Dubbel zoveel punten als Antwerp heeft Germinal Beerschot nu, nadat het ook in de stadsderby gemakkelijk overeind bleef. Al vóór de wedstrijd wist trainer Marc Brys dat zijn contract met één jaar verlengd zou worden. Brys doet namelijk wat het bestuur van hem verwachtte : Germinal Beerschot probleemloos in eerste klasse houden.

Heeft de titel Ploeg van ’t Stad enige waarde voor jou ?

Marc Brys : “Het belang ervan blijkt uit de publieke opkomst : voor het eerst dit seizoen speelden we voor een zo goed als een uitverkocht stadion. Met 32 punten kunnen we nu eindelijk in alle rust het volgende seizoen voorbereiden.”

Heb je er ooit aan getwijfeld dat deze ploeg in eerste klasse zou blijven ?

“Nee. Al in de voorbereiding wist ik dat het zou lukken. De honger, de ambitie en de collegialiteit overtuigden me dat we niet zouden zakken. De mentale sterkte viel me meteen op, dit was écht een groep. En een hecht team zal zelden degraderen. Ook in onze mindere periode bleven we regelmatig punten pakken.”

Je droeg de derbyzege op aan erevoorzitter Jos Verhaegen, die een jaar geleden de club van de dood redde.

“Hij heeft nooit enige druk op mij gelegd. Wat hij vooraf zegt, komt dikwijls uit achteraf. Misschien moet ik eens vaker naar hem luisteren, want in mijn jeugdig enthousiasme maak ik samen met mijn jonge team wel eens fouten. Maar hij staat ons dat toe.”

Voorin zaten jullie al krap en dan vertrekt Victor nog.

“Victor slaagde er op een paar maanden tijd in het hele spelconcept op zich af te stemmen, zodat we met één diepe spits gingen spelen. Dat leverde ons punten op. Nu doen we het iets anders, maar we zijn nog altijd geen vlot scorende ploeg. Dat wordt gecompenseerd door andere kwaliteiten : goeie organisatie, mentale weerbaarheid om sereen de moeilijke momenten te doorstaan. Op die manier wordt het acute gebrek aan scorend vermogen verbloemd. In tien wedstrijden kwamen we niet tot scoren, maar tegen Antwerp hielden we ook voor de tiende keer de nul.”

Ben je verbaasd dat je een nieuw contract krijgt ?

“Vóór het seizoen al haalde men aan dat als ik GBA in eerste hield, een contractverlenging logisch zou zijn. Ik héb opslag gekregen.”

Haal je het maximum uit dit GBA ?

“Nee, er zit nog een groeimarge op tactisch en conditioneel vlak. Tactisch moeten we meer georganiseerde chaos creëren door ons positiespel. We kunnen over geen enkele tegenstander zomaar heen lopen. Ons hoofddoel was een plaats bovenin de rechterkolom, maar we staan nu in de linkerkolom : dat geven we niet meer af.”

Ben je een andere trainer dan vorig jaar bij Berchem ?

“In derde klasse kon je met een tactische ingreep gemakkelijker het verschil maken. In eerste krijg je meer te maken met goeie tactische tegenzetten. Dat ik het goed doe, heb ik ook aan mijn spelers te danken. Zonder goede spelers sta je nergens. Daar zie je nu toch een paar voorbeelden van.”

Zoals ?

“Lierse. Aan de vakbekwaamheid van Emilio Ferrera kan niet worden getwijfeld : in België is hij top. Maar doordat zijn aanval onthoofd is, komt ook hij in de problemen, hoe sterk hij tactisch ook is. Een trainer legt eigen accenten, maar het begint altijd met de kwaliteit waarover je kan beschikken.”

door Geert Foutré

‘We staan nu in de linkerkolom : dat geven we niet meer af.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content