Toen Catania vorige week plots vierde stond in de Serie A, zal trainer Pasquale Marino zich wel eens afgevraagd hebben of hij voor de seizoenstart de juiste beslissing nam. Toen sportief directeur Lo Monaco hem afgelopen zomer na de promotie een premie voorstelde in het geval de ploeg Europees voetbal zou halen, reageerde Marino stomverbaasd. Hij zette niet eens zijn handtekening onder de clausule. Voor hem telt alleen het behoud. Dat de rood-blauwen vorige week op een plaats stonden die recht gaf op de voorronde van de Champions League, verblindde hem niet. Het ergste wat de ploeg kan overkomen, waarschuwde hij, was dat iemand binnen de club zich plots in het hoofd zou halen dat een Europees ticket wél haalbaar zou zijn. Nu al zorgen de onverwacht goeie resultaten voor extra druk. “Ik of mijn spelers kunnen ons nog amper op straat vertonen”, gaf hij aan, al voegde hij er meteen aan toe “dat dat ook zo is als de resultaten zwaar tegenvallen.” Marino (44) debuteert net als de meeste van zijn spelers in de hoogste klasse. Nu al heeft de ploeg het beter gedaan dan de laatste keer toen het in eerste speelde : in 1983/84 zakte het met amper één overwinning en tien gelijke spelen in dertig wedstrijden.

Het is sinds het ontstaan van de club in 1946 de vierde keer dat Catania naar eerste promoveert. Slechts één keer duurde het verblijf langer dan één jaar : toen het van 1960 tot 1965 een vaste waarde was. Dit seizoen ziet het er goed uit met betrekking tot de kansen op behoud : alleen op AS Roma, waar de Sicilianen met 7-1 verloren, kreeg de ploeg slaag.

Vanaf nu kijkt iedereen reikhalzend uit naar het Siciliaanse derby met Palermo op 5 februari. Als Catania toch een prijs haalt, toont dat aan dat ook met weinig geld en zonder sterspelers succes behaald kan worden. Sterren zijn topschutter Gionatha Spinesi (28) die de voorbije vijf jaar acht (!) Goals maakte in de Serie B en keeper Armando Pantanelli die op zijn 35e debuteert in de Serie A. Toen hij in 1992/93 prof werd in de vierde klasse, nam hij zich voor zich de haren niet meer af te knippen zo lang hij prof kon blijven. Voor hem is het recept van het sportieve succes duidelijk : “Ik stop de ballen, Spinesi maakt de goals.”

Milan denkt er niet aan middenvelder Kaka te verkopen aan Real. Dat bevestigde voorzitter Silvio Berlusconi op het kerstdiner. Berlusconi is ook niet van plan om ondanks de tegenvallende resultaten van de voorbije twee maanden trainer Carlo Ancelotti te ontslaan, verzekerde hij.

Parma gaat samen met Livorno door naar de zestiende finales van de UEFA-Cup. Palermo overleefde de groepsfase niet. Eerder sneuvelde ook al Chievo.

Reggina kreeg op zijn beurt een aantal strafpunten in mindering. De straf werd gereduceerd van vijftien naar elf strafpunten. Desondanks blijft het hekkensluiter in de eerste klasse. In tweede kreeg Arezzo in tegenstelling tot de verwachtingen géén strafreductie. Het heeft nog steeds zes punten minder.

‘La Panchina d’Oro’, de prijs die wordt toegekend aan de beste trainer van vorig seizoen, werd uitgereikt aan Cesare Prandelli, bezig aan zijn tweede seizoen als trainer van Fiorentina.

In de tweede klasse begon zaterdag Lecce-Bari met een halfuur vertraging. De autobus met de spelers van Bari raakte eerst vast in een file en nam vervolgens een verkeerde afslag waardoor hij midden de thuissupporters belandde en pas een halfuur voor de geplande aftrap bij het stadion arriveerde. Jean-François Gillet en ploegmaats wonnen desondanks met 1-3.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content