Nog een maand en dan viert Silvio Proto de triestigste verjaardag in zijn nog jonge carrière : een jaar zonder een wedstrijd, zelfs zonder op de invallersbank te zitten, in de A-kern. Hoewel de jonge Belgische doelman naar eigen zeggen ondertussen, na de operatie aan de ligamenten, weer zijn niveau haalt, krijgt hij zelfs niet de kans om de nummer twee te worden. “Mijn huidige situatie is moeilijk te aanvaarden”, zegt hij. “Na mijn blessure werkte ik hard om zo snel mogelijk terug te keren. Maar nu ik er geraakt ben, moet ik geduld oefenen.”

In december zat je vol ambitie.

Silvio Proto : “December opende opnieuw alle deuren, maar ondertussen zijn die weer allemaal gesloten. Ik voel me goed in het doel en ben opnieuw de Proto van voor mijn blessure, maar ik ben natuurlijk niet tevreden. Zelfs als Daniel Zitka geblesseerd of geschorst is, zit ik niet in de selectie. Mijn plaats, sinds mijn blessure, komt niet overeen met mijn statuut. Ik ben geen derde doelman.”

Wat zegt Frank Vercauteren ?

“De trainer zegt dat hij tevreden is met Zitka in de ploeg en met Davy Schollen op de bank. Ik begrijp zijn redenering, maar dat verandert mijn zaak niet. Het ergste is dat ik op korte termijn geen positieve evolutie mogelijk zie.”

Je bent nog onder contract tot 2010 : is dat een hindernis of een financiële garantie ?

“Ik zeg enkel dat ik hier in deze omstandigheden niet blijf tot 2010. Ik blijf geen derde doelman, dat is uitgesloten. Voorlopig zeg ik hier niets meer over, ik zal de rekening wel maken op het einde van dit seizoen.”

Ben je bereid te blijven als je tweede doelman wordt ?

“Dat weet ik niet, ik bekijk dat op het einde van het seizoen. Ik ben ambitieus en wil spelen : dat is op dit moment mijn enige zekerheid.”

Klopt het dat Charleroi je tijdens de winterstop wou huren ?

“Ja. Zelf wou ik ook naar Charleroi, omdat ik voelde dat ik op korte termijn mijn situatie bij Anderlecht niet zou kunnen veranderen. Ik had er wedstrijdritme kunnen opdoen en mij opnieuw kunnen bewijzen tegenover bondscoach René Vandereycken. Bovendien is Charleroi een club uit mijn regio die Europees voetbal viseert.”

Waarom ben je dan niet vertrokken ?

Herman Van Holsbeeck en Frank Vercauteren namen die beslissing. Ik drong niet echt aan voor een vertrek in januari, maar als er in juni niets veranderd is, zal ik er alles aan doen om te kunnen vertrekken.”

Als Vercauteren je niet wou laten vertrekken, is het dan niet omdat hij nog in jou gelooft ? Is dat dan geen goede zaak ?

“Natuurlijk is dat een goede zaak, maar anderzijds : ik krijg nog steeds geen kans. Ik mag zelfs bij de invallers niet alle wedstrijden spelen. Schollen neemt ook daar vaak mijn plaats in, omdat ook hij wedstrijdritme nodig heeft. Dan ben ik invaller van de invallers. Ik ben wel zeer laag gevallen.”

Zal je je betrokken voelen als Anderlecht de titel wint ?

“Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik erbij hoor. Het zal dus de titel zijn van Zitka en niet de mijne. Misschien zal ik gelukkig zijn als we met de invallers kampioen worden.”

Wat met de Rode Duivels ?

“Ik heb op dat niveau niets te eisen. Als ik opgeroepen word, ga ik met plezier. Maar de kans dat Vandereycken mij selecteert, lijkt mij even groot als de kans dat ik Euromillions win.”

Denk je dat je nog steeds een kans maakt ?

“Jazeker. Als ik twee goede wedstrijden speel met Anderlecht, ben ik meteen weer international. Vandereycken is niet blind, hij weet dat ik titularis was voor mijn blessure en goed presteerde. Ik kan me niet voorstellen dat hij vergeten is dat ik punten won voor de Rode Duivels.”

PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content