Trainer van AFC Tubeke. 47 jaar. Geboren in Vagney. Fransman.

Tactiek en visie

Vertrekt bijna altijd vanuit een 4-4-2. Legt de klemtoon op de defensieve organisatie. “De sterkte van een ploeg begint achterin.” Voor aanvallende impulsen rekent hij op de intuïtie van zijn spelers. Beschouwt aanvallers als de eerste verdedigers.

Vraagt spelers van eenzelfde linie (verdediging, middenveld en aanval) om nooit op gelijke hoogte te staan, wil telkens iemand wat dieper en iemand iets meer teruggetrokken.

Vechtlust, engagement en discipline staan centraal.

Grote voorbeeld

Arsène Wenger, zijn trainer bij Nancy, nu een tweede vader voor hem.

Communicatie met spelers

Zijn dada. Psycholoog en uitstekende motivator. Krabbelt vaak slogans of wijsheden op het tactische bord. Vraagt zijn team om bij en na de rust het veld telkens met z’n elven samen respectievelijk te verlaten en te betreden.

Weet wanneer hij streng moet zijn. Vindt voortreffelijk de balans tussen positieve en negatieve kritiek op zijn spelers.

Gezinssituatie

Getrouwd met Renata, een Italiaanse. Vader van Lucile (22) en Luana (17). Verblijft in Brussel. Pendelt elk weekend naar Metz, waar zijn vrouw en dochters wonen.

Trainingsaanpak

Vaak lange sessies, in het begin van het seizoen tot drie per dag. Is enorm aanwezig.

Focust op defensieve organisatie, snel omschakelen, positiespel, pressing en stilstaande fases. Gebruikt in bijna alle oefeningen de bal.

Blijft zelf scherp door

Elke dag een uurtje in de fitnesszaal te kruipen en regelmatig te fietsen of te joggen. Liep ooit een halve marathon in 1 u. 25, werkte ook al enkele volledige marathons af en deed onlangs nog mee aan de 20 km van Brussel. Let minutieus op zijn voeding. Drinkt zelden alcohol, maar wel elke dag drie liter bruisend water. Zijn vetpercentage ligt op amper zeven procent. Deed vroeger aan yoga.

Communicatie met buitenwereld

Wendt zijn psychologische kwaliteiten prima aan. Is charmant en hartelijk, maar laat niet te veel in zijn kaarten kijken.

Interesses naast voetbal

Kweekte een passie voor skiën in de Vogezen, waar hij opgroeide. Houdt van rugby en wielrennen. Tafelt graag met vrienden.

Présence

Innemend, charismatisch man. Dat hij zijn lichaam goed verzorgt, verklaart zijn soepele en fiere manier van bewegen, de kin lichtjes omhoog.

Kijkt mensen in de ogen, wat hem een air van zelfzekerheid oplevert die afstraalt op zijn omgeving.

Langs de lijn

Gaat, gekleed in een training, volledig op in de match. Geeft ook tijdens de wedstrijd tactische richtlijnen.

Analyses

Voorzichtig. Mijdt bruuske be-woordingen, om mensen niet tegen de borst te stoten. Kritiseert in de pers zelden of nooit zijn spelers, collega-trainers of de scheidsrechter.

Omzeilt soms kritische vragen door te zeggen dat de tegenpartij sterker was en door te focussen op de volgende matchen.

Weetjes

– Speelde 400 wedstrijden in de Franse eerste klasse.

– Bezit het DEPF-certificaat, het hoogste haalbare trainersdiploma in Frankrijk.

– Werd ontslagen in elke club waar hij werkte, behalve bij La Louvière.

De mens achter de trainer

Zwoeger. Gedisciplineerd. Ochtendmens. Warme persoonlijkheid. Voelt zich het meest thuis in arbeidersmilieus zoals hij die aantrof (of opzocht?) in Metz, La Louvière, Bergen en nu weer Tubeke. Solidariteit is zijn ordewoord. “Ik ben heel gevoelig voor menselijke relaties.” Maakt tijd voor praatjes met fans en vrijwilligers in de club.

Typerende uitspraak

“Verdedigen moet iedereen, aanvallen mag iedereen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content