Met het ontslag van Marc Brys heeft het bestuur van Germinal Beerschot zich vorige week op een wel heel erg pijnlijke manier te kijk gezet. Niets, helemaal niets is er met de bekerwinst van de Antwerpse club gedaan. Dan is het wel heel erg goedkoop om de eigen incompetentie af te wentelen op de rug van de trainer. Antwerpen snakt al jaren naar topvoetbal en de golf van enthousiasme waarvoor de bekerstunt zorgde, was het uitgelezen moment om de budgettaire slagkracht te verhogen. Daarvoor is er een project nodig, gedragen door sterke commerciële mensen, daarvoor is er nood aan inventieve ideeën, aan contacten met sponsors, aan geloofwaardigheid. Op een overeenkomst met enkele Antwerpse havenbedrijven na (die gezamenlijk als sponsor op de truien prijken voor alleen de Europese wedstrijden) kwam daar niets van terecht. Toen iemand in de weken na de bekeroverwinning informeerde naar de voorwaarden voor een loge kreeg hij te horen dat de commerciële cel met vakantie is. En toen enkele zwaargewichten uit het Antwerpse zakenleven lieten uitschijnen best iets te voelen om tot de raad van bestuur toe te treden, bleek dat moeilijk te liggen . Zo wordt profvoetbal in België bedreven. Door bestuurders die zich graag wentelen in zelfbeklag maar in de eerste plaats toch hun eigen territorium willen afbakenen en niets van hun bevoegdheden willen afgeven.

Germinal Beerschot wekte de illusie om na de bekerfinale verder te bouwen, maar tuimelt nu steeds dieper weg. De club mag dan kampen met een erfenis uit het verleden toen een megalomaan project hier en daar voor grootheidswaanzin zorgde, dat betekent niet dat er niet geprobeerd moet worden om de vereniging professioneel en eigentijds te runnen. In plaats daarvan roest GBA vast in conservatieve structuren terwijl insiders menen te weten dat het Antwerpse bedrijfsleven wacht op initiatieven.

Uiterst bizar is het in ieder geval dat een club na een memorabel hoogtepunt uit de geschiedenis sportief verzwakt aan de competitie begint. Uit de transfers van Carl Hoefkens en Moussa Dembele werd één miljoen euro gehaald. De verhoogde televisie-inkomsten, de opbrengst uit de bekerfinale en het vooruitzicht Europees te spelen zorgden nog eens voor hetzelfde bedrag. Dat dit tot een sportieve achteruitgang leidde, is de wereld op zijn kop. In plaats van een sterke persoonlijkheid als Hoefkens, een talent als Dembele en het gratis vertrokken bindmiddel Daniel Cruz werd er veelal wat materiaal op de tweedehandsmarkt geraapt. Toen er plots behoefte was aan een spits, kwam gauw nog Tosin Dosunmu binnengewaaid.

Voor een trainer zijn dat geen ideale omstandigheden. Marc Brys wordt dan ook afgerekend op verkeerde inschattingen die hij zelf niet beging. Natuurlijk heeft de ex-politieagent fouten ge-maakt. Zijn zoektocht naar een juiste formatie sleepte lang aan, in zeven wedstrijden gebruikte Brys vierentwintig spelers en het verdedigende voetbal stuitte vooral bij de supporters op steeds meer weerstand. Los daarvan was het voor hem niet gemakkelijk werken met een voorzitter als Jos Verhaegen, die zich graag op het sportieve terrein begeeft. Nooit helemaal duidelijk is het geworden in hoeverre de bouwondernemer zijn hand in het elftal heeft.

Dat Jos Verhaegen de touwtjes stevig in handen houdt, blijkt bij de aanstelling van een nieuwe trainer. Jos Daerden speelde nog voor Beerschot maar vooral voor Germinal Ekeren. Zo blijft het een beetje All in the Family en is er altijd nog ruimte voor een amicale babbel tussen voorzitter en trainer. Of de nieuwe trainer voor een kentering zorgt, blijft af te wachten, het 2-2-gelijkspel van zondag tegen Standard ten spijt.

Tot een grondige verandering komt het volgende week alvast in dit blad. Sport/Voetbal Magazine pakt dan uit met een nieuwe lay-out en een nieuw logo. In een eigentijdse en frisse vorm willen we dit blad nog meer allure geven en onze groei op de lezersmarkt voortzetten. Uit de cijfers van CIM, het Centrum voor Informatie over de Media, bleek onlangs dat Sport/ Voetbal Magazine en zijn Franstalige zusterblad Sport/Foot Magazine door 468.500 mensen wordt gelezen, dat is zes procent meer dan het jaar voordien. Het is het derde jaar op rij dat dit cijfer klimt. Voor de redactie een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. Met een andere vorm, met enkele nieuwe rubrieken, maar met dezelfde invalshoeken, met dezelfde journalistieke klemtonen : geen opgeklopte speculatie maar eerlijke informatie.

door Jacques Sys

Helemaal niets heeft GBA met de bekerwinst gedaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content