Na een verhuur aan FC Den Bosch in de tweede competitiehelft van vorig seizoen hoopte Jochen Janssen, die op 22 januari dertig wordt, op een sterk jaar bij RKC. Maar terwijl zijn ploeg momenteel sterk presteert, moet hij zich tevreden stellen met een plaats op de invallersbank.

RKC sloot de heenronde af op een vijfde plaats. Ook voor jou een verrassing van formaat ?

Jochen Janssen : “Toch wel, want in het tussenseizoen verloren we een pak basisspelers. Maar de nieuwkomers presteren bijzonder goed. Het zal er op aankomen om na de winterstop die goede prestaties te bevestigen.”

Trainer Adrie Koster pretendeert aanvallend voetbal te spelen. Is dat zo ?

“Dat vind ik niet. Geweldig voetbal brengen we niet. We spelen heel goed gegroepeerd, zijn zeer sneaky en levensgevaarlijk als we in de zestien meter van de tegenstander geraken. Van de drie kansen gaan er twee binnen. Van bij het begin van het seizoen kunnen we terugvallen op een heel sterke verdediging, terwijl er vooraf werd gevreesd dat net dat onderdeel van de ploeg ons zwakke punt zou vormen. We slikken weinig doelpunten en kunnen terugvallen op een sterk collectief.”

Voordeel is ook dat Rick Hoogendorp opnieuw aan de lopende band scoort, nadat hij vorig seizoen wat in de knoop lag met zichzelf en zijn gewicht ?

“Ja, dat is zeker een troef. We beschikken over een hard werkende ploeg en Rick schiet de ballen weer gemakkelijk binnen. Ook de integratie van Benjamin De Ceulaer verliep probleemloos. Het Nederlandse voetbal ligt hem goed, want hij is sterk één tegen één en verdedigt ook goed mee. Met zijn explosiviteit kan Benji het verschil maken. Iedereen die bij ons speelt, kan scoren. Maarten Martens doet het ook uitzonderlijk goed. Hij is altijd in beweging, staat veel op de juiste positie door zijn groot loopvermogen. Maar om de patron van de ploeg te worden, moet hij nog wat groeien.”

Is de leider van het elftal niet Patrick van Diemen, de aanvoerder ?

“Goh, die hebben we niet echt, want er schuilt gewoon enorm veel ervaring in onze ploeg.”

Na de heenronde geraakte je zelf aan dertien duels en slechts een treffer. Ontgoocheld ?

“( Zucht.) Tja, ik speelde eigenlijk slechts twee wedstrijden. Ik wist dat het voor mij heel moeilijk ging worden, omdat de club in laatste instantie Hans van de Haar overnam van FC Utrecht. Ik kreeg nog niet echt mijn kans. Ze geven liever de voorkeur aan hem, ook omdat ik einde contract ben, vermoed ik. Dat is iets waar ik mee moet leren leven de komende zes maanden.”

Mogen we je een luxe-invaller noemen ?

“Het blijft jammer, want ik kende toch een vrij goede voorbereiding. Het bestuur had me zogezegd nodig na mijn verhuur aan FC Den Bosch. Maar op de tiende dag van het trainingskamp kochten ze achter mijn rug een nieuwe spits, die ze een driejarig contract gaven. Dat begreep ik niet goed. Ze hadden me beter laten vertrekken, want er waren nog mogelijkheden. Maar toen had ik besloten om onder de nieuwe trainer, die goed meeviel en indruk maakte, voluit mijn kans te gaan. De moed zonk me daarna even in de schoenen.”

Sprak je al met Adrie Koster over jouw situatie ?

“Dit is toch duidelijk. Hij haalde Van de Haar persoonlijk naar hier. Ondanks het feit dat hij bijna wekelijks speelde, scoorde hij nog maar tweemaal op een half seizoen. Drie seizoenen geleden overkwam mij hetzelfde en werd ik daar op afgerekend. Hij blijkbaar niet. Dat vind ik vreemd. Ik heb er mij al bij neergelegd, probeer nu verder op een hoog niveau te trainen en hoop op nog wat kansen in de terugronde.”

Om volgend seizoen te vertrekken naar een andere club ?

“Ik voel me momenteel heel sterk en bereik stilaan mijn topjaren. Als je dan niet speelt, is dat gewoon heel moeilijk om dragen. Zo is het ook niet gemakkelijk om ploegen te overtuigen. Een terugkeer naar België behoort zeker tot de mogelijkheden. Op het hoogste niveau kan ik gerust nog mijn mannetje staan.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content