Vorige week werd het voetbalkalenderjaar 2006 afgefloten. Analist Wim De Coninck en televisiejournalist Filip Joos ontleden een jaar Belgische voetbalactualiteit en voorspellen wat er straks gebeurt.

Januari

Sérgio Conceição wint de Gouden Schoen.

Wim De Coninck : “De laatste twee maanden voor de Schoen was hij al minder. Hij zal altijd een goeie vrije trap of voorzet houden, maar maakte niet meer het verschil. Nu heb ik soms de indruk dat, als hij er niet bij is, Standard beter voetbalt. Omdat ze dan ook bij balverlies met elf zijn. Wie achter hem staat, speelt zijn beste matchen als Conceição niet speelt. Maar zijn trofee was verdiend : er was maar één Gouden Schoen, Maar toen hij zijn truitje uitdeed en aan de scheidsrechter gaf, zag je wel – net als bij Rapaic – een paar kilootjes te veel. Niet normaal voor een topvoetballer. Runje had die ook, hoewel hij vorig jaar de beste keeper in België was. In de tweede ronde maakte die geen fouten en pakte veel punten. Blesseerde De Camargo zich niet, was Standard kampioen.”

Filip Joos :“Conceição én Rapaic samen, dat is niet meer te verdedigen in het huidige Standard.”

Veranderde zijn schorsing Conceição ?

De Coninck : “Hij drijft nog altijd op adrenaline, anders was het voor hem al afgelopen. Ik vind wel dat hij zijn reacties tegenover scheidsrechters en tegenspelers beter afmeet. Als hij zich laat vallen en er wordt niet gefloten, kruipt hij weer recht. Daarvoor was hij eigenlijk scheidsrechter. Hij moest maar één keer kijken en de ref floot al !”

Blijft Geraerts bij Standard ?

De Coninck : “Ik denk van niet. Willen ze nog wat geld, dan moeten ze hem nu verkopen.”

Op die positie hebben ze niemand anders die zo veel loopt en zo goed infiltreert.

Joos : “Maar wel een betere : Steven Defour. Die moet in principe altijd spelen, ook bij de Rode Duivels. Gewoon omdat hij zo goed kan voetballen. Niet te diep, niet als nummer tien.”

De Coninck : “Anderzijds : dat Genk aan kop staat, is omdat Defour weg is.”

Joos : “Zijn vertrek dwong Genk acties te ondernemen die ze anders niet hadden gedaan. Maar ik zou ze graag nog met Defour zien spelen.”

De Coninck : “Waar zet je hem dan ? Wie moet er dan uit ? Chatelle of Soetaers ?”

Wil dat zeggen dat het vertrek van Geraerts Standard niet verzwakt ?

Joos : “Als Fellaini niet uitvalt niet. Als je Geraerts op zijn kwaliteiten wil laten renderen, moet je met één spits voetballen.”

De Coninck : “Je mag hem niet in een viermansmiddenveld als spelmaker gebruiken, zoals tegen Polen gebeurde. Daarvoor is hij te weinig voetballer.”

Bij welke Belgische ploeg zien jullie hem nu het best functioneren ?

Joos : “Naast Biglia of naast Vermant. Maar zie je Anderlecht al met één spits ?”

De Coninck : “Ook Boussoufa functioneert het best met één spits.”

Joos : “Geraerts zou ook goed functioneren achter Salou.

De Coninck : “Geraerts is een type Sergeant, iemand die infiltreert. Maar dan moet je Salou of Balaban eruit zetten.”

Wie moet Standard zetten als Geraerts vertrekt ?

De Coninck : “Fellaini wordt een hele grote. Het zal niet lang duren eer die in de nationale ploeg staat. Fellaini wordt veel beter dan Mudingayi. Die ligt nooit op de grond. Iedereen moet wijken. Hij heeft een ongelofelijk loopvermogen en een goeie wedstrijdmentaliteit. In het begin van het seizoen zei ik dat Biglia de revelatie zou worden. Fellaini is dat nu al.”

