‘De dag dat Sérgio Conceição vertrekt, zal hij zich opdringen als de nieuwe patron van Standard.’ Wilfried Van Moer, Paul Van Himst, Pär Zetterberg en Johan Walem over Steven Defour.

De nieuwe Wilfried Van Moer, werd Steven Defour al vlug na zijn komst bij Standard genoemd. Dat hij rugnummer 7 kreeg, voedde de vergelijking nog meer. En wat vindt Wilfried Van Moer daar zélf van ? “Ach, de mensen houden nu eenmaal van dat soort vergelijkingen, maar wij zijn van een verschillende generatie en het is altijd moeilijk om verschillende perioden met elkaar te vergelijken. Maar natuurlijk zijn er bepaalde raakpunten. In de manier van voetballen van Steven herken ik mezelf goed : hij speelt met engagement en karakter, maar heeft ook techniek en vista. Hij kan centraal op het middenveld spelen, maar ook lichtjes overhellend naar de flank, zowel rechts als links. Steven is een offensieve voetballer die nooit aarzelt om mee te verdedigen, in het moderne voetbal is dat belangrijk. Het komt erop aan hem vooral niet te verbranden. Defour is nog jong, hij heeft nog tijd nodig om te rijpen. Hoe dan ook heeft hij in mijn ogen het potentieel om uit te groeien tot een van de betere spelers van het Belgische voetbal. Hij heeft in zijn carrière al enkele turbulente passages meegemaakt. Er was de herrie die zijn transfer veroorzaakte, en onlangs nog de affaire met de das. De pers heeft zich op die zaken gestort en dat kan ik begrijpen. Dat Steven Defour zich in al die stormen overeind heeft gehouden, bewijst dat hij karakter heeft. In Genk werd hij uitgefloten telkens als hij bij de bal kwam en hij liet zich daardoor niet uit zijn lood slaan en speelde een degelijke wedstrijd. Andere spelers zouden in zijn plaats helemaal weggedeemsterd zijn. Defour toonde in die match hoe mentaal sterk hij staat. Zonder twijfel moet hij nog leren zijn krachten beter te doseren, want hij wil nog altijd overal aanwezig zijn. Momenteel dicteert Sérgio Conceição nog de wet bij Standard en geeft hij leiding aan de ploeg. Maar de dag dat de Portugees vertrekt, acht ik de kans groot dat Defour zich zal opdringen als de nieuwe patron. Het zal dan belangrijk zijn dat hij zich goed omringd weet, maar bij Standard is dat wel het geval, geloof ik. Ik was negentien jaar toen ik van Beveren naar Antwerp trok. Hij speelt op dezelfde leeftijd al bij Standard en hij komt van Genk. Ik bedoel : hij staat al heel ver.”

Te vroeg voor voorspellingen

Paul Van Himst wordt beschouwd als de beste Belgische voetballer aller tijden. Gelooft hij dat Steven Defour in zijn buurt kan komen ? “Het is nog veel te vroeg om je aan zulke voorspellingen te wagen. Natuurlijk is Defour een speler met veel kwaliteiten en temperament. Alleen kan je nog niet weten of hij gewoon een goede voetballer dan wel een zeer goede voetballer wordt. Om daar iets zinnigs over te zeggen moet je wachten tot Standard Europees voetbalt en zien of Defour evengoed aan de bak komt in internationale wedstrijden als in het Belgische kampioenschap. Ook moet je wachten tot Defour zich doorzet tot een vaste titularis bij de nationale ploeg en als dusdanig een groot toernooi genre EK of WK meemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar Mbark Boussoufa. Op Belgisch niveau heeft die alles al bereikt : Profvoetballer van het Jaar, Gouden Schoen. Toch zag je in de Champions League dat hij voor dat niveau nog wat tekortschiet. Defour heeft, kortom, nog alles te bewijzen. Maar kwaliteiten heeft hij in huis : hij heeft een goede voorzet, hij werkt hard, hij heeft techniek, hij toont karakter. Gebreken ? Misschien een gebrek aan gestalte, al moet je geen twee meter boven de grond uitsteken om een goede voetballer te zijn. Over zijn entourage spreek ik me liever niet uit. Ik ken zijn familie en zijn vrienden niet. En op basis van geruchten vel ik liever geen oordeel. Met zijn sportieve entourage zit het wel goed. Defour boft met iemand als Michel Preud’homme : een bekwame trainer die het profvoetbal kent als zijn handpalm.”

