1 Iedereen volgde Beveren destijds, maar van Waasland-Beveren ligt bijna niemand wakker. Is dat frustrerend?

“Ja, en die desinteresse voor kleinere clubs is niet eigen aan België, ook in andere landen is dat zo. De regionale pers volgt ons gelukkig nog. De inspanningen van een goed gestructureerde club die haar budget respecteert, worden niet genoeg naar waarde geschat. Het oude Beveren heeft zijn gloriemomenten gehad: twee titels (in 1979 en 1984, nvdr), twee Belgische bekers (in 1978 en 1983, nvdr), het succes tegen Inter in Europacup II, de tijd van de Ivorianen,… Dat vergelijken met de huidige periode is onrechtvaardig, want alles is nu veel moeilijker dan vroeger voor een anonieme club. SK Beveren is ter ziele gegaan in 2010 en zonder Waasland-Beveren zou er geen eersteklassevoetbal te zien zijn op de Freethiel.”

2 Aleksandar Mitrovic kostte twee keer zoveel als het duo Czernia-Vandenbergh dat Anderlecht in 1982 kocht: is hij dubbel zo goed als jullie twee samen?

“De transferprijs van Mitrovic is hoog naar Belgische normen, maar is dat niet voor de clubs uit grote kampioenschappen. In 1982 was onze komst naar Anderlecht een item omdat geen enkele Belgische club ooit zo veel geld had uitgegeven. Onze situatie was toch comfortabeler dan die van Mitro. Ik kwam van Antwerp en ErwinVandenbergh van Lierse; we kwamen terecht in een ploeg van Europees niveau, die gedragen werd door Olsen, Peruzovic, Vercauteren, Coeck,… Wij kregen goed aangesneden voorzetten in de rechthoek. Mitro wordt niet zo goed bediend omdat de ploeg nog jong is. Hij heeft alles om te slagen, maar ik vond hem irritant toen hij tegen ons speelde. Bij hem zie je ook meteen wanneer het niet draait. Hij is in ieder geval een man van de zestien meter, zoals hij ook al liet zien in de Champions League.”

3 Staat Charleroi op het punt om een oude droom waar te maken: Standard naar de kroon steken?

“Ik heb bij beide clubs gespeeld en draag ze allebei in het hart. Competitie tussen de twee zal er altijd zijn, maar geen haat. Ik ken en waardeer Felice Mazzu en hij verricht erg mooi werk. Als Mambourg weer bruist, is dat dankzij hem. Hij heeft er een jaar over gedaan om zijn ploeg op dit niveau te brengen na een woelige wintermercato, maar Charleroi kan Standard nooit overtreffen. Bekijk het palmares maar eens, dan begrijp je dat dat onmogelijk is. De Rouches moeten de steun van hun publiek terugwinnen, steun die gedeeltelijk verloren ging door de manier waarop de Europese wedstrijden vorig seizoen afgehaspeld werden.”

4 Maakte Marc Wilmots vorige week een fout door liever naar Monaco-Marseille te gaan dan zijn trofee van Trainer van het Jaar op te halen?

“Wat mij betreft wel, maar het is aan hem om die vraag te beantwoorden. Het voetbal was de grote winnaar op het Sportgala 2014: Sportman van het Jaar, Ploeg van het Jaar, Belofte van het Jaar, Trainer van het Jaar. Spijtig dat Marc er dan niet bij was.”

5 Hoeveel eeuwen zal het nog duren voor de Freethiel nog eens een Gouden Schoen kan vieren?

Jean-Marie Pfaff won in 1978 en Jean Janssens in 1979. Maar je kan er eigenlijk ook die van Wilfried Van Moer (winnaar in 1966, 1969 en 1970, nvdr) bijtellen, want hij werd opgeleid in Beveren. De kleinere clubs moeten opnieuw kweekvijvers van talent worden. Dat is een van de doelstellingen van Waasland-Beveren. Onze vedette? De teamspirit.”

Alex Czerniatynski (54) maakte 182 doelpunten in 494 wedstrijden in eerste klasse voor Charleroi, Antwerp, Anderlecht, Standard, KV Mechelen en Germinal Ekeren. Hij coachte bij KV Mechelen, Union Sint-Gillis, Beveren, Olympic Charleroi en Sint-Niklaas. Nu is hij assistent van Ronny Van Geneugden bij Waasland-Beveren.

DOOR PIERRE BILIC

“Spijtig dat Wilmots er niet bij was op het Sportgala.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content