Joos : “Dat maakt Standard zo goed, dat ze met Fellaini-Defour de as van de nationale ploeg van morgen hebben.”

Is de ontdekking van Fellaini de verdienste van Boskamp ?

Joos : “Ik denk niet dat hij onder Dominique d’Onofrio in de ploeg was geraakt.”

De Coninck : “Vergeet niet dat Dembélé vorig seizoen dé revelatie was. En Boskamp is voor die plaats wel Junior gaan halen.”

Je moet ze de kans durven geven.

Joos : “Ze moeten wel fysiek in orde zijn. Stijn De Smet is ook een talent, maar op Standard moet die al snel naar lucht happen, die heeft nog niet de kracht om zich door te zetten. Boi evenmin. Twintig jaar geleden waren dat topvoetballers, maar het spel is veranderd.”

De Coninck : “Bij die reünie van Waregem zag ik beelden terug van die fameuze Europese campagne in 1986. Mooi, maar wij kregen wel erg veel ruimte van AC Milan.”

Joos : “Als je drie jaar later met dezelfde ploeg tegen Milan speelt, krijg je die ruimte niet meer en heb je 5-0 aan je broek.”

René Vandereycken wordt de nieuwe bondscoach.

Joos : “Hebben we een buitenlandse bondscoach, spelen vijf van de elf die tegen Polen aantraden niet mee. Vandereycken werkt met een vaste groep. Daar hebben we de klasse niet voor. Op dit moment kom je niet aan vijf spelers die het niveau hebben waarmee ze altijd geselecteerd moeten worden.”

De Coninck : “Voorin kom je niet eens aan één vaste waarde. Daarom pleit ik al lang voor De Camargo-Salou.”

Joos : “We móéten naturaliseren. Iedereen doet het, al was het maar opdat voetbal een maatschappelijke voorbeeldfunctie zou hebben.”

Speelt Vandereycken te behoudend ?

Joos : “Ik vind dat elke nationale ploeg schaamteloos het recht heeft om resultaatvoetbal te brengen.”

De Coninck : “Heb je de wereldbeker gezien ? Welke ploeg trok daar, op Australië na, open en bloot zomaar ten aanval ?”

Italië kon wel omschakelen, van verdedigen naar aanval en omgekeerd.

Joos, De Coninck : “Wij hebben dat talent niet. Grosso op links en Zambrotta op rechts, dat zijn geen verdedigers, maar linksbuitens en rechtsbuitens die ook nog goed kunnen verdedigen. Wij hebben Peter Van der Heyden en Hans Cornelis, maar die zijn kwetsbaar in hun rug.”

Joos : “Wij hebben niemand die een ploeg doet draaien. Defour kan dat. Wij schakelen niemand uit met een pass. Dat maak je niet goed met inzet.”

De Coninck : “Wat van ons verlangd wordt, kunnen wij niet meer brengen. In de reeks waar we nu zitten, kunnen wij ons niet plaatsen. Ga dan direct voor 2010.”

Joos :”Kijk naar Zwitserland, die zaten in het diepste bergmeer en zijn nu goed op weg. Ze hebben niets meer dan wij. Maar de motor van diep zitten én het EK 2008 bleek daar voldoende om iets op gang te brengen. Wij gebruikten de motor van 2000 niet omdat het toen nog redelijk goed ging.”

Nog in januari barst de affaire-Ye los.

De Coninck : “We zijn nu één jaar later en ik weet nog altijd niet wat Put, Mitu en Delorge echt gedaan hebben. Iedereen was overtuigd dat ook Proto daartussen zat. Maar een speler van La Louvière zei eens dat iedereen van alles wist. Ook Proto, maar hij wilde nooit meedoen.”

Joos : “Als dat klopt, vind ik dat knap van hem, want dat is het moeilijkste wat er is : als een ploeg beslist om iets te doen …”

De Coninck : “Weet je wat ik erg vond ? De jaarlijkse omkoping, dat vond iedereen opeens toelaatbaar. Zelfs de bond minimaliseerde dat. Het enige wat ze willen, is dat alles in de doofpot wordt gestoken.”