Niet meer zo beïnvloedbaar

Pär Zetterberg zou de vader van Steven Defour kunnen zijn, maar vorig seizoen speelden de twee nog tegen elkaar. “Ik vind dat hij vorderingen heeft gemaakt sinds hij bij Standard voetbalt. Vorig seizoen was hij gemakkelijk beïnvloedbaar. Als men hem provoceerde, reageerde hij en dan verloor hij zijn concentratie. Ik moet toegeven dat we daar vorig seizoen bij Anderlecht misbruik van maakten om hem uit de wedstrijd te halen. Ik heb niet de indruk dat hij zich nu nog zo vlug uit zijn evenwicht laat brengen. Op dat vlak lijkt hij me veel rijper geworden. Bij Standard is de druk nochtans nog groter dan bij Gent, al schijnt Defour die goed te kunnen verdragen. Ik denk dat Steven een zeer hoog niveau kan bereiken. Maar hij is nog jong en hij moet nog veel en hard werken. Het is amper zijn tweede volledige seizoen in de eerste klasse. Zijn eerste campagne was al bijzonder geslaagd. Zijn tweede belooft nog beter te worden, hoewel hij nog altijd over een grote progressiemarge beschikt. Hij moet nog in alle domeinen verbeteren. Defour is pas achttien. Voor zijn leeftijd staat hij al ver, maar op die leeftijd sta je nog nergens, hoe paradoxaal dit ook mag klinken. Alles moet nog beginnen voor hem, al groeit hij zienderogen. Zijn bijdrage in het spel van Standard wordt met de week belangrijker. Hij neemt almaar meer vrije trappen, almaar meer hoekschoppen. Dat betekent veel. Hoe het zal vervolgen, hangt alleen van hemzelf af. Van wat hij zelf wil, van de manier waarop hij zich gedraagt. Staat hij open voor wat anderen hem nog kunnen bijbrengen ? Luistert hij naar het advies van oudere voetballers ? Is hij bereid om keihard te werken ? Of vergenoegt hij zich met het niveau dat hij nu haalt ? Ik kom niet in de kleedkamer van Standard, dus ben ik slecht geplaatst om over al die dingen iets zinnigs te zeggen.”

Polyvalent en intelligent

Als cocommentator van Belgacom TV ziet Johan Walem Steven Defour behoorlijk veel aan het werk. “Op de vraag of hij zich tot een supervedette van het Belgische voetbal kan ontwikkelen, antwoord ik zonder een zweem van twijfel : ja. Al anderhalf jaar weet men dat Defour een van de grootste beloften van het Belgische voetbal is en sindsdien bevestigt hij voortdurend. Hij voetbalt met veel gemak, zijn technische beheersing valt op. Ik stel een grote maturiteit vast in zowel zijn prestaties als zijn houding. Defour verliest nooit de controle over zichzelf. Hij paste zich ook snel aan bij Standard, wat allesbehalve evident is. Als je de druk bij Standard aankunt, kun je overal je man staan. Wat hij op zijn leeftijd al presteert, is straffe kost. Vooral omdat hij het doet in een rol waarvoor hij in principe niet was voorbestemd. Ik hoor het hem nog zeggen, bij het begin van het seizoen : dat hij geen voetballer voor de flank was, dat hij centraal achter de spitsen een veel hoger rendement zou bereiken. Terwijl hij nu op de flanken, zowel rechts als links, bijzonder efficiënt blijkt. Dat wijst erop hoe polyvalent en intelligent Defour wel is.”

DOOR DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content