Alexandros Kaklamanos (27)

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen ?

Ik zag Tonia voor het eerst in Athene. We hadden een gemeenschappelijke vriend en die stelde ons aan elkaar voor. Ik ben oorspronkelijk afkomstig van Rhodos, maar ik speelde toen in Athene. Ondertussen zijn we al zes jaar een koppel en twee jaar geleden zijn we getrouwd.

Wat doe je graag in je vrije tijd ?

In de zomer ga ik wel eens waterskiën, maar tijdens de wintermaanden ben ik niet zo actief. Dan rust ik vooral en kijk ik televisie. Ik beschik trouwens over een satellietverbinding en daardoor kan ik ook de Griekse zenders ontvangen.

Heb je een passie ?

Zonder twijfel auto’s ! Daar ben ik echt verzot op. Mijn absolute droomauto is een Ferrari, maar momenteel rijd ik gewoon met de auto die ik kreeg van de club. Wanneer je met een Ferrari rijdt, moet je bovendien een tweede wagen hebben, want veel plaats is er niet in zo’n auto.

Hou je van muziek ?

Ik luister naar Griekse muziek, maar ook andere genres spreken me aan. Ik hoor echt bijna alles graag. Toch gaan we niet vaak uit hier in België. Het discotheekleven spreekt me niet zo aan.

Ben je een verzamelaar ?

Ik bewaar wel inkomticketten van de wedstrijden die ik speel. Dat doe ik sinds ik in België speel. Misschien kan ik die collectie later wel aan mijn kinderen tonen.

Wat mis je het meest uit Griekenland ?

Vooral mijn ouders en mijn vrienden natuurlijk ! Maar toch ook wel het weer. In Griekenland is het altijd mooi weer en in dat opzicht heeft de verhuis naar België toch wel een hele aanpassing gevraagd.

Heb je een favoriete acteur of actrice ?

Op vrouwelijk gebied is dat Michelle Pfeiffer. Dat vind ik echt een schitterende vrouw. Zij is niet alleen een goede actrice, maar ook een mooie vrouw. Wat acteurs betreft gaat mijn voorkeur uit naar Al Pacino en Robert De Niro.

Wie zou je wel eens willen ontmoeten ?

Maradona. Hij is toch een grote voetballer geweest. Sommige mensen hebben een afkeer van hem wegens het leventje dat hij na zijn carrière geleid heeft, maar als voetballer was hij toch iets apart.

Heb je zijn levensverhaal gelezen ?

Nee. Ik hou wel van lezen, maar ik kom er gewoon nooit toe. Wanneer mijn vrouw naar Griekenland gaat, vraag ik haar altijd om boeken mee te brengen, maar zelfs dan komt het er niet van om erin te beginnen. Wanneer we met de ploeg op afzondering gaan, neem ik trouwens ook bijna nooit een boek mee.

Ken je iets van computers ?

Nog niet, nee. Momenteel heb ik zelfs geen computer. Ik wil daar wel snel verandering in brengen, want ik zou graag een eigen website maken. Een vriend van mij kan goed overweg met die dingen en hij zal me daarbij helpen.

Wat was de moeilijkste beslissing die je ooit moest nemen ?

De keuze om Olympiakos te verlaten. Dat is immers een topploeg in Griekenland en vele spelers dromen ervan om daar te kunnen spelen. Voor mij was die keuze misschien een risico, maar ik wilde ook graag een carrière buiten Griekenland, vandaar.

Wat is het grootste verschil tussen België en Griekenland ?

De mentaliteit, denk ik. In Griekenland zitten de mensen vaak buiten en elke avond gaan ze daar weg. Gewoon om iets te gaan drinken of om eens langs de zee te wandelen. Dat kan je je hier in België niet voorstellen. Hier zijn vrijdag en zaterdag de enige twee dagen dat de mensen weggaan. Langs de ene kant was dat cultuurverschil een aanpassing, maar langs de andere kant is dat ook wel goed, want als voetballer heb je je rust echt wel nodig en wanneer je elke avond weggaat, schiet dat rusten er wel eens bij in.

Tonia Vasilaki (26)

Ben je sportief aangelegd ?

