Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Ondanks de landstitel haalde Telindus Oostende vijf nieuwelingen in huis. Om nog sterker voor de dag te komen ?

Vorig seizoen diende Eddy Casteels een team te boetseren uit een kern die hij zelf niet bijeen had gezocht. Het was dus uitkijken naar welke accenten Casteels nu zou leggen in de recrutering. Een onverwacht lange zoektocht werd het. Dat Tomas Van den Spiegel en Ed Cota zouden verdwijnen, lag in de lijn der verwachtingen. De eerste had nog te veel last van zijn knieblessure en koesterde grotere ambities, en de Amerikaanse spelverdeler liet zich naast het veld te veel kennen als een moeilijke jongen. Maar dat in extremis ook Virginijus Praskevicius en Andrius Giedraitis – de Litouwse connectie – andere oorden zouden opzoeken, was minder ingecalculeerd.

“Klopt”, geeft Casteels toe. ” VP had zijn woord gegeven aan ons, maar dan komt er een financieel aanlokkelijk contractvoorstel uit Turkije en is hij weg. Dat is het lot van een ploeg die kampioen wordt in een mindere competitie en zo Europees in de picture komt. Wat Giedraitis betreft : hem wilden we ook behouden. Hij had net een jaar gerevalideerd bij ons en begon naar zijn vroegere vormpeil te groeien. We deden hem een voorstel, dat weliswaar lager lag dan vorig jaar omdat dat toch een zwaar contract was. Hij kon niet akkoord gaan en koos voor Wroclaw.”

Daarbij kwam de lange afwezigheid van Peter Van Paassen (een jaar out na een operatie aan de knie) en het vertrek van Sam Rotsaert naar Estaimpuis. Oostende moest aan de slag en voor elke positie in het team werd een vervanger aangeworven. Dit zijn de nieuwe namen : Mike Nahar, Virgil Stanescu, Rimantas Kaukenas, Tony Dorsey en Alton Mason.

Mike Nahar

Nationaliteit : Nederlander

Geboren op : 7 mei 1971 in Haarlem

Positie : center, power forward

Lengte en gewicht : 2m11, 115 kg

Vorige clubs : Den Helder (Ned), Wright State University (VS), Queluz (Por), Benfica Lisboa (Por), Aris Thessaloniki (Gri), Iraklis Thessaloniki (Gri), Montecatini (Ita), Dafni Athene (Gri).

Welke rol zie je voor jezelf in deze ploeg weggelegd ?

Mike Nahar : Ik denk dat ik de ploeg vooral ervaring moet bijbrengen. Ik speelde toch al in enkele Europese competities. Als center denk ik dat het vooral mijn taak is om rebounds te pakken en af en toe wat punten te maken onder de ring. Bovendien heb ik mijn lengte mee, waardoor ik voor centimeters onder de borden zorg. Door mijn beweeglijkheid kan ik eventueel ook op de 4-positie uit de voeten.

Waarom Oostende ?

Mike Nahar : Goh, ik ben ondertussen 31 en al dertien jaar ver van Nederland weg. Ik vond het tijd om weer dichter bij huis te spelen. Ik kocht tijdens de zomer al een huis in Nederland. Daarnaast verwachten mijn vrouw en ik een baby in september, dan lijkt het me beter om in België te zitten dan in Griekenland. Toen ik van mijn agent vernam dat Oostende mij een mooi contract had aangeboden, twijfelde ik geen seconde. Als Nederlander volg je de Belgische competitie en ik ken dus de rijke geschiedenis van deze club. Het valt mij trouwens op hoe goed Oostende georganiseerd is, werkelijk zeer professioneel. Ik heb het in Griekenland wel anders geweten ( lacht).

En wat denkt de coach ?

Eddy Casteels : Mike was één van onze eerste transfers. Toen zijn naam viel, zei ik meteen : niet twijfelen, nemen ! Als je in het buitenland zo’n staat van dienst kan voorleggen, moet je wel iets in je mars hebben. Mike is een op en top prof, met een enorme floorleadership. Erg mobiel, begrijpt het spelletje goed en beschikt over een goed schot van halve afstand. En in tegenstelling tot wat ik eerder hoorde, toont hij zich heel agressief en gemotiveerd op het terrein. Sommigen dachten dat hij hier wat zou komen uitbollen. Maar geloof me, Nahar was incontournable. Zelfs voor we wisten dat VP zou vertrekken.