Stel dat jullie op dat moment bij Lierse of La Louvière zaten : deden jullie mee ?

Joos : “Ik niet. Een keer heb ik, jong zijnde en onwetend van wat er gebeurde, een plan verknald door een penalty binnen te trappen. Die match was onder de clubs geregeld. Ik was nog zo dom om juichend in de richting van de trainer van de tegenpartij te lopen. Die spuwde naar mij, telg uit een bekende voetbalfamilie zijnde.”

De Coninck : “Ik heb nooit meegedaan. Dat weten ze snel. Dan komen ze het je achteraf niet meer vragen, maar dan weet je het wel, begrijp je veel wat je rondom je ziet. Ik zag dat altijd. Daarom had ik het ook meteen gezien als trainer bij Aalst. Al na vijf seconden zag ik een teken naar de tribune. Na twintig minuten was het al 0-3. Dan zit je daar als trainer en je denkt : ik heb het zitten.

“Opvallend is dat we die affaire al bijna vergeten waren. Dat men van onderzoeksrechter verandert, wil ook zeggen dat het geen prioriteit meer is. Wat ik betreur, is dat straks alleen kleine garnalen gestraft worden.”

Februari

In februari zet Sint-Truiden Vermeulen buiten, in november stapt Caers op.

Joos : “Wat mij opviel, was dat de man die boeken schreef over zonevoetbal plots mandekking ging spelen. Spelers maken die bocht niet mee.”

De Coninck : “Dit seizoen heeft STVV wel een goeie ploeg. Die gaan niet zakken. Caers heeft wel iets. Die zien we nog wel eens terug als hoofdtrainer. Olie drijft altijd boven. Ik snap niet dat hij bij die club blijft in een andere functie.”

Joos : “Zonder job ben je beter een werkloze lasser dan een werkloze trainer. Dat moet verschrikkelijk zijn, tussen al die andere faxers en brievenschrijvers op de tribune zitten waar iedereen je ziet.”

Maart

In maart kondigt Gert Verheyen aan dat hij stopte met voetballen. Waren jullie verrast ?

De Coninck : “Gert was het beu. Wéér naar Westerlo op vrijdagavond, wéér uitgefloten worden, wéér op die rechterflank gedrukt worden en na de match nog eens moeten antwoorden op wéér diezelfde vragen. Het spelletje en de kleedkamer zal hij missen, de wedstrijden niet.”

Joos : “Mijn zus gaat vaak naar het toneel : Gert was zowat de enige voetballer die ze zo wel eens ontmoette.”

De Coninck : “Heeft ze mij nooit gezien ?”

April

Van wie is de uitspraak van begin 2006: ‘Ik vind dat Jan Ceulemans het bij Club heel goed heeft gedaan’?

De Coninck : “Van mij, kort na Nieuwjaar.”

In april ontslaat Club nochtans diezelfde Jan Ceulemans.

De Coninck :“Club speelt nu geen beter voetbal dan toen. Wat Ceulemans deed, was in overleg met Degryse. Dat voetbal van Sollied waren ze beu, zeventien kansen krijgen en er maar twee weggeven, altijd bij de eerste twee eindigen. Waar Ceulemans aan kapot is gegaan, was het teruggrijpen naar de 4-3-3, terwijl Simons er niet meer was. Die ging met een spurt van dertig meter Dindane terughalen, recupereerde die bal en zette de tegenaanval op. Zo kon Van der Heyden linksbuiten spelen en De Cock rechtsbuiten. Simons loste dat allemaal op. Vermant, nochtans een hele goeie voetballer, haalt zo iemand niet terug uit de hoeken.”

Joos : “Daarom speelt Blondel bij hem.”

Degryse is tegelijk ook een vriend kwijt.

De Coninck : “Je mag in het voetbal nooit samenwerken met vrienden. Dat is het einde van die vriendschap.”

Is Ceulemans nu beschadigd als trainer ?

