(Alweer) zoeken naar evenwicht

© belga

Liefst 153 keer werd er vorig seizoen gescoord in matchen van Zulte Waregem, een gemiddelde van 3,83, het hoogste in de Belgische competitie sinds 2002/03. Leuk voor de neutrale kijker, maar Dury bezorgde dat grote kopzorgen. Zelf maakte Essevee wel 71 goals, maar de afhankelijkheid van het koningskoppel HarbaouiBongonda, samen goed voor 61 (!) goals/assists/voorassists, was groot.

(Alweer) zoeken naar evenwicht

Een nog groter probleem: de 82 tegengoals. Dury zocht en vond nooit een voor hem cruciaal duo centraal op het middenveld (12! verschillende combinaties), zoals hij ook continu switchte in de defensieve linie (21! verschillende startverdedigingen). Voor komend seizoen is de uitdaging dus tweeledig: de productie van de vertrokken Harbaoui en Bongonda invullen, en de defensieve balans terugvinden.

Complementair duo

Cruciaal op dat eerste vlak is de transfer van Govea (overgekocht van Porto, na een uitleenbeurt aan Antwerp). Hij moet het voetballend vermogen en de vista op het middenveld leveren, dat Essevee vorig seizoen zo miste (na het vertrek van Kaya).

Vooraan (al dan niet in een tweespitsensysteem) zet Zulte Waregem in op het complementaire duo Oberlin en Larin. De ene snel en technisch vaardig, de andere een targetspits met een neus voor goals (15 gemiddeld in de Amerikaanse MLS). Larin, een Canadees, genoot van een vakantie na de Gold Cup en moet nog ingepast worden, Oberlin liet in oefenmatchen al veelbelovende flitsen zien. Essevee haalde daarnaast ook flankaanvaller Zarandia. Al benadrukte Dury niet toevallig dat hij nog één of twee explosieve spelers wil, als aanvulling op Zarandia, Bjørdal en De Pauw, een van de weinigen die vorig seizoen regelmatig presteerden (4 goals, 10 assists).

(Alweer) zoeken naar evenwicht

Met het oog op zijn heilige balans wil Dury ook nog een defensieve middenvelder met een groot loopvermogen, naast de power en gestalte van de soms te statische Seck (wiens aankoopoptie bij KRC Genk gelicht werd).

Achteraan moeten jonge nieuwkomers Humphreys (Manchester City) en Timotheou (Schalke 04) concurrentie bieden aan jeugdproduct Pletinckx, Heylen en certitude Baudry (nog out na een buikspieroperatie). De Griek Kainourgios, die als tester een contract kreeg, moet de gaten op de linkerflank helpen te dichten. Daar moest Dury vorig seizoen vaak Bürki of Walsh op een voor hen ongewone positie posteren. Op de rechtsachterpositie vechten kapitein Defauw (38!) en Walsh voor hun plek.

(Alweer) zoeken naar evenwicht

Het grootste pósitieve probleem heeft Dury in doel. Bossut (33) is al jaren zijn vaste keeper en leider op het veld, maar met Bostyn en zeker Bansen (die in play-off 2 hoge ogen gooide) beschikt hij over meer dan valabele alternatieven.

Moeilijke start

Of Essevee een herhaling van vorig seizoen kan vermijden, zal afhangen van hoe rap Govea zijn stempel kan drukken, de snelle ontwikkeling van spitsen Oberlin en Larin, en of Dury eindelijk zijn defensieve weegschaal in evenwicht kan brengen. Weliswaar niet geholpen door een moeilijke competitiestart (thuis KV Mechelen, uit Standard en Genk, Charleroi thuis).

In/out

IN

Oberlin (FC Basel, Sui), Humphreys (Manchester City, Eng), Zarandia (Arka Gdynia 1929, Pol), Kainourgios (AE Sparti, Gre), Timotheou (Schalke 04, Ger), Larin (Besiktas JK, Tur), Govea (R Antwerp FC, via FC Porto, Por).

OUT

Buffel (gestopt), Bongonda (KRC Genk), Faik (SC Heerenveen, Ned), OldrupJensen (Odds BK, Nor), Harbaoui (Al-Arabi SC, Qat), Mühren (SC Cambuur, Ned).

(Alweer) zoeken naar evenwicht
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content