Virgil Stanescu

Nationaliteit : Roemeen

Geboren op : 9 januari 1977 in Boekarest

Positie : center of power forward

Lengte en gewicht : 2m07, 121 kg

Vorige clubs : Soced Boekarest (Roe), University of South Alabama (VS), Frankfurt Skyliners (Dui).

Welke rol zie je voor jezelf in deze ploeg weggelegd ?

Virgil Stanescu : De kleine dingen die minder in de schijnwerpers komen, maar die ook gedaan moeten worden. I like to do the dirty work. Rebounds pakken en screens zetten. Enkele punten scoren zou een beloning zijn, maar daarvoor staan er al andere jongens. Ik noem mezelf een zeer fysieke speler, ik zoek vaak het contact op. Ik vraag de bal graag onder de ring.

Waarom Oostende ?

Virgil Stanescu : Deze club is een gouden opportuniteit voor me. Na Frankfurt is dit een volgende en logische stap in mijn carrière. Ik wilde in een kampioenenploeg spelen en verder evolueren als speler. Ik ben aangenaam verrast door de familiale sfeer die rond Oostende hangt. Iedereen wil voor iedereen werken.

En wat denkt de coach ?

Eddy Casteels : Virgil heeft natuurlijk zijn lichaam mee. Een zeer struise gast en dat gebruikt hij ook slim. Eerlijk gezegd had ik hem minder beweeglijk verwacht, het was verbazend om te merken dat hij over de lengte van het veld aardig kan meelopen. Wat zijn voetenwerk betreft, daar gaan we de komende maanden met Jan Bourgeois aan werken. Voorts heeft hij twee goede handen, een good catch en spelintellect. Hij is nog niet zo’n goede acteur als Roger Huggins, maar dat leer ik hem wel ( lacht). Hij genoot een driejarige opleiding in de VS en draait nu al enkele jaren mee bij de Roemeense nationale ploeg. Voor zijn jonge leeftijd bezit hij al flink wat ervaring.

Rimantas Kaukenas

Nationaliteit : Litouwer

Geboren op : 11 april 1977 in Vilnius

Positie : shooting guard, forward

Lengte en gewicht : 1m94, 96 kg

Vorige clubs : Seton Hall University (VS), Galil Elyon (Isr), Lietuvos Rytas (Lit).

Welke rol zie je voor jezelf in deze ploeg weggelegd ?

Rimantas Kaukenas : Ik ben een all-round speler, in feite maakt het mij niet uit waar de coach me zet. Ik wil gewoon hard werken en agressief spelen. I like to do it all. Het best kom ik tot mijn recht op de 2-positie. Sterke punten zijn : verdediging en driepunters. Een negatief aspect waaraan ik moet schaven, is mijn wisselvallige vormcurve. Het overkomt me geregeld dat ik enkele weken met een shootingslump worstel. Dan krijg ik werkelijk geen bal binnen, zoals in de Supercup tegen Charleroi.

Waarom Oostende ?

Rimantas Kaukenas : Toen Oostende op het toneel verscheen, sprak ik met Giedraitis en Praskevicius, de twee Litouwers die hier voor mij waren. Zij waren zeer enthousiast over deze club. Ze vertelden me dat de Belgische competitie beter is dan algemeen verondersteld. Vorig jaar speelden we met Lietuvos tegen Pepinster en het viel me toen ook al op dat er erg agressief werd gebasket. Ik hoop hier nog veel vooruitgang te boeken door tegen betere spelers uit te komen.

En wat denkt de coach ?

Eddy Casteels : Kaukenas moet je als de vervanger voor Giedraitis zien. Net als Andrius is hij een te duchten afstandschutter. Laat hem niet alleen staan, want hij knalt ze erin, vanuit elke hoek. Zijn grote troef is zijn polyvalentie. Hij kan een beetje alles. Hij heeft een groot hart, veel werklust en een stevig lichaam. In atletisch opzicht zal hij zeker een meerwaarde betekenen vergeleken met Giedraitis.

