De 3-2 op Manchester City – een nederlaag weliswaar, maar niet de afstraffing waar iedereen vooraf voor gevreesd had – had het duwtje in de rug moeten zijn dat Lokeren er in de competitie weer bovenop hielp, maar Lokeren verloor zondag met 1-3 van Westerlo.

Waarom ?

Runar Kristinsson : “We hádden vertrouwen geput en in de kleedkamer samen gezegd dat we moesten laten zien dat Manchester geen eenmalige goeie match was. Maar het effect van Manchester is weg nu. Na de tweede goal hebben we het systeem veranderd en is Baldvinsson naast mij in de spits gekomen. Die 4-4-2 zoals vorig seizoen werkte beter, maar we kregen er toch een derde binnen in plaats van zelf te scoren. Met mij alleen in de spits beginnen, was niet het beste. Maar je moet dat proberen, dus je mag dat niet als kritiek zien, want achteraf is dat altijd makkelijk.”

Op Manchester werkte het met een meer verdedigende aanpak. Zijn jullie na vandaag niet genoodzaakt te verliezen of verdedigender te spelen tot er een spits bijkomt ?

“Misschien moeten we meer terugplooien en op de counter loeren, ja. Want we weten dat we niet veel scoren en dan moet je de nul proberen te houden. Want het probleem tegen Westerlo was hetzelfde als in de vorige wedstrijden : als we een vroege goal tegen krijgen, verliezen we het vertrouwen.”

Jullie IJslanders werden met de vinger gewezen : niet in vorm, zei de voorzitter, maar de fysieke tests waren nooit beter, zei de trainer. Wie moeten we nu geloven ?

“( lacht.) Allebei. Ik heb vorige week een van mijn beste tests afgelegd sinds ik hier kwam. Alleen neemt men ons nu serieuzer dan toen we hier kwamen. Toen kregen we veel krediet. Maar ik vind : je wint samen, maar verliezen doe je ook samen.”

Wat is er aan de hand met Marel Baldvinsson ?

“Het probleem is een plaats vinden voor hem : hij heeft al als spits gespeeld, als linkerflank in een 4-3-3 en in een 4-4-2… Hij verdient een paar matchen op dezelfde positie. Hij is nog niet zo oud en heeft die routine nog niet.”

Jij reageerde als een van de ouderen wel heel erg kalm na je toch belangrijke goal in City. Hoezeer waren jullie eigenlijk onder de indruk van Manchester ?

“Soms wil je iets méér doen, maar ik wou al mijn krachten niet opgebruiken ( grijnst). Maar iederéén was onder de indruk : perfecte grasmat, het mooiste gras dat we ooit zagen, nieuw stadion… Wat ik wel grappig vond is dat veel spelers vóór de match foto’s namen, sommigen zelfs met Anelka, en handtekeningen vroegen. Eén van onze Afrikanen had zelfs vooraf zijn shirtje al gevraagd. Misschien dat Manchester City daardoor dacht dat ze wel zouden kunnen winnen van ons en ermee lachten ( lacht). Ik was nog handen aan het schudden toen ik me omdraaide en zag dat iedereen al shirtjes aan het ruilen was.”

Welk heb jij ?

“Ik heb er géén, maar ik begrijp de anderen wel : ze zijn jong en dan doe je zoiets. Op het veld ging iedereen ervoor, dus daarom heb ik er ook geen problemen mee. Maar het bewijst wel dat onze groep nog niet veel ervaring heeft.”

door Raoul De Groote

‘Ik was nog handen aan het schudden, toen ik me omdraaide en zag dat iedereen al shirtjes aan het ruilen was.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content