De ene blessuretijd is duidelijk de andere niet. Zaten de spelers van neo-eersteklasser Zulte Waregem na het verloren duel tegen Standard nog in zak en as, dan knalde vorige zaterdag overwinningsmuziek door de luidsprekers aan de Gaverbeek. In een tumultueuze slotfase werd tegen Germinal Beerschot een verloren situatie in extremis rechtgezet. Een slotfase die niet alleen gekruid was met twee goals, maar waarin ook twee van de drie rode kaarten bij de bezoekers vielen. Minuten na het affluiten van de match zinderde de adrenaline in de gang aan de kleedkamers nog na en was het een beetje pijnlijk om vast te stellen hoe intelligente, volwassen mensen omwille van een spelletje totaal het noorden verliezen en heen en weer gaan schelden. Germinal Beerschot had zelfs een vierde speler met rood kunnen verliezen, want ook Marc Hendrikx verloor met een wilde tackle even zijn cool.

Marc Hendrikx : “Vind je ? Ik speelde nochtans de bal hoor. Over de rest wil ik niet veel kwijt, want ik heb niet alles gezien.”

Waar liep het fout ?

“Als we met elf blijven staan, gaan we hier nooit de boot in. Offensief kwamen we er misschien iets te weinig uit, maar verdedigend zat het organisatorisch heel goed in elkaar. We wisten dat zij heel goed op de counter waren, maar die hebben we er grotendeels uit kunnen halen. Na de rust hebben we zelf ook geprobeerd te counteren en daaruit viel onze goal. Alles liep volgens plan.”

Is het niet de bedoeling dat jij offensief iets meer aan je trekken komt ?

“Als we in deze opstelling blijven staan, moet ik snel bijsluiten en de spitsen steun geven, ja, eventueel door er overheen te gaan of in de hoeken te duiken. Dat betekent vrij veel loopwerk. Af en toe eens schieten ook, als de spits een bal kan afleggen, moet je niet twijfelen en vanuit de tweede lijn vuren. Dat lukte in Waregem alvast één keer.”

Germinal Beerschot zat al niet dik in de spitsen en tot overmaat van ramp raakte Tosin Dosunmu zwaar geraakt aan de kuit. Lastig, met de komst van Marseille.

“Ja. In principe heb je over die twee matchen niks te verliezen. We gaan genieten. Misschien komen we offensief nu wat in nood, maar Cavens is goed aan het terugkeren, het zou kunnen dat we ook op hem al een beroep kunnen doen.”

Hoe verrast ben je dat je nu voor Beerschot voetbalt en niet meer in Lokeren ?

“Niet verrast. Ik heb de transferperiode altijd nuchter bekeken. De laatste dag kwam er een voor mij bevredigende oplossing uit de bus. In principe liep er niets fout in Lokeren, tenzij dat de trainer zijn jongens liet spelen en daar hoorde ik helaas niet bij. Mijn laatste voorbereidingswedstrijden waren goed tot heel goed, maar ik kon niks meer veranderen. Ik had kunnen blijven, in eerste instantie als bankzitter. Misschien dat ik op termijn een basisplaats had kunnen afdwingen, maar als een ploeg je kwijt wil en de transferperiode loopt nog, dan speel je geen seconde. Dat ik in augustus niet zou voetballen, wist ik dus op voorhand. Dat was logica, geen voetballogica, maar zaken. De trainer zag het niet met mij zitten en wilde voor dat budget andere spelers. En het bestuur wilde dat ook. Als speler weet je dan dat je zo lang de transferperiode loopt, niet zal voetballen. Ik zat wel nog op de bank, omdat ze geen tweede affaire De Beule wilden riskeren, maar op spelen rekende ik niet.”

Hoe moeilijk was dat, want een jaar geleden koos je bewust voor Lokeren, omdat het je onder de topdrie, -vier de meest aantrekkelijke ploeg leek.

“Ik heb er me altijd heel goed gevoeld, echt waar. Schoot goed op met iedereen, en zij ook met mij, maar drie mensen beslisten er anders over. De trainer, de voorzitter en Willy Verhoost.”

Hoe graag ben je nu bij Germinal Beerschot ?

“Het is een beetje anders, maar er lopen veel dingen parallel. De groep is iets hechter, iets gezelliger, tot nu loopt het perfect. Het voetbal is wat anders, Lokeren kiest voor de voetballende optie, wij doen het iets anders. Iets meer zekerheid en er dan snel uitkomen. De trainer kiest zo’n systeem op basis van zijn spelersgroep en ik voel me daar zeker niet slechter bij. Ik speel links, maar niet op de flank, wel iets centraler, een plaats waar ik mij in Lokeren begin dit seizoen niet mocht tonen.”

Peter T’Kint

‘Het voetbal is wat anders dan in Lokeren. Wij bouwen iets meer zekerheid in.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content