De Coninck : “Ik vind van niet. Iedereen roept : ‘Ceulemans deed niets op training.’ Hij keek alleen maar. Dat deed hij bij Aalst en Westerlo ook. Ik heb een week Liverpool gevolgd. Gérard Houllier kwam niet buiten, zat in zijn kantoor. Zijn assistenten leidden de training.”

Joos :“Een schande vind ik de manier waarop Club zijn ontslag afwerkte.”

De Coninck : “Zo gaat dat in België. Toen ik ontslagen werd, kreeg ik ook geen C4. In België moet je altijd naar de rechtbank.”

Was Emilio Ferrera de ideale opvolger voor Ceulemans ?

De Coninck : “Als je naar de mensen luistert die met hem werken of werkten, ben je geneigd te denken van wel. Maar op het veld straalt Club geen spelvreugde en emotie uit.”

Joos : “Emotie uitsluiten is één van de dingen die hij predikt. Er is, ook als de camera niet draait, te veel respect van de spelers voor hem. Want ze schrikken zich wél allemaal rot wanneer hij een bespreking aanvat en zegt wat iedereen moet doen. En hij heeft ook altijd alles gezien.”

Hij beschermt zijn vedetten. Balaban, bijvoorbeeld.

De Coninck : “Da’s een oude truc, elke trainer doet dat. Behalve Ceulemans. Die zette Balaban en Portillo ernaast. Dat brak hem zuur op. Een week later zie je dat spelers die tevoren niet konden lopen plots de benen van onder hun lijf liepen voor Ferrera.”

Maakt Balaban Club sterker of zwakker ?

De Coninck : “Allebei. Ofwel speel je met tien ofwel maakt hij het verschil.”

Joos : “Hij is een goeie rekenaar. Als zijn krediet bijna op is, lapt hij er vier binnen. Hij ligt ook vrij goed in de spelersgroep. De spelers wassen om beurt af in het spelershome. Als hij aan de beurt is, blijven de kopjes staan. Hij komt met veel weg.”

De Coninck : “Zet je hem eruit, dan heb je afgedaan. Hem verkopen ? Hij was vrij in mei. Niemand kwam hem halen.”

Joos : “Het is geen moderne spits, hij is ook niet snel, positioneel verdedigen doet hij ook niet.”

De Coninck : “België is zijn top en je moet hem in een 4-4-2 gebruiken. Caje zette hem op links in een 4-3-3. Wat was het resultaat ? Niks.”

Joos : “Salou is goddelijk voor Balaban. Zonder Salou kan je met Balaban niets aanvangen.”

De Coninck : “Salou is goddelijk voor elke ploeg. Alleen duurde het in Brugge heel lang eer ze hem vertrouwen gaven. Maar pas op : ze zijn nog titelkandidaat, net als Standard. Als Gent niet meedoet, gaan ze met vier naar de meet.”

Bij Gent speelt Boussoufa in zijn eentje Club weg en bezegelt het lot van Ceulemans.

De Coninck : “Nooit gezien in België ! Dat was de dood van Caje, dat hij Vandelannoite mandekking liet spelen op Boussoufa. Hij had hem moeten zeggen : bij balbezit mag je je niet vrijlopen.”

Joos : Maertens had de pech dat hij degene was die er het dichtst bij liep. Dat kunstje van Boussoufa was absoluut de allerbeste individuele prestatie van de laatste jaren.”

Gent is dé ploeg van de terugronde en lijkt dat ook nu weer te gaan worden.

De Coninck : “Vorig jaar hadden ze Boussoufa, die terecht werd bekroond tot Profvoetballer van het Jaar, nu Olufade. Dat is de meest bepalende spits in België. Zo’n snelheid en techniek, afwerken en overzicht !”

Joos : “Ook als mens zit hij goed in mekaar. Komt van een goeie thuis en gaat zijn zoontje aan school afhalen. We sturen hem een cassette op met een reportage. Hij belt de journalist op om hem te bedanken. Dat zegt iets over zo’n man.”

De Coninck : “Ook de verdienste van Leekens. Die haalde ook Boussoufa toen niemand hem moest hebben. Bij elke goal sprong Boussoufa in zijn armen. Olufade noemt Leekens zijn vader. Leekens weet wel uit wie hij honderd procent kan halen. Stoica herpakt zich ook bij Gent, hé.”