Toch wel. Vroeger ging ik regelmatig lopen en nadien heb ik ook nog basketbal gespeeld. Hier in België is dat jammer genoeg allemaal wat stilgevallen. Hier ga ik alleen af en toe nog fitnessen.

Wat mis jij het meest uit Griekenland ?

Vooral de manier van leven en natuurlijk net als Alex ook de familie en de vrienden. Toen Alex besloot om naar België te komen, heb ik echter geen moment getwijfeld om mee te komen. Ik wist dat hij voetballer was en besefte dus ook dat de kans erin zat dat hij ooit naar het buitenland zou trekken.

Hoe verliep de aanpassing hier in België ?

In het begin was het best moeilijk, want ik moest veel achterlaten in Griekenland. Ik had daar bijvoorbeeld ook een vaste job. Ik werkte onder andere in de fanshop van Panathinaikos. Al van toen ik klein was hou ik van voetbal. Ik ben er mee opgegroeid, want ook mijn vader en broer waren bezeten van het spelletje.

Hoe beleef je de wedstrijden van Alexandros ?

Eigenlijk maak ik me redelijk snel druk in bepaalde dingen. Wanneer hij in duel gaat, ben ik altijd bang dat hij zich ernstig zal blesseren. Als hij na een zwaar contact blijft liggen, sta ik soms doodsangsten uit. Toch kan ik er ook echt van genieten wanneer hij scoort. In Gent spelen ze dan een Grieks muziekje en dan viert het hele stadion uitbundig mee.

Wat doe je zoal overdag ?

Ik hou me vooral bezig met het huishouden en het eten. Verder hou ik er ook van om te gaan shoppen. En ’s avonds gaan we geregeld eens samen naar de cinema of uit eten. Eigenlijk hebben we niet echt een vast schema dat we wekelijks of dagelijks volgen. We nemen de dagen zoals ze komen en we zien wel. Vaak weten we vandaag niet eens wat we morgen gaan doen.

Wat is je favoriete film aller tijden ?

Pretty Woman ! Ik vind Julia Roberts echt een geweldige actrice. Ze heeft een zekere uitstraling en ze komt gewoon heel sympathiek over.

Jij kookt, maar wat kan Alexandros klaarmaken zonder een puinhoop van de keuken te maken ?

Niets ! ( lacht) Hij kan alleen water koken. En zelfs dan is de kans groot dat hij het nog laat overkoken. Nee serieus, hij kan wel een klein beetje koken. Eieren en steak bakken lukt nog wel en ook spaghetti krijgt hij gaar. In de keuken blijft bij hem wel altijd een puinhoop achter en dat mag ik dan achteraf allemaal opruimen.

Wat zijn zijn beste en zijn slechtste eigenschappen ?

Hij is altijd eerlijk en hij heeft een goed gevoel voor humor. Minder positief is dat hij soms te kalm blijft. Daardoor komt hij bij anderen vaak koel over of lijkt het alsof hij een dikke nek heeft, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Hij heeft ook een sterke eigen wil en laat zich zeker niet in een hoekje drummen.

Reis je graag ?

Ja. Momenteel ga ik natuurlijk het liefst naar Griekenland. In de zomer en tijdens de winterstop gaan wij altijd terug naar onze familie en vrienden in ons geboorteland. Griekenland heeft trouwens ontelbaar veel prachtige eilandjes. Naar de Malediven wil ik ook ooit nog wel eens gaan. Een prachtige vakantie op een exotisch eiland : dat zie ik wel zitten hoor.

Hoe zie je jullie toekomst ?

Ik wil heel graag kinderen, maar dat is nu nog niet aan de orde. Zolang Alex in het buitenland speelt, kunnen we hen immers geen stabiel leven geven. Waarschijnlijk wachten we tot na zijn voetbalcarrière om aan kinderen te beginnen. Moesten we momenteel definitief in Griekenland wonen, zou dat anders liggen. Een heel groot gezin hoeft voor mij niet, want wanneer je één of twee kindjes hebt, kun je hen gemakkelijker alles geven wat ze nodig hebben dan wanneer je er drie of vier hebt.

door Ilse Peleman,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content