Sporting Charleroi, dat nog geen punt haalde thuis, ontvangt zaterdag leider Club Brugge. “Ik ga er vanuit dat we ons niet gemakkelijk opzij laten zetten”, aldus trainer Jacky Mathijssen. “Alleen als zij een superdag kennen en het niveau van tegen AA Gent halen, zijn we kansloos.” Met zes punten op twaalf, gepakt in uitwedstrijden, is zijn ploeg niet slecht gestart. “Belangrijk is vooral dat het werkklimaat goed is”, vindt hij. “Vanaf de eerste dag heb ik er iedereen attent op proberen te maken dat er ook veel punten û en dus ook geld, want premies û te verdienen zijn met zaken als elkaar respecteren, andere mensen iets gunnen, iets voor elkaar doen en positief blijven in moeilijke momenten. Het is niet gemakkelijk dat ergens binnen te brengen, maar ik moet zeggen dat knokkend winnen op Standard en GBA wel helpt. De spelers zeggen : dit soort wedstrijden hadden we vorig seizoen nooit gewonnen. Dan komt het besef en dan moeten ook de twijfelaars mee.”

Is het geen nadeel dat je je in zo’n moeilijke club, waar het egoïsme doorgaans welig tiert, moet uitdrukken in een taal die je moedertaal niet is ?

Jacky Mathijssen : “Dat valt mee, maar het blijft natuurlijk een tweede taal. In het Frans kan ik niet dezelfde nuances maken als in het Nederlands. Dat is een nadeel, maar niet altijd, want je bent wel altijd heel straight, to the point. Je kan moeilijk rond de pot draaien, het is ja of neen. Dat houdt een bepaalde vorm van duidelijkheid in en daar hebben spelers ook dikwijls nood aan, denk ik.”

Je wijzigde de staf : je bracht van Sint-Truiden fysiektrainer Erik Roex mee en haalde er keeperstrainer Philippe Van de Walle bij.

“Ik legde fysiektrainer Jean-Michel Bertinchamps mijn manier van werken uit, maar omdat die niet overeenstemde met die van hem, vertrok hij. Philippe Vande Walle was mijn keuze ter vervanging van IstvanGulyas, die wegvalt met een zware rugblessure. Het is iemand die zijn job kent, vooruit wil, mensen positief kan motiveren en ook kan vechten als het nodig is. In Sint-Truiden zaten we met een kliek van mensen die veel voor elkaar over hadden, die wisten wat hun taak was en samen hogerop wilden. En ik was terug op zoek naar een groep mensen die elkaar aanvult en een voorbeeld is voor de spelers. Het gaat niet op om je eigen werk maar half te doen en je te moeien met iemand anders, hé.”

Na de 2-5 thuis tegen La Louvière op de eerste speeldag zei je : “Ik had niet verwacht dat we zo snel in oude gewoonten zouden terugvallen”. Wat bedoelde je precies ?

“Ik probeer altijd iets meer voetbal in een ploeg te brengen. In de voorbereiding ging dat steeds beter en sneller, maar ik ben er ondertussen al achter dat ik een aantal dingen onderschat heb. Zoals : de druk voor thuismatchen en de faalangst. Het niveauverschil tussen moeilijke trainingsvormen en de wedstrijd is hier abnormaal groot. Tegen Westerlo probeerden we het opnieuw, maar weer tevergeefs. Daarna heb ik in een gesprek met de spelers besloten : ik ben te snel wat die dominantie en dat initiatief nemen betreft. We zullen dat voorlopig uitstellen, ook gezien de kalender, en proberen met iets meer rendementsvoetbal, iets meer organisatie, iets meer blok punten te halen. Om dan iets geruster, met een beter gemoed en in een betere sfeer te proberen naar dat voetbal te gaan.”

En ondertussen neem je er de kritiek van anti-voetbal bij ?

“Ik heb mij daar in Antwerpen onder de neus laten wrijven dat we dertig overtredingen maakten, maar ik zie in jullie blad dat het er maar 23 waren. En ik zie ook dat er die speeldag van alle uitspelende ploegen maar twee waren die meer hoekschoppen afdwongen dan wij. Het zal een beetje met de Antwerpse air zijn geweest dat men ons bij GBA anti-voetbal verweten heeft.”

Had je niet verwacht dat er meer geïnvesteerd zou worden in de ploeg ?

“We probeerden zoveel mogelijk kwaliteit te halen voor zo weinig mogelijk geld. Ik denk dat ik qua kwaliteit niet te klagen heb. Echt. Voetballend vermogen en polyvalentie, zodat we niet altijd heel snel vast zitten, maar kunnen verrassen door snel een ander type op een bepaalde plaats te zetten.”

door Christian Vandenabeele

‘Het zal een beetje met het Antwerpse air zijn geweest dat men ons bij GBA anti-voetbal verweet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content