Mei

Wint Anderlecht de titel, of verliest Standard hem ?

Joos : “Hoe gek het ook klinkt, als Wouter Biebauw van Roeselare die ene bal niet pakt, is Standard kampioen. En waar zit Biebauw nu ?”

De Coninck : “Zonder Frutos weet ik het niet of ze de titel winnen.”

Joos : “Ik weet nog hoe Frutos in zijn eerste match tegen Cercle voor de rust werd uitgefloten. Weinig spelers slaagden er in zo’n korte tijd in een veeleisend publiek als dat van Anderlecht helemaal anders te doen denken. De eerste weken vergeleken velen hem nog met John van Loen.”

De Coninck : “Ook omdat ze plots met een vaste ploeg speelden. Niet meer roteren, duidelijkheid. Vergeet de factor- Zetterberg niet. Die voetbalde opeens weer als een jonge gast, die genoot van zijn laatste maanden. Frutos was iemand die hij kon aanspelen voor de bal. Dat had hij daarvoor te weinig.”

Een positief verhaal was het eersteklassedebuut van SV Zulte Waregem, dat dit jaar minder draait. Verklaring ?

Joos : “Salou en het fameuze eerste jaar.”

De Coninck : “Dat men Salou niet meteen kon vervangen, komt omdat hij zo goed was. Hij was zo goed dat hij Zulte Waregem goed maakte.”

Joos : Francky Dury wil hogerop, hij perste zijn spelers uit als citroenen. Dat deed hij ook al in de derde en de tweede klasse. Europees kunnen die mannen zich nog eens opladen.”

De Coninck : “Vergeet de onderschatting door de tegenstander niet. Ze spelen maar tegen amateurs.”

Joos : “Dury heeft enorme kwaliteiten. De manier waarop hij Sparta Praag aanpakte, was knap. Als je naar zijn trainingen gaat kijken, dat is áf. Alleen denk ik wel eens : het moet niet plezant zijn om daaronder te trainen. Omdat hij weinig overlaat aan improvisatie.”

De Coninck : “Voor ik vorig jaar naar een wedstrijd van Zulte Waregem vertrok, kon ik de ploeg al zetten. Hij moest ook niet vervangen, niemand was geblesseerd. Nu wel. Wat ik niet begreep, waren de transfers. Ik vroeg me af : waar gaat hij Chris Janssens zetten ?”

Juni

Lierse blijft in eerste na de eindronde.

De Coninck : “Knap van Trost. Puur op enthousiasme heeft hij die ommekeer bewerkstelligd. Die eindronde was er te veel aan. Daarna was het op.”

Moest Lierse hem ontslaan ?

De Coninck : “Ja, al was het maar om hem uit zijn lijden te verlossen. Weet je wat dat is, dertien matchen verliezen ? Trost dacht mee met de club. Als je dat doet, ben je er als trainer aan. Want straks staat er een heel nieuw elftal. Vorig jaar hadden ze met Dreesen, Imschoot, Snoeckx, Wils en Iakovenko ook een heel sterk middenveld. Toen ik het middenveld van Lierse tegen RC Genk zag, zei ik tegen mijn collega : die gaan eruit.”

Je gelooft niet in nog een mirakel ?

De Coninck : “Om je te redden heb je 34 punten nodig. Dan moet je na Nieuwjaar ongeveer 30 punten halen. Daarmee sta je vandaag tweede. Ze hébben wel goeie spelers. Zo’n Yoni Buyens bijvoorbeeld : werkkrachtig, veel lopen, branie, spelinzicht. Die straalt iets uit.”

Juli-augustus

Anderlecht start de competitie met een half nieuwe ploeg.

De Coninck : “Wie hebben ze moeten vervangen ? Kompany was vaak out. Zetterberg en Wilhelmsson dus. Wilhelmsson is een overschatte voetballer, die wel veel overtredingen uitlokte omdat de scheidsrechters floten als hij zich liet vallen. In Nantes gebeurt dat veel minder. Hij had geen voorzet, bracht geen goals aan en scoorde zelf weinig. Als de match beslist was en hij ruimte kreeg, toonde hij wel mooie dingen.”

