– Hoofdstad: Algiers – Aantal inwoners: 38,4 miljoen – Aangesloten leden: 203.900 – FIFA-ranking: 25

TRAINER – Vahid Halilhodzic

Algerije begint tegen België. Hoopte u niet op een gemakkelijker openingswedstrijd?

“België beschikt over ongelofelijk getalenteerde voetballers en is momenteel een van de sterkste teams in Europa. De spelers hebben geen toernooi-ervaring en ik zal proberen te verrassen, maar tegen ons blijven ze de favoriet. Ik heb tientallen beelden van onze tegenstanders geanalyseerd. Drie sterke teams, zowel collectief als individueel, waarvan Zuid-Korea iedereen zal verrassen: echt goed.

“We zijn een klein voetballand, dat er bovendien nog nooit in geslaagd is om zich voor de tweede ronde te kwalificeren, dus is dat onze grote uitdaging. Toen ik in 2011 bondscoach werd, stond ik voor een groep uitgebluste voetballers. Geen ambitie meer, weinig zin. We hebben in die drie jaar een nieuw team proberen te vormen, met veel jonge talentjes voor wie de wereldbeker wellicht nog te vroeg komt. Anderzijds hebben we, op weg naar de kwalificatie voor Brazilië, gewonnen van Mali – vorig jaar derde op de African Cup of Nations – en in de play-offs het sterke Burkina Faso uitgeschakeld. Die wedstrijden moeten ons vertrouwen geven.”

De bekendste namen in de selectie zijn Sofiane Feghouli, die voor Valencia voetbalt, en Saphir Taïder, middenvelder bij Inter. Kunnen zij de ploeg dragen?

“We hebben een aantal spelers met kwaliteiten, maar de grote sterkte van onze ploeg is onze collectieve ingesteldheid. Andere Afrikaanse ploegen beschikken over een Drogba, Essien of Eto’o, wij niet. De Algerijnse supporters zijn trots dat we ons, als enige Noord-Afrikaans land, voor het WK kwalificeerden. Alleen mag dat geen eindpunt zijn.”

Hoe komt het dat uw relatie met de Algerijnse media zo gespannen is?

“Geen idee, ik begrijp niet hoe bepaalde Algerijnse journalisten denken. Sommigen zijn kwaad omdat ik niet meer met hen wil spreken, maar er zijn te veel leugens geschreven. Een voorbeeldje. Toen we ons kwalificeerden voor Brazilië wilde de voorzitter van de Algerijnse voetbalbond dat ik onmiddellijk mijn contract verlengde, terwijl ik daar pas na de wereldbeker aan wilde denken. Geen probleem, vond ik, alleen werd dat in de media enorm opgeblazen. Waarom eigenlijk? Ik ben trots op wat ik hier verwezenlijkt heb en stel vast dat de supporters wél van mij houden.”

VEDETTE – Madjid Bougherra

Wist je dat…

… hij de beslissende goal maakte in de barragewedstrijd tegen Burkina Faso? Kort daarvoor beging hij een aanslag waarvoor hij de uitsluiting had verdiend.

… hij 89 kilo weegt voor 1,90 meter en weleens geplaagd wordt voor zijn overgewicht?

… hij de chouchou was van Glasgow Rangers in Ibrox Park waar hij vier jaar speelde en drie keer kampioen werd?

… hij net de Qatarese club Lekhwiya verliet, waar hij sinds 2011 voetbalde en waarmee hij twee keer kampioen werd én een beker won?

… hij in 2009 de Ballon d’Or won, de prijs voor beste Algerijnse speler, én in datzelfde jaar Speler van het Jaar bij de Rangers werd?

… hij geboren werd in het Franse Longvi en in Frankrijk vier jaar bij Gueugnon voetbalde alvorens naar het Engelse Crewe Alexandra te verhuizen?

… hij de bijnaam ‘Majic’ kreeg toen bij zijn debuut Crewe Alexandra plots zegevierde nadat het al zeventien matchen niet meer gewonnen had?

… hij kapitein is bij de nationale ploeg? Zijn eerste selectie dateert al van 20 juni 2003 tegen Zimbabwe.

… hij voor zijn ploegmaats bij Algerije als belangrijkste boodschap heeft: “Niemand is belangrijker dan de ploeg”?

… hij in de zomer van 2013 dicht bij een transfer naar Marseille stond? Zijn naam viel ook bij Barcelona.

“België is een van de sterkste teams in Europa.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content