Tony Dorsey

Nationaliteit : dubbel paspoort Amerikaan/Brit

Geboren op : 15 juli 1970 in Atlanta

Positie : forward

Lengte en gewicht : 2m01, 100 kg

Vorige clubs : North Alabama (VS), Southern Tech (VS), Birmingham Bullets (G-B), Bayreuth (Dui), terug Birmingham Bullets (G-B), Manchester Giants (G-B), Hapoel Jerusalem (Isr), Cholet Basket (Fra).

Welke rol zie je voor jezelf in deze ploeg weggelegd ?

Tony Dorsey : Ik ben een scorer, die zijn kennis van het spelletje moet delen en zijn ervaring in de Euroliga gebruiken. Al ga ik er vanuit dat ik in Oostende minder prominent aanwezig zal zijn dan in Cholet. Dit team is veel beter uitgebalanceerd, het scoren veel beter verdeeld. Maar als de coach van mij vraagt om veel punten te maken, dan kan ik dat. Het enige waar ik voorbehoud bij plaats, is mijn afstandschot. Bij Cholet heb ik de voorbije twee jaar vooral inside gespeeld, daarom vrees ik dat mijn schot van buitenuit wat afgebot is.

Waarom Oostende ?

Tony Dorsey : Om prijzen te winnen, natuurlijk. Ik kende de club en de Belgische competitie al, aangezien er in België tamelijk veel Britten rondlopen.

En wat denkt de coach ?

Eddy Casteels : Als Tony kan brengen wat hij in Cholet deed, dan hebben we een hoofdvogel afgeschoten. Die hoge verwachtingen heeft hij zelf gecreëerd door bij elke ploeg waar hij speelde, gemiddeld meer dan twintig punten per wedstrijd te netten. Vorig seizoen verkoos men hem in Frankrijk tot Speler van het Jaar. Ik ga ervan uit dat hij zich in Oostende even hard zal willen bewijzen als in Frankrijk. Tony moet ons leiderschap met een hoofdletter L bezorgen. Het is een speler die je het basketbal niet meer moet uitleggen, hij zal altijd zijn punten maken en zijn rebounds plukken. Ik vergelijk hem met Ron Ellis : enorm moeilijk in de match-up. Hij kan je mee naar buiten nemen, maar evengoed inside gaan. Tony beschouw ik als een topper, het komt er voor hem op aan om zich als winner te profileren. In elke ploeg toonde hij zich de beste, maar uiteindelijk won hij nog niet veel prijzen.

Alton Mason

Nationaliteit : Amerikaan

Geboren op : 2 augustus 1977 in Louisiana

Positie : spelverdeler

Lengte en gewicht : 1m85, 84 kg

Vorige clubs : Arizona State University (VS), Doornik-Estaimpuis.

Welke rol zie je voor jezelf in deze ploeg weggelegd ?

Alton Mason : In de eerste plaats moet ik een verlengstuk zijn van de trainer. Mijn voornaamste taak bestaat erin om de ploeg te doen draaien, de lijnen uit te zetten. Een groot contrast met Estaimpuis, waar ik vooral aan scoren moest denken. Als het kan en nodig is, ben ik steeds in staat om te penetreren of zelf te naar de ring te gaan. Als zwakker punt aan mijn spel, hoop ik hier mijn driepuntshot te verbeteren.”

Waarom Oostende ?

Alton Mason : Omdat ik vorig seizoen met Estaimpuis ontdekte dat dit simpelweg de beste ploeg van het land is. Bovendien heb je hier het vooruitzicht om in Europa een prominentere rol te vertolken. Hetgeen mijn carrière alleen maar ten goede kan komen.”

En wat denkt de coach ?

Eddy Casteels : Het ligt niet in mijn bedoeling om Alton zijn vleugels te knippen. Ik ga van hem geen setguard maken. Wees gerust, Alton zal ook in Oostende zijn punten scoren. Maar tegelijkertijd weet hij dat hij zich moet aanpassen. Mason had even goed voor vijf jaar kunnen bijtekenen in Doornik en er vijf jaar op rij topschutter van de competitie worden, maar hij koos voor Oostende : dus weet hij waaraan hij begint. Mason moet mijn assistent op het terrein zijn. Het talent bezit hij zeker en vast, bovendien is hij nog jong en kneedbaar.

door Matthias Stockmans

‘Mason moet mijn assistent op het terrein zijn.’

‘Als Dorsey kan brengen wat hij in Cholet deed, hebben we een hoofdvogel afgeschoten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content