vlaamse) amateurclub krijgt GEEN ENKELE compensatie, want jawel, als de jongen in kwestie vertrekt, krijgt Anderlecht wel degelijk een (relatief kleine) vergoeding…

Derde bericht, uit een interview in Humo en dit blad: Steven Martens beweert dat het amateurvoetbal al van heel wat voordelen kon genieten onder zijn bewind. Zo is hij – niet onterecht – blij dat er steeds meer gediplomeerde trainers zijn. Waar meneer Martens dan weer niet bij stilstaat, is dat dergelijke trainers betaald moeten worden, en helaas, daar komt de bond niet in tussen. Was er nog een realisatie? Ah ja, gedigitaliseerde wedstrijdbladen. Hallelujah.

Nee, beste mensen, het amateurvoetbal heeft het moeilijk, erg moeilijk. Op solidariteit van de profs hoeven we niet te rekenen, en de voetbalbond heeft – begrijpelijk zeker? – meer oog voor de glitter en glamour rond de Rode Duivels. Steven Martens zei in hetzelfde interview dat het amateurvoetbal de komende jaren aan de beurt komt voor een grondige opwaardering. We zijn benieuwd…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Chris Kwanten, Bocholt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content