Was Tihinen niet de leider achteraan ?

Joos : “Dat was toch Kompany. Tihinen is inwisselbaar met anderen. Jelle Van Damme had ik nog wel eens naast Kompany willen zien. Nu kijken ze naar mekaar : wie gaat die bal inspelen ? Een fitte Kompany mist Anderlecht het meest. Ik heb hem gezien bij Hamburg-Osasuna. Fantastisch ! Wat hij altijd had : hij kan niet verdragen dat iemand hem voorbijgaat.”

De Coninck : “Hij is niet gewend gepasseerd te worden. Die omschakeling kan ook Vanden Borre mentaal niet maken. Bij de jeugd forceerde die alles : ze gaven hem de bal, hij slalomde naar voren en scoorde.”

Joos : “Dat probleem heeft ook Boussoufa : bij Gent lukte alles en nu niet.”

Waarom komt het er nog niet uit ?

Joos : “Een speler heeft tegenwoordig geen recht meer op een korte aanpassingsperiode. Het zijn nog altijd mensen, hé.”

De Coninck : “Je kan je niet voorstellen wat voor druk ineens op je valt als je daar aankomt. Die viel ook op MboMpenza, op Weber vroeger, op Goor : op iedereen die komt van een subtopper uit de Belgische competitie waar hij uitblinker was. Ik was 37 jaar toen ik er kwam, ik ging niet om te spelen, maar ook op mij viel dat als een blok. Je kan dat niet uitleggen.”

Joos : “Tegen Lokeren is hij niet goed, hij wordt naar de kant gehaald en zegt : sorry, trainer. Sterk is dat.”

De Coninck : “Daarom dacht ik ook in het begin : Tchité gaat op de bank zitten en er inkomen als het vast zit.”

Joos : “Boussoufa is het slachtoffer van het succes van Tchité. Eigenlijk is heel de ploeg slachtoffer van al dat aanvallend geweld.”

De Coninck : Hassan, Tchité, Boussoufa, Frutos en Biglia : als je die vijf samen opstelt, speelt er geen één op zijn beste positie. Tenzij Frutos. Voor de vier anderen wringt het. Gent speelde in dienst van Boussoufa en werd daarvoor beloond. Vercauteren kan dat niet, hij heeft te veel vedetten. Als hij in dienst van Boussoufa speelt, zeggen die anderen : minuutje, hé.”

September

De verrassing is RC Genk, dat als een trein van start gaat. Wiens verdienste is dat ?

Joos : “De strafste technisch directeur vind ik Willy Reynders bij Genk. Amai ! Hij heeft wel een visie.”

De Coninck : “Hij heeft wel Bosnjak en Ljubojevic gehaald, Engelaar weggestuurd. Moons opzijschuiven vond ik minder verrassend : Bailly zal zo staan duwen hebben dat ze niet anders konden. De honger van die gasten is gigantisch. Als je twee uur voor de aftrap De Decker op het veld ziet komen en genieten, als je weet hoe geprikkeld Vandenbergh is. Ook al schrijven jullie honderd keer dat hij het niet kan, hij kan het wel in België. In België is Vandenbergh top. Het is niet de grootste, hij loopt niet veel, af en toe verdwijnt hij uit de match, wie doet beter ? Maar hij moet wel geprikkeld worden.”

Wat is de verdienste van Hugo Broos in dit succesverhaal ?

De Coninck : “Als het vorig jaar zijn schuld was dat het slecht ging, moet je hem nu het goed gaat een staande ovatie geven. Anders zijn we hypocriet.”

Joos : “Hij staat voor een heel herkenbaar systeem. Vorig jaar werd er gezaagd dat Broos te hard trainde. Dan is het grappig dat nieuwe spelers zeggen : het is niet te hard, we amuseren ons.”

