De combinatie van Belgische nuchterheid en Afrikaans temperament maakte Gill Swerts (23) tot alleskunner van Vitesse. De Rode Duivel heeft echter meer aan zijn dubbele afkomst te danken. De Waaslander blijft een spirituele klusjesman.

Je hebt Afrikaans bloed ?

Gill Swerts : “Mijn vader Fernand werd geboren in Kabinda. Ook zijn moeder kwam uit Congo. Samen met mijn opa kreeg ze elf kinderen. Op het moment dat in het toenmalige Zaïre de burgeroorlog uitbrak, trokken ze naar Europa. Mijn vader was de jongste, waardoor sommige van mijn neven ouder zijn dan hij. Ik wil ooit nog een keer naar het dorp waar mijn vader is geboren, al is het alleen maar omdat daar nog een stuk grond van de familie Swerts ligt.”

Je bent duidelijk trots op je afkomst ?

“Deze zomer zou ik met mijn vader en broer gaan. Maar aangezien mijn vrien-din eind mei bevalt van ons eerste kindje, stelden we het even uit. Politiek is het daar nog altijd instabiel.”

De Afrikaanse mentaliteit heeft twee kanten ?

“De gedrevenheid, de passie in alles wat ze doen, is ontzettend mooi. Ik denk ook wel dat ik dat overnam. Daartegenover staan negatieve trekjes. Sommige van mijn familieleden zijn heel laks. Daar kun je echt geen fatsoenlijke afspraken mee maken.”

Geloof in spiritualiteit is wel iets wat je overhield ?

“Voor mijn prestaties in het voetbal heb ik daar heel veel aan. In de tijd dat ik matig speelde bij Excelsior raadde mijn vader me eens aan steun te zoeken bij mijn grootouders van zijn kant. Ik heb ze nooit gekend, ze zijn overleden toen ik nog niet was geboren. Maar hun foto’s alleen maken me al emotioneel. Vooral die van mijn opa. Ik lijk als twee druppels water op hem, bijna om bang van te worden. Voor elke wedstrijd bid ik en vraag ik mijn grootouders om hulp. Bovendien heb ik een potje as van mijn grootvader bij de spiegel in mijn woonkamer staan. Het is een bepaald geloof in het bovenaardse, wat in de moderne, westerse wereld alsmaar minder naar waarde wordt geschat. In mijn geval is het de kracht van mijn grootouders, voor anderen is het God. Veel mensen willen graag meteen bewijzen zien, maar daar gaat het niet om. Ik haal er kracht uit, al is het alleen maar omdat ik erin geloof.”

Je betreurt dat er in het voetbal geen plaats meer is voor sentiment ?

“Sommige spelers hebben dat misschien nog. Maar van bovenaf wordt alles zakelijk bekeken. De clubleiding is bikkelhard. Daar voel ik me niet echt bij thuis. Ik heb een bepaalde warmte nodig. Bovendien vind ik dat ik bij Feyenoord niet eerlijk ben behandeld. Ik ben gehaald door scouts onder technisch directeur Rob Baan, maar zijn opvolger Mark Wotte en trainer Ruud Gullit zagen het vanaf het eerste moment niet in mij zitten. Ze hebben me ook nooit een kans willen geven. Sommige andere jongens wel. Dan vraag ik me af waarom Gullit mij niet opstelde. Ik denk dat hij achteraf nog wel eens vraagtekens zal hebben gezet bij die tijd. Volgens mij heeft hij het ook niet echt goed gedaan. Grappig is wel om te zien hoe mensen uit je omgeving door zoiets heel anders gaan denken over bepaalde personen. Mijn opa, een enorme Feyenoordfan, hoopte dat ze dat seizoen Europees voetbal zouden mislopen. Ook mijn broer Chico had er helemaal de mond van vol.”

Hij behoort tot de Europese top in het thaiboksen ?

“Ik ben van plan om komende zomer zelf ook wat boksoefeningen te doen, al is het maar om fysiek nog een stuk sterker te worden. Hoewel ik had verwacht meer op het middenveld te staan dit seizoen, fungeerde ik vooral als back. Dan is een beetje body niet overbodig. Veel mensen hadden verwacht dat ik als invaller zou worden gehaald, maar op een paar schorsingen na stond ik elke wedstrijd in de basis. Al voel ik me soms wel de klusjesman, omdat ik vaak op een andere positie sta. Na al dikwijls van club te zijn veranderd, vond ik in Arnhem het goede gevoel. Voorlopig blijf ik hier. Al hangt het er natuurlijk vanaf wat de nieuwe trainer met mij van plan is.”

DAVID DE VRIES

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content