Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De voorbije weken rommelde het serieus in Genk. Eerst was er de transfersoap rond Steven Defour, dan het vertrek van technisch directeur Ariël Jacobs en vervolgens de transfer van sterkhouder Koen Daerden naar Club Brugge. Te veel tumult voor Jos Vaessen, die opstapte. Er zijn betere manieren om de voorbereiding op een nieuw seizoen in te zetten. Vorige week blies trainer Hugo Broos een eerste maal verzamelen. Veertien spelers gaven present (de internationals, zoals Kevin Vandenbergh, pikten pas deze week aan). Daaronder aanvoerder Jan Moons, die vlak voor de start nog en passant te horen kreeg dat hij als derde doelman aan het seizoen begint.

Jan Moons : “Dat we alle drie op gelijke voet vertrekken, zou het minste zijn, maar er werd gesuggereerd dat ik als derde doelman aan het seizoen start. Daar was ik toch even van geschrokken, ja. Ik heb nog tijdens de vakantie met de trainer een gesprek gevoerd. Als er gegronde redenen zijn, dan kan ik me neerleggen bij zo’n uitspraak en ik begrijp ergens wel dat die twee jonge doelmannen ( SinanBolat en Logan Bailly, nvdr) hun kans willen krijgen. Maar dan moeten ze die ook verdienen, hé. Tenslotte stond ik vorig seizoen 34 wedstrijden onder de lat, en dat was niet voor mijn mooie ogen, vermoed ik.”

Met Daerden en Defour vertrokken twee sterkhouders bij Genk, twee jongens ook die de groep op scherp konden zetten. En het was er al zo stil in de kleedkamers…

“Vooral Koen vervangen, wordt heel moeilijk. Voor Steven begon het eigenlijk pas. Hun vertrek zullen we in groep moeten opvangen, het is niet aan één of twee personen om nu ineens de kar te gaan trekken. Wouter Vrancken zal in ieder geval een belangrijke functie krijgen in deze ploeg en misschien ook Wim De Decker, als die komt. Trouwens, vorig seizoen was Daerden een halfjaar out, toen hebben we ons ook moeten redden zonder hem. Iedereen betreurt zijn vertrek, maar laat ons eerlijk zijn : in een voetbalteam is iedereen vervangbaar.”

Genk haalde naast Vrancken ook twee buitenlandse versterkingen in : de Braziliaanse middenvelder Alex Silva en de Kroatische spits Ivan Bosnjak. Voldoende ?

“Daar kan ik nog weinig over zeggen. Silva kwam pas verleden vrijdag bij de groep en Bosnjak was er de eerste week al helemaal niet bij. Die Braziliaan kan zeker voetballen, maar het zal moeten blijken of hij dat ook in een wedstrijd kan brengen. Nu, ik speel al zes jaar in Genk, in die periode zijn er al meerdere sterkhouders vertrokken : Josip Skoko, Wesley Sonck, Bernd Thijs en Didier Zokora. Dus dat komen en gaan ben ik al een beetje gewend hier.”

Maar dat een voorzitter opstapt, moet toch even voor een schok zorgen in de groep, nee ?

“Het opstappen van Vaessen was wel een verrassing, maar ergens kan ik hem begrijpen. Er was al de onvrede over de tegenstrijdigheden binnen de KBVB, dan de problemen met Defour en het vertrek van Daerden. Maar ik heb Vaessen zaterdag nog gezien, hij blijft sowieso bij de club betrokken en we zullen hem nog vaak zien.”

Alsof het niet genoeg is, worden ook Orlando Engelaar en Bob Peeters al potentiële vertrekkers genoemd. Word je nog niet onrustig ?

“Als een ploeg de vastgestelde prijs betaalt, kan iedereen hier weg.”

Met al die heisa : hoe verloopt zo’n eerste trainingsweek dan ?

“Normaal. De trainer heeft wel al aangegeven dat er dit seizoen een aantal zaken zullen veranderen. Ik heb de indruk dat de discipline wat aangescherpt wordt en dat Broos korter op de bal zal zitten. Laatkomers worden strenger aangepakt en vorige week kwamen twee jongens niet opdagen voor de controle bij de tandarts : die werden meteen gesanctioneerd. Dat is een stevig signaal.”

Werden er in die week al andere accenten gelegd in vergelijking met vorig jaar ?

“Er waren al verscheidene medische en fysieke tests, met veel intervaloefeningen en meer nadruk op looptrainingen. Ik hoop alleen dat we dit seizoen wat gespaard blijven van blessures en iets meer geluk kennen. Het wordt sowieso koffiedik kijken wat de nieuwelingen brengen.”

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content