Oktober-november

Bijna ongemerkt sluipt Charleroi mee naar de top, terwijl ze toch een paar van hun betere spelers lieten vertrekken.

De Coninck : “Met Théréau, Akpala en Akgül doet Charleroi mee voor de titel. Gaven thuis voetballes tegen Anderlecht, op Standard. Dat die spelers weg zijn, moet Jacky Mathijssen mateloos frustreren.”

Joos : “Hij gaat weg, straks. Hij wil dat iedereen erkent in welke moeilijke omstandigheden hij het goed doet. Ik heb begrip voor iemand die zich iets te fel profileert.”

De Coninck : “Ik heb vorig jaar eens geschreven dat Jacky een garantie is voor succes. Je ziet dat aan de manier waarop zijn ploeg voetbalt. Hij zet Fragapane, een gast van zeventien die hij drie dagen tevoren voor het eerst zag, tegen Anderlecht dat er aan die rechterkant niet door kwam. Voor Anderlecht riep hij dat hij een betere ploeg had dan de Brusselaars. Als je die match zag, moest je hem nog gelijk geven ook. Frutos was maar één keer echt gepikeerd dit seizoen. Hij werd compleet uit de match gehouden door een jongen die andere weken niet eens mag meedoen.”

Joos : “Soms vraag ik me af of hij zijn eigen ruiten niet ingooit bij die topclubs door als een haantje met de borst vooruit te lopen. Hij wil zijn grenzen verkennen, naar het buitenland.”

Wie zit op een trainer van Charleroi te wachten ?

Joos : “Iedereen zit op een goeie trainer te wachten.”

De Coninck : “Hij durft zijn beste speler, Camus op de bank zetten.”

Joos : “En die aanvaardt dat.”

December

Anderlecht ligt uit de Champions League. Alleen Zulte Waregem overwintert.

De Coninck : “Anderlecht heeft niet ontgoocheld. Hun niveau was stukken hoger dan vorig jaar. Maar op dit niveau moet Anderlecht super zijn. Ook de komende jaren gaan ze altijd twee ploegen treffen die beter zijn. Dat kost in de competitie punten, omdat ze zo diep zijn moeten gaan.”

Joos : “Club speelde een degelijke campagne, maar haalde veel te weinig punten. Zelfs Zulte Waregem deed het goed. Anderlecht verdiende echt wel die derde plaats.”

Wie wint straks de Gouden Schoen ?

De Coninck : “Er is er maar één die in aanmerking komt : Boussoufa. Omdat Frutos zo lang uit beeld was. In de tweede stemronde gaan Bailly, Fellaini, Tchité, Ogunsoto en Balaban punten krijgen. Biglia ook. Die zou beter tot zijn recht komen als Vanderhaeghe was blijven spelen, want ik zie hem liever wat meer aanvallend.”

Joos : “Biglia is een Redondo op Belgisch niveau. Maar wie zet je er dan uit, Wim ? Hassan ? Boussoufa ? Tenzij je achterin met drie speelt en Legear op de rechterkant zet. Met hem kan je dat.”

Is RC Genk de voornaamste titelkandidaat ?

De Coninck : “Anderlecht ! Zei ik een jaar geleden ook. Als RC Genk kampioen wordt, is dat een ongelofelijke blamage voor Anderlecht. Want RC Genk heeft zijn beste twee spelers weggedaan : Daerden en Defour.”

Joos : “Toch heb ik dit seizoen geen enkele ploeg zo tegenstanders naar de keel zien grijpen als RC Genk. Schitterend. Tot nu speelden ze het beste voetbal, ondanks de twee verdedigende middenvelders. Dan verlang je heel veel van je flanken. Hun kern is rijk. Alleen Cornelis kunnen ze niet vervangen. Ze hebben ook de beste keeper van de heenronde. Zitka pakte ook goed, maar Bailly voorkomt gevaar.”

De Coninck : “Als er geen zestienmeterlijn is, gaat hij hem ook daarbuiten pakken. Lang geleden dat ik een Belgische keeper nog eens zo buiten zijn doelvlak zag heersen.”

GEERT FOUTRé EN FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content