Zaterdag vergezelde Leo Theyskens (al met een geelzwarte sjaal) Liersevoorzitter Gaston Vets na de wedstrijd op La Louvière naar de kleedkamer. Lierse had moeten winnen, zuchtte hij. Vrijdagochtend zette hij samen met Vets even over halfelf de handtekening onder de samenwerking, waardoor Lierse zo goed als gered is. Wie betaalt, bepaalt, vindt Theyskens. Met twee medewerkers krijgt hij de meerderheid in het nieuwe directiecomité, aangevuld met Gaston Vets en nog een oudgediende uit het huidige Liersebestuur, waarschijnlijk ondervoorzitter Herman Vandenbroeck.
Aan de media-aandacht moet Theyskens nog even wennen. “U stelt mij meer vragen, dan ik antwoorden kan verzinnen.” Theyskens, sinds maandag 44 jaar, wonend in Mol, actief in woningbouw en immobiliën, vader van drie kinderen en echtgenoot van een kinderarts, gelooft in de nieuwe uitdaging.
Hoeveel gaat u nu eigenlijk investeren ? Drie miljoen euro of 1,7 miljoen euro ?
Leo Theyskens : “Het dringendst is het halen van de licentie. Daartoe worden voor 22 december de betalingen verricht die absoluut moeten gebeuren : spelerslonen, overheidsschulden, maar ook leveranciers. Dat kost zo’n 1,2 miljoen euro. Dan blijft er 800.000 euro over om mee te werken. Daarnaast houden we één miljoen euro over, een bedrag dat kan aangesproken worden wanneer het nodig is.”
Investeren in veiligheid noemt u de eerste prioriteit. U hebt het zelfs over de bouw van een nieuwe tribune.
“Wij hebben ons ernstig verdiept in dat dossier. De veiligheidskosten bedragen geen 2,5 miljoen zoals de stad inschatte, maar ongeveer een half miljoen euro. Omdat de stad zich engageerde om drie jaar lang telkens 200.000 euro te storten, samen 600.000 euro, vraag ik me af of het niet beter is meteen een nieuwe tribune te bouwen dan die oude jaarlijks op te lappen.”
U wil geen voorzitter worden, maar u gaat zich wel actief met het beleid bemoeien.
“Het voorzitterschap interesseert me niet, maar ik ben niet iemand die geld stort en dan vanuit zijn fauteuil toekijkt wat ermee gedaan wordt. Van elke euro die hier uitgegeven wordt, wil ik weten waar die naartoe gaat. Naast de medewerking van de stad was de controle over het financiële aspect mijn absolute voorwaarde om hier aan de slag te gaan. Een aantal beleidstaken trek ik naar me toe : vooral het financiële beleid en de communicatie, maar ook de veiligheid, het commerciële aspect en de informatica. Daar heb ik zelf de nodige mensen voor in huis. Het is mijn bedoeling de juiste mensen op de juiste plaats te zetten.”
U hebt geen ervaring in het voetbal, u treedt toe in een wereld van kommer en kwel. Hoeveel mensen uit uw omgeving hebben u al gek verklaard ?
“Behoorlijk wat, hoor. Maar ik ben ervan overtuigd dat hier financieel heel wat meer uitgehaald kan worden dan wat nu gebeurt. Lierse is een traditieclub met een familiaal karakter maar die wel professioneel gerund moet worden. Ik wil de tribunes vol, ik wil de vergaderzalen en business-seats vol en niet alleen op wedstrijddagen. Met mijn zakelijke contacten moet dat kunnen. Ik heb welomlijnde ideeën, die ik meteen ga uitvoeren, een beetje in de lijn van wat Ivan De Witte bij AA Gent doet.”
Welke garanties heeft de club dat u hier niet over een jaar ontgoocheld opstapt als blijkt dat u het zich allemaal anders voorgesteld had ?
“Op basis van de doorlichting moet hier over twee jaar de begroting in evenwicht zijn. Het perspectief van de investering bedraagt toch vijf tot zeven jaar.”
Er is een samenwerkingsakkoord met de stad in de maak. Schiet u een beetje op met de politici ?
“Ja, hoor. Met een goede communicatie kan je veel problemen vermijden. Die communicatie was onbestaande tussen de burgemeester en de voorzitter. De communicatie met de stad en de buitenwereld gebeurt voortaan niet meer door de club, maar door ons. Het was ook expliciet de vraag van Marleen Vanderpoorten om op dat vlak niet langer Gaston Vets tegenover zich te hebben. Voortaan maken we maandelijks een financieel rapport aan de stad over om sneller te kunnen inspelen op wat fout loopt.”
door Geert Foutré
‘Van elke euro die hier uitgegeven wordt, wil ik weten waar die naartoe gaat.’