Met Samir Beloufa trok Westerlo vorige week een extra verdediger in de breedte aan en ook naar een spits werd ondertussen nog uitgekeken. “Want we hebben al wedstrijden gehad dat we maar vijftien namen op het scheidsrechtersblad konden invullen”, legt Herman Helleputte uit. Ondertussen kende Westerlo wel een sterke start – zondagavond nam het nog de maat van Roeselare – door een moeilijk te verschalken verdediging, minder lange ballen en gevarieerder voetbal dankzij de technische gaven van onder meer de Braziliaanse spelverdeler Jackson Coelho en een trainer die actiever stuurt, maar bescheiden blijft over zijn eigen inbreng.

Waarom gaat het zo goed ?

Herman Helleputte : “Omdat we over een goed elftal beschikken en de voorbereiding er mocht zijn, dus we kunnen zeker niet klagen. Maar we hebben ook al gefaald, hoor, zoals op Moes-kroen.”

In die wedstrijd was Nico Van Kerckhoven er door een blessure niet bij en in je weblog op de site van Westerlo zei je daarover dat zijn afwezigheid hard was aangekomen in de groep. Is Nico Van Kerckhoven zo belangrijk voor Westerlo ?

“Als hij meespeelt geven we weinig weg, maar dat ligt niet alleen aan hem. Alleen zijn er met hem bepaalde automatismen in de verdediging die met iemand anders iets moeilijker worden. Althans, zo voelen de spelers dat aan, hoewel dat niet zou mogen, want wat er in de plaats van Nico komt ( Bobsam Elejiko, nvdr), is bijna even goed.”

In hoeverre voetbalt de ploeg al zoals je wil dat ze voetbalt ? Of anders geformuleerd : waar zie je nog ruimte voor verbetering ?

“Het kan altijd beter, natuurlijk. Bijvoorbeeld in de afwerking. Op het moment dat Utaka vlot zal beginnen te scoren, zullen we weer een stap voorwaarts zetten. Hij speelt zijn wedstrijden, gaf al een paar assists, dus ik ben daar tevreden over, maar het blijft jammer dat hij in die eerste wedstrijden niet kon scoren. Maar ja, zo gaat dat met een spits : soms is het vier, vijf weken niets en plotseling gaan ze er allemaal in.”

Nochtans heb je met Bjorn De Wilde een spits die in een van de eerste wedstrijden wel scoorde, maar hij blijft op de bank. Net als bij zijn vorige clubs overigens. Waarom eigenlijk ?

“Ten eerste omdat het in de voorbereiding ( toen De Wilde nog niet was aangeworven, nvdr) en in de eerste wedstrijden goed ging met de ploeg en ten tweede omdat Bjorn een iets ander type is dan Utaka. Bjorn zal zich meer instellen op het scoren en zich minder in het spel laten betrekken, wat Utaka wel doet, waardoor er voorin mensen kunnen bijsluiten en scoren. Dat loopt goed nu met Jaja Coelho, dus…”

Coelho was in de voorbereiding al Westerlo’s productiefste speler en ook in de competitie blijkt hij van grote waarde. Hoe goed is hij ?

“We moeten hem nu ook niet te veel bewieroken, we zijn nog altijd een elftal dat VC Westerlo heet en niet FC Coelho, maar bij momenten maakt hij wel het verschil. We mogen niet vergeten dat hij nog maar 19 jaar is én offensief en defensief veel werkt. Tegen Brussels bijvoorbeeld scoort hij op het eind van de wedstrijd nog na een rush van vijftig, zestig meter. Dat doe je niet als je er echt door zit.”

Jullie hebben lang gezocht naar een rechtsachter en die uiteindelijk gevonden met de Tsjech Michael Scasny. Maar inmiddels bleef Marc Wagemakers wel staan, hoewel die van nature een rechtermiddenvelder is en als rechtsachter een noodoplossing was. Was Wagemakers te goed of kwam Scasny nog te kort ?

“Te kort niet, maar hij heeft een bepaalde achterstand qua matchritme en voor hem geldt hetzelfde als voor Bjorn : never change a winning team. Scasny en Wagemakers zijn min of meer dezelfde types, alleen verdedigt Scasny iets steviger, denk ik, en daar moeten we op een bepaalde dag misschien rekening mee gaan houden. Wat niet wil zeggen dat Wagemakers zijn plaats kwijt zou zijn, maar in principe is hij geen rechtsachter. Alleen heb je als het goed loopt niet de neiging te veranderen.”

Je hebt in Westerlo ondertussen een team neergezet, terwijl Vincent Dufour bij Beveren de vijs al heeft moeten aandraaien om zijn ploeg in het gareel te krijgen. Wat dacht je toen je dat las ?

“Daar wil ik me liever niet over uitlaten, dat is nu het probleem van Beveren. Ik heb daar een mooie tijd gehad en laat ik het daar maar bij houden.”

Raoul De Groote

‘We zijn nog altijd een elftal dat VC Westerlo heet en niet FC Coelho.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content