AZ mag dan wel vlot meedraaien aan de top van de Nederlandse eredivisie, echt veel speelvreugde beleefde Stein Huysegems (23) tot nu toe nog niet. De oud-aanvaller van Lierse moet zich ook onder Louis van Gaal meestal tevreden stellen met de rol van supersub. Verder dan wat schaarse invalbeurten van hooguit vijftien tot twintig minuten komt de linksbuiten niet meer.

Ook dit seizoen beleven de supporters van AZ weer vrolijke tijden ?

Stein Huysegems : “We zijn alleszins goed aan de competitie begonnen. Dat is niet buiten verwachting, want iedereen voorspelde dat we dit seizoen pas echt zouden meestrijden voor de prijzen. Tot nu toe kunnen we die verwachtingen nog altijd vrij gemakkelijk inlossen, want we houden toch goed stand tegenover PSV en Feyenoord.”

Is de titel dan de ambitie ?

“Dat is en blijft de bedoeling, ook al zit je met een totaal andere competitieopzet, door de invoering van die play-offs met de beste acht ploegen op het einde van het seizoen. Maar we zien onszelf zeker als titelkandidaat. We zullen wel rekening moeten houden met de belasting, want ook voor de Uefacup en de Nederlandse beker doen we nog mee. Dat betekent : veel wedstrijden, wat kan leiden tot vermoeidheid en eventueel puntenverlies. Gelukkig kunnen we terugvallen op een vrij brede selectie.”

Wat willen jullie bereiken in de Uefacup ?

“De poules moeten we zeker kunnen overleven, terwijl nadien alles mogelijk blijft en afhankelijk is van de loting. We gaan ons best doen om de stunt van vorig jaar, de halve finale halen, te evenaren.”

Louis van Gaal verving afgelopen zomer Co Adriaanse. Zie jij gelijkenissen tussen beide trainers ?

“Goh, dat is moeilijk te zeggen. Het zijn allebei voetbaldieren, die bijzonder gepassioneerd met het spelletje bezig zijn. Hun overtuigingskracht is groot, ze hebben oog voor het kleinste detail. Van Gaal schermt zijn spelers iets meer af voor de media, terwijl Adriaanse zich soms iets emotioneler liet gaan. Maar qua tactisch vermogen evenaren ze elkaar. Van Gaal traint wekelijks in functie van de tegenstander, probeert via videobeelden hun zwakke punten bloot te leggen en kiest voluit voor de aanval.”

Staat Van Gaal dichter bij de spelersgroep dan Adriaanse ?

“Dat is vergelijkbaar. Je kan hen alles vertellen en vragen wat je maar wil. Ze zien er heel streng en stuurs uit, maar zijn bijzonder menselijk in hun aanpak. Je mag altijd je mening geven, Van Gaal luistert altijd. Als het niet juist is, zal hij daar wel op ingaan. Maar een discussie is zeker mogelijk.”

Hoe evalueer je zelf je eigen status van luxe-invaller ?

“Ik speel maar heel weinig. Daarom kan ik ook niet tevreden zijn over mijn eigen inbreng en prestaties. Het zet een rem op mijn progressie als voetballer. Het blijft de bedoeling om mijn loopbaan stap per stap uit te bouwen. Nu is er duidelijk sprake van wat stilstand. Ik moet proberen via invalbeurten mijn kans te grijpen. Maar het is zeker geen leuke positie waarin ik me nu bevind. Als het niet snel verandert, moet ik kijken naar een alternatief tijdens de winterstop of op het einde van het seizoen. Dat is een zaak die geregeld moet worden door de club en mijn zaakwaarnemer.”

NEC en Vitesse toonden eerder dit seizoen al interesse, maar toen mocht je niet weg. Waarom ?

“De club gaf onmiddellijk aan dat zoiets, een verhuur, voor hen geen optie was. Tja, dan moet je je daarbij neerleggen, hé. Langs de ene kant doet dat vertrouwen natuurlijk deugd, maar anderzijds wil je ook zoveel mogelijk aan spelen toekomen. Daarom vond ik het jammer dat ik niet weg mocht. Maar op links zijn er momenteel weinig alternatieven. Ik moet me dus beschikbaar houden. Positief denken is nu de boodschap. Want ik leer nog elke dag bij. Vooral mijn techniek op de korte ruimte gaat er de laatste tijd sterk op vooruit.” l

FRéDéRIC VANHEULE

‘JE MAG ALTIJD JE MENING GEVEN, VAN GAAL LUISTERT ALTIJD.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content