Met een vierde plaats schurkte AA Gent zich afgelopen seizoen aan de top. En nu ? Zullen we bij AA Gent andere transfers te zien krijgen nu de club financieel meer in evenwicht is ?

Ivan De Witte : “Financieel in evenwicht zijn betekent niet dat je overschot hebt, hé. Dus we zullen proberen op een schrandere, creatieve wijze onze ploeg te versterken, zonder buitensporige risico’s te nemen. Afgaande op vorig seizoen zoeken we vooral een spits. We hebben een aantal pistes lopen waarvan we denken dat het een versterking zal zijn. Een en ander hangt natuurlijk af van wat er met Boussoufa zal gebeuren.”

Hoe groot is de kans dat hij volgend seizoen bij Anderlecht speelt ?

“Behoorlijk klein, schat ik. Ik denk dat het voorstel waarmee Anderlecht maximaal bezig is er geen is waarin wij ons kunnen terugvinden. Ik zal geen namen noemen, maar er zijn uiteraard nogal wat andere contacten en serieuze. Maar dat is voorlopig nog via de verkenners, zoals ik ze noem, die op pad gestuurd worden ( grijnst).”

In hoeverre hebben jullie al een opvolger op het oog ?

“Ik denk niet dat er zoveel rondlopen met dezelfde kwaliteiten dat je onmiddellijk een opvolger kunt zoeken. Wij zullen waarschijnlijk de ploeg versterken in de breedte, zodanig dat we er at the end of the day misschien nog sterker zullen uitkomen.”

Georges Leekens zei in een analyse aan het eind van het seizoen : “Wij doen wat we moeten doen, het is de top die het laat afweten.” Dat impliceert dat de kloof tussen Gent en de top groter zal worden als de top het volgend seizoen niet laat afweten.

“Dat zou kunnen, maar daardoor zullen we ons niet laten opjagen om financiële risico’s te nemen. We hebben genoeg meegemaakt. Welke ambitie we mogen hebben, dat zullen we pas over een maand kunnen zeggen. Volgend jaar de kloof met de top drie dichten zal moeilijk zijn, maar op een termijn van vijf jaar denk ik dat Gent dat moet aankunnen, vooral met het nieuwe stadion. Dat moet onze inkomstenstroom met minimaal 50 procent verhogen. En dan zullen we dus ook andere spelers kunnen aantrekken.”

Leekens gaat niet naar Standard, heeft u eerder al duidelijk gesteld, maar volgens sommige bronnen zou hij wel gepraat hebben met hen.

“Goh, dat zou kunnen, maar hij gaat niet naar Standard. Dat is mij bevestigd door Standard zelf.”

Welke lessen trekt u uit het seizoen ?

“Dat je soms een beetje meer geduld moet hebben, wat ik misschien in het begin te weinig had. Georges Leekens heeft altijd gezegd dat de tweede ronde heel veel beter zou zijn dan de eerste. Een tweede les die ik trek, is dat je om echt mee te doen niet te veel mag verzwakken op het ogenblik dat je een blessure of een schorsing oploopt. Dat je dus een ploeg voldoende in de breedte moet construeren.”

U heeft zich het voorbije seizoen een paar keer opgewonden of moeten opwinden. Neemt u zich voor volgend seizoen kalmer op te treden ?

“Goeie vraag. Maar ik denk dat ik een strijdershart heb. Ik zal altijd stuwen, binnen en buiten de geledingen, in de richting van bepaalde doelstellingen. Als ik vind dat we er te ver van afwijken, zal ik mijn gedacht zeggen. Het enige wat ik ervaar, is dat ik redelijk gevolgd word door de publieke opinie. Met uitzondering van het incident met Roger Vanden Stock, wat misplaatst was. Ik zal dat proberen te vermijden, hé ( lacht).”

Tot slot : als Jan Peeters op 30 juni stopt als bondsvoorzitter, hoe groot is dan de kans dat er al een opvolger is ?

“Goh, als men voortdoet zoals men bezig is met allerlei constructies en compromissen, dan zal er wel een zijn zeker, hé. Of dat dan het voetbal ten goede zal zijn, zal dan nog moeten blijken. Maar ik kan mij weinig vinden in alles wat de laatste tijd uitgedacht wordt. Maar goed, ik ben maar één club en één stem. Ik zal alleen de wereld niet veranderen. Als ik de pers mee heb, heb ik twee stemmen en ik meen dat ik die grotendeels mee heb. Of dat voldoende zal zijn om die immobiele bende tot betere gedachten te brengen, weet ik niet. Ik kan alleen mijn gedacht zeggen en dat doe ik meer dan genoeg ( lacht).”

RAOUL DE GROOTE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content