Hopelijk wordt het er eentje zonder problemen. Aldus sprak Davy De Beule (23) eind vorig seizoen na twee jaar miserie over het komende seizoen. Edoch. Vorige week sloeg hij op training zijn rechterenkel om en hij liep daarbij twee scheurtjes in het ligament op. “Eerst was er sprake van dat ik vijf tot zes weken out zou zijn, nu nog van maximum drie, vier”, zegt hij. “Een klap natuurlijk als je probeert terug te komen. Maar ik probeer positief te denken. Ik zal het niet in mijn hoofd steken dat ik bij de competitiestart misschien niet honderd procent zal zijn. Ik bekijk het dag per dag, ik probeer hard en gericht te werken en dan zien we wel wat het wordt. That’s it. Het zou best wel eens snel genezen kunnen zijn. Tot dan deed ik toch ook al twee weken alle trainingen mee, alleen mocht ik toen ook nog niet te diep gaan.”

Waarom niet ?

Davy De Beule : “Omdat ik einde maart, begin april het cytomégalovirus opliep, hetzelfde dat Justine Henin had. Je voelt je niet fris, je moet na een inspanning langer recupereren, kunt minder scherp en lang trainen. Maar nu is dat zo goed als voorbij.”

Wat maakte je vatbaar voor dat cytomégalovirus ?

“Een half jaar stilliggen, zo snel mogelijk willen terugkomen, veel trainen en in het begin met Gent door de beker drie wedstrijden per week spelen. Als je weerstand weg is, loop je blijkbaar veel gemakkelijker een virus op. Alleen rusten helpt. In de vakantie deed ik totaal niets, behalve op het gemak wat strandvoetbal.”

Wat leer je uit al die miserie ?

“Ik probeer er wijzer en sterker van te worden. Ik kijk vooruit, werk hard en hoop dat ik weer mijn oude niveau zal halen. Ik leerde niet te panikeren bij tegenslagen, rustig te zijn en niet negatief te beginnen denken. Ik ben nog altijd even gedreven om een mooie carrière te maken, maar er zijn situaties die je zelf niet in de hand hebt en de factor geluk speelt ook een rol. Wat ik na al die tegenslagen zeker leerde, is relativeren. Tijdens die affaire met Lambrecht was er de zeebeving en nu wordt onze aandacht er nog eens op gevestigd dat er in Afrika heel veel mensen elke dag moeten vechten voor hun eten. Ik heb absoluut geen reden tot klagen. Iedereen heeft op zijn niveau problemen en kwestie is daar zo goed mogelijk mee om te gaan, er het beste van te maken en vooruit te denken. Als je te veel in het verleden leeft, besef je onvoldoende dat het heden en de toekomst veel belangrijker zijn.”

Je vertrek via de rechtbank uit Lokeren bracht je nog niet veel geluk. Nog niet gedacht : is het wel allemaal de moeite geweest ?

“Natuurlijk was het niet ideaal, maar ik deed het ook niet voor mijn plezier : was ik bij Lokeren gebleven, dan had ik misschien een héél jaar niet gespeeld. En had ik voor een jaar bijgetekend, dan zat ik nu weer in dezelfde miserie : dan liep mijn contract wéér af en mocht ik wéér niet spelen.”

Had je geen grotere club voor ogen dan het toch een tikje kunstmatige G5-lid AA Gent ?

“Op een gegeven moment zag het ernaar uit dat ik andere mogelijkheden had, maar Gent is ambitieus en ik zie hier ook veel mogelijkheden. Het was ook belangrijk dat ik een ploeg had waar ik speelkansen zou krijgen om mij na alles wat er gebeurd was weer te kunnen tonen. Dan komt het vanzelf terug, hoor.”

Het is ondertussen al meer dan twee jaar geleden dat je werd opgeroepen voor de nationale ploeg.

“Op 29 maart 2003, de wedstrijd tegen Kroatië. Ik raakte toen op training geblesseerd in een duel met Peter Van der Heyden. Vanaf toen is het wat minder beginnen gaan (lacht). Ik zal niet te ver meer vooruit denken, ik doe het stap per stap nu. Ik zal niet te veel meer dromen. Ik zit nu bij Gent en ik zal er het beste van maken.”

Wat moeten we dit seizoen van AA Gent verwachten ?

“Vorig seizoen eindigden we zesde. Als we nu in de topvijf kunnen eindigen, zullen we het goed gedaan hebben.”

AA Gent staat in de Intertotobeker op één wedstrijd van een dubbele confrontatie met Valencia. Ben je voorstander van Intertotovoetbal ?

“Naarmate het vordert wel, maar ik vind het veel te vroeg om te beginnen. Ik speelde het bij Lokeren ook twee, drie jaar en leerde dat je lichaam op bepaalde momenten gewoon rust nodig heeft. Iedereen doet zijn best en je hoort niet meer klagen, maar bijna iedereen vond drie weken vakantie veel te weinig.”

door Christian Vandenabeele

‘Bijna iedereen vond drie weken vakantie veel te weinig.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content