Royal Antwerp FC leeft nog. Het won zaterdag met 3-1 tegen directe degradatieconcurrent Sporting Charleroi, zodat beide ploegen nu samen de laatste plaats in het klassement bezetten. Aanvoerder Yves Feys hoopt dat de zege het begin kan zijn van een geslaagde reddingsoperatie.

Opgelucht zeker ?

Yves Feys : “Tja, we moesten winnen en deden het. Maar van euforie is zeker geen sprake. Verre van zelfs, want we staan nog altijd op de laatste plaats. We beseffen dus maar al te goed dat we nog een lange weg moeten afleggen. We hebben nog maar zestien punten, hoor, en ik vermoed dat we er zeker 33 nodig zullen hebben om veilig te zijn. Het zal een bikkelhard gevecht worden met Charleroi en Heusden-Zolder, want Bergen en Lokeren zijn té fel versterkt om nog in de problemen te komen.”

Hebben jullie nog faalangst ?

“Logisch als je helemaal onderin geklasseerd staat. De volgende wedstrijden is het erop of eronder. Maar ik heb wel de indruk dat iedereen er vol voor wil gaan. Het was goed dat de trainer met sommige jongens heeft gepraat om het zelfvertrouwen op te krikken.”

Wat is er eigenlijk vooral veranderd onder Marc Grosjean ?

“Dat de kern werd versterkt met een aantal nieuwkomers. Maar dat is vrij relatief : tegen Charleroi was bijvoorbeeld alleen Liviu Ciobotariu erbij. Hij doet het trouwens goed als sleutel op de deur. Verder stel ik alleen maar vast dat we goed gevarieerd trainen : wat kort werk, volgens een duidelijk tactisch patroon, en ook de afwerking wordt niet verwaarloosd. De trainer geeft de groep veel vertrouwen. Het is geen schreeuwer, en dat is belangrijk voor de buitenlanders want die hebben een rustige begeleider nodig. Anderzijds durft hij wel te zeggen waar het op staat : voor hem is het zwart of wit, geen grijs. Dat is goed, want zo heerst er opnieuw duidelijkheid.”

Had ook de terugkeer van Darko Pivaljevic een gunstig effect ?

“Sinds hij in oktober uitviel, pakten we nog weinig punten. Darko is gewoon onze belangrijkste schakel, dat moeten we durven toe te geven. Met of zonder hem in de ploeg vormt dag en nacht verschil. Hij kan een actie maken, brengt rust en houdt de bal goed bij. Zonder Darko is er weinig of geen aansluiting uit het middenveld mogelijk. Hopelijk kan hij het seizoen blessurevrij rondmaken, anders krijgen we het nog moeilijk.”

Volgend weekend staat de derby tegen Germinal Beerschot op het programma.

“We moeten niet denken aan supervoetbal, maar gewoon punten pakken. Het maakt ook niet uit tegen wie, want het wordt sowieso iedere week knokken. Ik ben al heel blij dat de vechtlust en het karakter terug zijn. Die overwinning tegen Charleroi moet een boost geven. Het zou schitterend zijn voor onze moraal als we iets uit de derby kunnen puren. Aan motivatie zal het ons zeker niet ontbreken.”

Maar wel aan een twaalfde man. Zullen jullie hem missen ?

“Natuurlijk, maar we kunnen alleen maar begrip opbrengen voor hun actie. Ze willen het beste voor de club en de spelers. Toch is het jammer, want vooral op verplaatsing beschikken wij waarschijnlijk over de beste en fanatiekste aanhang van België. We zullen hen missen, maar zullen er alles aan doen om hen de zege te schenken.”

Waarom blijft Antwerp in eerste klasse ?

“Omdat we over meer kwaliteit beschikken dan de concurrentie. Zo simpel is het.”

door Frédéric Vanheule

‘We zullen er alles aan doen om onze aanhang de zege te schenken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content