Na vijf jaar in het buitenland gaat Walter Meeuws (volgende maand 56) weer aan de slag in België : bij SK Beveren, dat zich na de keuze van Johan Boskamp voor Standard moest heroriënteren. Gemakkelijk wordt zijn opdracht niet. Na de breuk met Jean-Marc Guillou wil Beveren van koers veranderen, maar het heeft daar (nog) de centen niet voor. Als het niet snel vers geld vindt, worden bij de Waaslandse club al vanaf het najaar liquiditeitsproblemen verwacht.

Waarom trekt het u aan om trainer van Beveren te worden ?

Walter Meeuws : “Iedereen beseft dat dit een zware opgave wordt, maar dat is net de uitdaging. De bedoeling is een rustig seizoen te maken, maar ook dat wordt zwaar. Tegelijk moeten de fundamenten gelegd worden om van Beveren weer een Belgisch getinte club te maken. Nu wordt het bekeken als een buitenlandse enclave in de Belgische competitie. Nieuwe spelers zijn bij voorkeur Belgen. We behouden twaalf of dertien Ivorianen. Hun technische kwaliteiten wil ik laten samensmelten met de typisch Belgische mentaliteit. Voor 26 juni willen we nog twee, misschien drie spelers aantrekken. Dat hangt wel af van het budget dat tegen dan beschikbaar is.”

Je wordt geen trainer, maar manager naar Engels model.

“Eigenlijk heet mijn functie ‘sportief en technisch manager’. Ik zal het sportief beleid van de club bepalen, gesteund door de raad van beheer. Dat betekent niet alleen de verantwoordelijkheid nemen voor de directe resultaten, maar ook het beleid uitstippelen voor scouting, B-kern en het profiel van de eerste ploeg. We moeten hier weer de basis leggen voor doorstroming van Belgisch talent, zoals voorheen.”

Wat heb je nu in handen ?

“Ik heb zeventien spelers. De eerste weken laten we vier, vijf jongeren meetrainen die een contract kregen. Als een stuk of twee het niveau oppikken en we kunnen daar nog een paar aanwinsten aan toevoegen, vormen zij de basisgroep. Tijdens de voorbereiding zullen we dan nog wat testers laten meetrainen, om er daar nog een tweetal uit te halen. Naast de snelle en beweeglijke Ivorianen voorin, wil ik graag een echte targetspits, een grote, stevige speler die weegt op een verdediging en die de Ivorianen meer ruimte geeft.”

Veel overschot had de ploeg afgelopen seizoen al niet. Van die ploeg vertrekken nog een paar spelers.

Badjan en Junior zijn al weg, waarschijnlijk gaat straks ook Diallo. Dat zijn drie basisspelers, terwijl iedereen weet dat de Ivorianen die er nu zijn, minder kwaliteiten hebben in vergelijking met die van de vorige jaren.”

Is er genoeg geld om het seizoen uit te doen en een goede ploeg te bouwen ?

“Op dit moment is het financiële plaatje rond voor veertien contractspelers plus de jeugdspelers die doorgeschoven worden. Er is wel een financiële injectie nodig voor de spelers die we nog willen aantrekken.”

Wie moet dat geld zoeken ?

“Iedereen. Het is de bedoeling dat iedereen meehelpt met denken hoe we aan extra inkomsten kunnen geraken, dus ook de coach. Dit is een mooie club, die successen kende, maar ook problemen. Ik hoop met mijn ervaring de club te kunnen herstructureren, maar dat het niet simpel wordt, weet ik ook.”

Heb je geen telefoonnummer meer van een rijke Arabier ?

“Ik zal het eens aan mijn vorige voorzitter vragen. Maar ik denk dat die meer gericht is op zijn eigen wereld.”

Een paar jaar geleden leek je het wel gezien te hebben in de Belgische eerste klasse. Waarom bleef je niet in het buitenland ?

“Na vijf jaar buitenland begon het familiaal zwaar te wegen. Ik had ook opnieuw zin om een Belgische eersteklasser te leiden en Beveren contacteerde me meteen na mijn terugkeer. De opzet om mee het beleid uit te stippelen, ligt een beetje in het verlengde van wat ik vorig jaar deed bij Al Jazeera.”

Weer Sint-Truiden en Charleroi uit, wéér naar Cercle Brugge en Germinal Beerschot ?

“Mij lijkt het op dit moment een prettig vooruitzicht om weer de sfeer in de Belgische stadions te gaan opsnuiven.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content