Op karakter werkte Club Brugge zich afgelopen weekend voorbij Sporting Charleroi, waardoor het zijn kansen in de titelstrijd nog niet vergooide. Toch ging het in de eerste helft alweer niet van harte.

Welk gevoel overheerst bij jou na Club Brugge-Charleroi ?

Jan Ceulemans : “Een meer dan degelijk gevoel toch, omdat we de wedstrijd winnend konden afsluiten en we zeker geen punten mochten laten liggen als we wilden inlopen op de concurrentie, en omdat Charleroi in het verleden bewezen heeft geen gemakkelijke tegenstander te zijn. Dat was zaterdag weer het geval en die vroege owngoal bracht de ploeg uit evenwicht. Charleroi heeft met druk naar voren geprobeerd te profiteren van onze herschikte verdediging. We hebben karakter getoond en we moeten tevreden zijn dat we wonnen, want we kwamen moeilijk in de wedstrijd. Het was zoeken en tasten, want zij gooiden meer en meer lange ballen voor de goal en dan zijn zij in het voordeel met hun grote jongens.”

Andere conclusie: Balaban moet op niet veel speelminuten meer rekenen.

“We zullen zien. Hij was in elk geval niet goed. Als je bij Brugge voetbalt, mag je wat mij betreft eens slecht spelen, daar heb ik geen probleem mee, maar je moet wel tweehonderd procent inzet tonen en dat was bij hem niet het geval. Maar ik lig er niet wakker van.”

Grégory Dufer viel sterk in : waarom staat hij er nog niet van in het begin ?

“In het begin van het seizoen hebben we voor Gert ( Verheyen, nvdr), Ishiaku en Balaban gekozen, want je gaat ervan uit dat we moeten scoren, maar tegen Charleroi bleek dat dus geen goeie keuze. Je moet elke speler tijd geven om zich aan te passen en hij is ook een paar keer geblesseerd geweest. Het is niet omdat je het bij Charleroi kan, dat het bij Club Brugge ook gaat lukken, maar dit seizoen of volgend jaar kan het eruit komen.”

Wat versta je onder aanpassen ?

“Hij kan voetballen en die mensen willen meestal centraal spelen, maar hij kan ook langs rechts opereren, omdat hij een goeie center heeft. Hij is ervan overtuigd dat hij op de flank moet spelen, maar dat wil niet zeggen dat hij niet liever ergens anders zou voetballen ( grijnst).”

Na het penalty-incident en de slappe prestatie op Lokeren hebben jullie gepraat.

“Ja, dat was een foutje van mij, maar niet de oorzaak van het verlies. Alleen wordt bij een club als Brugge alles uitvergroot, maar ik heb daar geen problemen mee.”

Hoe is de rolverdeling bij penalty’s nu ?

“Ik zei altijd : ‘Wie zich goed voelt, moet het doen.’ Nu worden de namen opgeschreven in de juiste volgorde. Dat staat nu op papier. Als hij speelt, zoals tegen Charleroi, is dat als eerste Balaban, omdat hij op die momenten de meeste rust kent. Dan heb je nog Leko, Vermant en Portillo. Maar het enige wat je eigenlijk moet doen, is hem binnen stampen.”

Hoe schat je je groep mentaal in als je ziet dat jullie ook nu weer een zwakkere eerste helft speelden en terugplooiden naar het einde toe ? Veel vertrouwen straalt dat niet uit.

“Dat heeft niet met vertrouwen te maken. Als je achterstaat ga je risico’s pakken en ga je allemaal naar voren, als je voorstaat ga je naar achteren. Dat gebeurt gelijk waar, niet alleen bij Brugge. Na die eerste helft in Lokeren weet je het nu weer eventjes niet, maar ondanks de heel andere verdediging waarmee we moesten spelen, hebben we in de tweede helft geen uitgevoetbalde kansen meer weggegeven. Alleen vrije trappen en corners.”

In welke zin kan Salou Ibrahim, niet de vlot scorende spits, wel nuttig zijn ?

“Hij is balvast, waardoor we beter moeten kunnen aansluiten. Hij overtuigt middenvelders dat als ze hem aanspelen hij de bal kan bijhouden en ze dichter kunnen komen. Maar Zulte Waregem is natuurlijk Club Brugge nog niet. Wij hebben spitsen nodig die sterk zijn in de zestien, want volgend jaar hebben we – als ik mij niet vergis – alleen nog Ishiaku en Yulu-Matondo over.”

Ondertussen zijn jullie de winnaar van het weekend.

“Dat zal op het einde van het seizoen pas duidelijk worden.”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content