Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Geboren op 13 januari 1976

Sinds vier jaar getrouwd met Isabelle en vader van Owen (3,5 jaar)

Hoe luidt je volledige naam ?

Alan John Steve Haydock. John komt van mijn vader en Steve is de naam van een oom.”

Je hebt Engelse roots ?

“Ja, langs vaders kant. Er woont nog wat familie in Yorkshire, maar ik zie ze zelden of nooit. Alleen mijn vader gaat af en toe zijn broer bezoeken. Ikzelf voel niet echt een band meer met Engeland. Ik woonde er ook nooit, al vind ik het wel leuk dat door de geboorte van mijn zoon de naam Haydock verder zal blijven bestaan.”

Van wie heb je het meest : van je vader of je moeder ?

“Van mijn vader. We stippelen een bepaalde lijn uit en volgen die redelijk strikt. Ook qua mimiek lijk ik erg op hem .”

Welke waarden kreeg je van hen mee ?

“Altijd beleefd zijn en respect tonen tegenover je medemens. Ik doorliep mijn humaniora op het Lycée Maria Asumpta in Brussel, een strenge katholieke school, en eigenlijk ben ik mijn ouders daarvoor dankbaar, want het bracht mij discipline bij. Nu ik zelf vader ben, probeer ik mijn zoon ook respect aan te leren. Owen moet leren waarderen dat je iets krijgt.”

Hoe ga je met geld om ? Kwistig of spaarzaam ?

“Ik probeer van het leven te genieten, maar ik zal mijn centen nooit door deuren en ramen smijten. Mijn vader werkte dertig jaar bij een bank, ik ken heus wel de waarde van geld. Ik weet waarvoor ik elke maand werk. We kochten net een huis op afbetaling en een wagen, en we maken ook elk jaar een reis. Maar ik geef zelden veel geld uit aan dure accessoires of zo.”

Met welke wagen rijd je ?

“Met een Kia Sorento. Een jeep, omdat je hoger en veiliger zit én omdat ik hem voor een vriendenprijsje kon krijgen. Dat helpt (lacht).”

Aan welk kledingstuk gaf je het meeste geld uit ?

“Waarschijnlijk was dat voor een kostuum.”

Mocht je huis in brand staan, wat probeer je dan het eerst te redden ?

“Mijn vrouw en kind, uiteraard. Materiële zaken interesseren me niet echt. Tenzij misschien het horloge dat ik van mijn vrouw als verlovingsgeschenk kreeg. Ik zou het wel verschrikkelijk vinden, mochten in de kleedkamer mijn persoonlijke juwelen of zaken gestolen worden zoals het de Anderlechtspelers overkwam in Tsjechië.”

Je bent een geboren en getogen Brusselaar : wat is je favoriete plekje in onze hoofdstad ?

“De Gruute Met (lacht) ! Vind ik echt een majestueuze plek. Ik moet er geregeld naartoe om die grootsheid op te snuiven.”

Je bent tweetalig. Welke taal spreek je thuis ?

“Van thuis uit ben ik Franstalig. Maar we woonden ook tien jaar in Diegem, waar ik bij de jeugd speelde. Door mijn voetbalvrienden leerde ik Nederlands spreken. Bovendien is mijn vrouw Nederlandstalig. In huis gebruiken we vooral Frans. Met Owen praat ik Frans, terwijl Isabelle Nederlands tegen hem spreekt. Ik vind tweetaligheid belangrijk, zeker wanneer je in de omgeving van Brussel woont.”

Welke cd zit er momenteel in je autoradio ?

“Het laatste, driedubbele album van Bob Sinclar. Tenzij ik mijn zoon naar school breng, want dan moet onherroepelijk de cd van K3 of die van Plop in de lader.”

Waar kijk je naar op televisie ?

“Ik kijk voornamelijk naar de Vlaamse zenders , zoals naar Het leven zoals het is of Sterren en Kometen van Luk Alloo. Naar films kijk ik zelden.”

Om wie moet je het hardst lachen ?

“Op de club is dat Kristof Snelders, die geregeld fratsen uithaalt. In huis kan ik enorm hard lachen om mijn zoontje Owen. Telkens hij danst of onnozel doet, zou je dat eigenlijk op video moeten hebben. Ik probeer die momenten dan ook zoveel mogelijk te filmen.”

Ben je een handige huisman ?

“Eerder een tuinman. In juni liet ik in onze tuin twee vijvers aanleggen en daar ben ik tegenwoordig veel mee bezig. En voor de rest : snoeien, grasmaaien, bijknippen, al die zaken. Ik doe dat graag. Daarom wilde ik ook absoluut een grote tuin.” l

MATTHIAS STOCKMANS

‘SNOEIEN, GRASMAAIEN: IK DOE DAT GRAAG.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content