MET ENKELE DEENSE AANWINSTEN HEEFT TECHNISCH DIRECTEUR FI VANHOOF VAN KV MECHELEN DEELS VERKLAPT HOE DE CLUB HET VERTREK VAN STERKHOUDER JULIEN GORIUS WIL OPVANGEN.

De 24-jarige Deen Thomas Enevoldsen komt van FC Groningen. Wat voor een speler is hij?

Fi Vanhoof: “Een rechtsvoetige middenvelder die normaal gezien op de linkerflank speelt en van daar graag naar het centrum trekt, om dan af te werken met z’n rechtervoet. Maar hij kan ook aan de rechterkant spelen, of achter de spitsen. Hij is niet echt een spurter, wel tamelijk sterk aan de bal en technisch goed.”

Hij lag nog onder contract bij Groningen, dat hem in 2009 haalde voor 1,25 miljoen euro. Een dure vogel?

“Dit lukte ons enkel omdat er vorig jaar, na een interview, enkele problemen geweest zijn tussen hem en Groningen, waardoor hij weg moest.”

Een zuivere vervanger voor Julien Gorius is hij niet.

“De vijftien goals die Julien vorig seizoen maakte, gaan we anders proberen op te vangen. We gaan ervan uit dat Jaime Ruiz nu fit zal zijn, dat Enevoldsen zal scoren en dat ook zijn landgenoot Mads Junker goals zal maken.”

Die komt transfervrij over van Roda JC. Is hij een spits rond wie Kevin Vandenbergh kan spelen?

“Dat zou kunnen, al is Junker geen targetman maar een aanvaller die in de hoeken duikt. Een beweeglijke, verstandige spits, die probeert zich gepast vrij te lopen. Junker is 31, een gast die ook voor maturiteit moet zorgen in de centrale as. De laatste jaren lieten we veel spelers uit die as gaan, nu moeten we daar weer tot een zekere stabiliteit komen. Daarom haalden we ook Steven De Petter (controlerende middenvelder, 26 jaar, nvdr) bij Westerlo.”

Welke toekomst ziet u voor Seth De Witte, die vorig seizoen net voor de verdediging stond?

De Witte is linksvoetig en De Petter rechtsvoetig, ze kunnen samen spelen. En De Witte kan ook als centrumverdediger spelen.”

Wat mogen we verwachten van de 21-jarige Laurens Paulussen en de 20-jarige Joachim Van Damme, die de afgelopen seizoenen bij Waasland-Beveren speelden?

Paulussen is een jonge speler, die zal moeten knokken. Hij is iemand voor de positie van De Petter. Van Damme is linksvoetig en heeft gestalte, die zaken spelen in zijn voordeel. Als De Witte stopper gaat spelen, kan Van Damme zijn positie overnemen. Van Damme speelt al jaren op de positie van De Witte, hij is kapitein bij de nationale min-20-jarigen en heeft al tachtig matchen als titularis op zijn conto.”

De Witte speelde afgelopen weekend, tijdens oefenmatchen, in het centrum van de verdediging en u linkt hem nu ook nadrukkelijk aan die positie. Het lijkt dus de bedoeling hem naar achteren te schuiven.

“Dat zullen we zien.”

KV rondde de komst van de 29-jarige keeper Tome Pachovski af toen al duidelijk was dat Olivier Renard dan toch niet naar Standard zou gaan. Vreemd voor een club die enerzijds ook nog over Wouter Biebauw beschikt en anderzijds niet in het geld zwemt.

“Op een bepaald moment dachten we dat de zaak tussen Renard en Standard al in orde was, daar maakten we een fout.

“Olivier heeft nog een contract van twee jaar bij ons. We hebben nu drie kandidaten voor twee posities. Maar de transferperiode is nog niet gedaan. Ze zullen het nu met hun drieën moeten uitvechten. Wie daar niet mee kan leven, kan gaan.

“Dit zijn dingen die gebeuren. Beter één te veel dan één te weinig.”

Maar op het moment dat Renard niet naar Luik bleek te gaan had KV nog geen akkoord met Beerschot, waar Pachovski onder contract lag. Jullie hadden die transfer toch nog kunnen tegenhouden en voor een goedkopere jongeling gaan?

“In principe wel, maar de deal met Pachovski zelf was al in orde, we hadden hem ons woord gegeven. En we hebben met hem ook eerst nog eens gepraat over de nieuwe situatie, hij maakte er geen probleem van.”

Is het de bedoeling Renard nu toch nog te verkopen?

“Renard, Biebauw, of niemand, we zullen zien.”

Het lijkt moeilijk denkbaar dat KV een van de drie huidige keepers zal betalen om in de tribune te zitten.

“Het zal toch zo zijn als er geen meer weggaat. Of dat ideaal is, is een andere zaak. Maar dat zullen zij ook wel beseffen.”

Pachovski mocht kiezen of hij in deze situatie stapte en Renard wist ook waar hij aan begon, maar Biebauw moest het allemaal aanzien. Toch stelt die nu kalm ervan uit te gaan dat hij eerste keeper wordt. Is er afgesproken dat Renard voortaan een ondersteunende rol opneemt?

“Er is met de keepers geen enkele afspraak gemaakt.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content