De Belgische spits van Auxerre zit in een sterke periode : twee goals en een assist bij de 3-2-winst tegen Rijsel en opnieuw een doelpunt en een beslissende pass bij de 0-2-overwinning tegen Le Mans. Luigi Pieroni (25) ontpopte zich op korte tijd tot een van de efficiëntste aanvallers in de Franse competitie.

Hoe voelt dit aan ?

Luigi Pieroni : “Fantastisch natuurlijk. Ik ben bijzonder blij met de manier waarop het nu loopt. Na één jaar aanpassing begin ik stilaan mijn draai te vinden. Er was nochtans geen echte aanleiding toe. Ik bleef gewoon hard werken en momenteel heb ik ook wat meeval. Het verschil met vorig seizoen is dat ik nu veel meer speeltijd krijg. Ik heb meer wedstrijdritme in de benen. Over het algemeen ben ik trouwens eind november, begin december altijd goed in vorm. Ook bij Moeskroen was dat zo.”

Tijdens de voorbereiding had je al een goed voorgevoel ?

“Ik kon makkelijker volgen en ik had het gevoel dat ik baat zou hebben bij de komst van een nieuwe trainer. Vooral omdat Jacques Santini in een 4-4-2 speelt, terwijl Guy Roux een grote aanhanger was van 4-5-1. Voor een aanvaller is het altijd makkelijker spelen als er nog iemand naast je staat. De concurrentie is groot. We zijn met vier voor twee plaatsen.”

Begon je niet te twijfelen toen Peguy Luyindula werd aangeworven ?

“Ik stelde me daarbij geen vragen. Hij kwam over van Marseille op een ogenblik dat ik niet vaak speelde, maar ik reageerde goed. Momenteel spelen we meestal samen in de spits, ten koste van Benjani.”

Droom je ervan om topscorer te worden in de Franse eerste klasse ?

“Ik heb niet de gewoonte om cijfers op mijn ambities te plakken. Dat zorgt alleen voor druk. Toen ik bij Moeskroen topschutter werd, deed ik dat ook niet.”

Spreekt Jacques Santini veel met je ?

“Neen, hij is niet zo’n grote prater. Maar als hij iets zegt, is dat met een duidelijke bedoeling. Hij is veel tactischer ingesteld dan Guy Roux, voor wie ik ook veel respect heb. Hij hielp me bij de aanpassing aan het voetbal van de Franse eerste klasse, zorgde ervoor dat ik scherper speel en leerde me dat ik vooral nog aan mijn techniek moest schaven. Jammer genoeg genoot ik geen opleiding in een van de befaamde Franse opleidingscentra. Daarom heb ik technisch nog wat achterstand op de meeste van mijn teamgenoten. Het afgelopen seizoen heb ik daar al een groot stuk van kunnen wegwerken. Techniek kan je leren door hard te blijven werken en eenvoudige oefeningen duizenden keren opnieuw te doen. Soms wordt gedacht dat dit vanaf een bepaalde leeftijd niet meer nodig is. Dat is fout. Herhaling is belangrijk. We spelen hier bijvoorbeeld tot twee keer per week tennisbal, terwijl dat bij Moeskroen misschien maar twee keer per seizoen gebeurde.”

Guy Roux verweet je soms dat je wat te zwaar stond. Wat is de grootste kritiek van Santini aan jouw adres ?

“Hij vindt dat ik met de rug naar doel de bal nog beter moet leren bijhouden. Ik lijd nog te vaak balverlies, terwijl ik probeer te temporiseren in afwachting dat mijn teammaats aansluiten. Als ik ook dat spelonderdeel goed onder de knie krijg, word ik nog een completere voetballer.”

Neemt de mediabelangstelling voor jou nu ook toe ?

“Absoluut. Ik word nu veel vaker gevraagd voor interviews voor kranten en maga- zines, kom ook meer op tv.”

Je denkt niet meer aan vertrekken ?

“Ik heb zopas mijn intrek genomen in een nieuw huis. Ik woon heel mooi. Maar in voetbal kan alles snel veranderen.”

Hoe zie je je toekomst bij de nationale ploeg ?

“Momenteel is dat niet mijn prioriteit. Het allerbelangrijkste is nu dat ik met Auxerre de huidige bloeiperiode wil bevestigen. Ik was ontgoocheld dat ik tegen San Marino niet op het veld mocht komen, want ik had er ook mijn eerste goals voor de Rode Duivels kunnen maken. Maar gedane zaken nemen geen keer. Ik kijk alleen nog naar de toekomst.” l

DANIEL DEVOS

‘IK KREEG GEEN OPLEIDING IN EEN FRANS OPLEIDINGSCENTRUM. DAAROM HEB IK TECHNISCH NOG WAT ACHTERSTAND.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content