Zulte Waregem tankte afgelopen weekend wat vertrouwen met een 2-1-thuisoverwinning tegen Beveren. Een opsteker voor de troepen van Francky Dury, die nog altijd streven naar een plaats in de linkerkolom.

Na de 3-1-nederlaag op Roeselare pakte je Tjörven De Brul openlijk hard aan. Een bewuste strategie ?

Francky Dury : “Absoluut. En ik begrijp niet dat daar in België zo moeilijk over wordt gedaan. Ik til zwaar aan fouten. Dan maak ik graag aan iedereen duidelijk wat ik zag en waarom ik het onaanvaardbaar vond. Maar ik ben ook de eerste om Tjörven weer te helpen en aan te moedigen. Tijdens de evaluatie wees ik er hem op dat zijn concentratie onvoldoende was. En het ging wel om beslissende fasen, hé.

“Of je nu 15 of 35 bent, na een wedstrijd moet je durven zeggen waarop het staat. Ik heb de indruk dat ze daar in Nederland en Frankrijk veel verder in staan. In België wordt dat graag uitvergroot. Ach, weet je, ik ben een selfmade coach. Ik zal daarin altijd mijn hart en ziel proberen te volgen.”

Je liet De Brul wel opdraven met de invallers. Met welk doel ?

“Alweer een totaal verkeerde benadering. Je mag niet vergeten dat hij een week ziek was. Anderen, zoals Stijn Meert en Karel D’Haene, dienden hetzelfde te doen. Toen werd daar geen commotie rond gemaakt. Waarom zou ik hem willen straffen ? Nee, ik wil hem verdomme ritme laten opdoen. Meer zit daar echt niet achter.”

Sommige volgers beschouwden jouw uithaal als een teken van stress .

“Nu raak je een gevoelige snaar. Ik ben al 21 jaar trainer en nog altijd dezelfde. Dit is totale onzin. Noem het liever ‘altijd alert zijn’. Ik probeer mijn spelers te vormen. Incasseren hoort daarbij. Ik weet waarover ik praat. Ondertussen verzamelde ik zoveel knowhow – technisch, psychisch en conditioneel – dat ik die uitspraak mag doen. Ik probeer het maximum te halen uit een individu en een groep. Daarbij kom ik graag direct to the point.”

Ben je tevreden over het rendement van Tosin Dosunmu ?

“Tot nu toe niet. Hij keerde met weinig vertrouwen terug uit Nancy, Tosin kreeg daar een slag van de hamer. Bovendien schakelen wij als ploeg niet snel genoeg over van balverlies naar balbezit in de diepte. Maar ik merk wel dat Tosin alsmaar meer in beslissende acties betrokken geraakt.”

Bart Van Zundert is de eerste aanwinst voor volgend seizoen. Wat moet hij jouw ploeg bijbrengen ?

“Het gaat hier om een uitstekende rechterverdediger, die over bijzonder veel voetballend vermogen beschikt en die we al lang volgen. Samen met Stijn Minne moet hij vechten voor een basisstek. Stijn is een rustige, positioneel sterke speler. Bart heeft dan weer de kwaliteit goed en diep te kunnen infiltreren én hij kan een beslissende pass geven.”

Wat moet er nóg bij ?

Van Zundert beantwoordt perfect aan ons profiel : Belgisch, jong en progressiemogelijkheden. We zoeken nog naar een balvaste spits die ook sterk is in de combinatie. Waarschijnlijk zullen we daarvoor de buitenlandse toer moeten opgaan. Financieel beleefden we een uitstekend jaar, nu moet het sportieve ook volgen. Ik zou graag nog eens Europees voetballen. Dit is mijn club, mijn project en mijn ploeg waar ik altijd voor zal gaan.”

Sammy Bossut wordt volgens sportief manager Luc Dhaenens volgend seizoen de vaste tweede doelman. Wie moet er weg ?

“Niemand. Geert De Vlieger zorgt voor routine en is een ongelooflijke prof. Pieter Merlier is speels, maar heeft bijzonder veel talent. En Sammy Bossut is op zijn leeftijd de beste van België. Een luxesituatie, maar ook een probleem. We hebben de situatie zelf niet meer in handen, doordat Pieter einde contract is. ( grijnst) De laatste jaren boerden we op veel vlakken zo slecht nog niet, hé.”

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content