Afgelopen zomer verliet Gunter Verjans (31) Sint-Truiden voor het Oostenrijkse Casino Bregenz, waar Regi Van Acker zijn ervaring op het middenveld goed kon gebruiken. Maar de Limburger beleefde nog niet veel plezier bij de hekkensluiter, waar hij een driejarig contract tekende. Begin november werd hij geopereerd aan de linkerenkel, nadat de verdedigende middenvelder in het duel tegen Austria Wenen zwaar werd aangetrapt door MarkusKiesenebner.

Een serieuze opdoffer ?

Gunter Verjans : “Absoluut. Ik werd van achteren getackeld, met twee voeten vooruit. Op het moment dat ik de bal speelde, werd mijn steunbeen volledig onderuitgehaald. Gevolg was dat mijn ligament volledig afscheurde. Probleem was dat het om de band ging die de verbinding vormt tussen kuit- en scheenbeen. Die moet de twee botten samenhouden. Nu hebben ze daar een schroef doorgeboord, die het herstel moet bespoedigen. Op 10 november werd ik geopereerd, maar voor Kerstmis gaat die bout er nog uit.”

Je hoopt speelklaar te raken voor de terugronde ?

“Dat is toch de bedoeling. Het zal krap worden, maar 19 februari lijkt me een haalbare streefdatum. Dan kunnen we onze inhaalrace verderzetten.”

Tot nu toe was het vooral een seizoen van kommer en kwel ?

“Je moet rekening houden met de omstandigheden. De club begon gewoon veel te laat met de voorbereiding. Zeven basisspelers vertrokken. Negen nieuwelingen vanaf het begin meteen inpassen is echt niet zo evident. Bovendien was een aantal jongens helemaal uit vorm, anderen kwamen dan weer later terug uit vakantie. De eerste vier wedstrijden speelden we tegen de titelkandidaten, waardoor we onze competitiestart helemaal misten. Daardoor hollen we nu al een tijdje achter de feiten aan.”

De achterstand op Salzburg en Sturm Graz bedraagt slechts drie punten. Een overbrugbare kloof ?

“Een aantal weken geleden zag de toestand er nog hopeloos uit. Maar er is verbetering merkbaar. De mentaliteit om terug te vechten is aanwezig. De spelers willen voor elkaar vechten, de sfeer is echt goed. Alleen de punten moeten nu nog volgen. We moeten anderzijds ook eerlijk zijn met onszelf. We komen toch wel wat kwaliteit tekort om gemakkelijk in de middenmoot mee te draaien. Maar we zijn zeker niet de slechtste ploeg van de Oostenrijkse eerste klasse. Op Rapid Wenen, Austria Wenen en Graz AK na zijn alle andere teams aan elkaar gewaagd. Dan zijn het andere factoren, zoals vorm van de dag en geluk, die de uitslag bepalen. Ons doelpuntensaldo zegt op dat vlak genoeg. Wij moeten vaak tweemaal scoren om een punt te halen. Dat betekent dat er iets niet klopt. De laatste weken proberen we vooral de nul te houden. Kansen creëren we sowieso toch.”

Was je tevreden over je eigen niveau ?

“Toch wel. Maar onderaan bengelen is nooit plezant. Ik hoopte op een rustig seizoen in de middenmoot. Dat lukte niet en dus mag je niet tevreden zijn. De laatste weken ging het alsmaar beter. Kwalitatief is Oostenrijk goed vergelijkbaar met België. Bij Bregenz is het meer knokken en vechten, omdat er minder talent is. Het kämpferische overheerst. Dat ligt me wel, want ik deed het zelf jaren met Sint-Truiden. Tactisch wordt er hier wel iets minder goed gespeeld, het niveau is met andere woorden ietsje lager.”

Regi Van Acker werd door de slechte resultaten niet geslachtofferd. Een verstandige keuze ?

“Alleszins terecht. Hij is gewoon een goede trainer, die de ploeg heel goed op de rails kan houden. Ik zeg dat niet omdat hij Belg is, maar tactisch is hij bijzonder sterk. Dat is een enorm pluspunt. De druk op zijn schouders was de laatste weken groot. Gelukkig ging hij daar goed mee om. Zonder hem zouden we nu niet zo dicht bij de anderen staan. Het krediet dat het bestuur hem geeft, is gerechtvaardigd.”

Voorin loopt het moeilijk. Jullie zijn sterk afhankelijk van het scorend vermogen van Gunther Schepens, die al zeven doelpunten maakte ?

“Hij is een heel belangrijke pion. Zijn rendement ligt enorm hoog. Het zal van de vier tot vijf ervaren spelers afhangen of we alsnog de degradatie kunnen afwenden. Zij moeten de ploeg op sleeptouw nemen. Als zij de kopjes laten hangen, mogen we de boeken sluiten.”

door Frédéric Vanheule

‘We zijn zeker niet de slechtste ploeg van de Oostenrijkse eerste klasse.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content