Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Euro 2000 buiten beschouwing gelaten jaagt België al sinds 1984 op een EK-deelname. Het is daar ook nu niet in geslaagd, ondanks zijn zestien punten.

Frank Raes : “Eigenlijk moet je alleen de matchen tegen Kroatië en Bulgarije in rekening nemen. Er zijn drie momenten in de kwalificatie geweest en als je die bekijkt, is het de thuismatch tegen Bulgarije die je de das omdoet. Dat je verliest in Kroatië – met 4-0 en die Vandendriessche-wissel – kan je in principe rechtzetten in Bulgarije en dan komen we bij die niet gefloten penalty. Maar uiteindelijk moet je je thuismatchen winnen en dan blijft dus die valse start thuis tegen Bulgarije hangen. We hebben ons niet geplaatst, maar er is ook een positieve kant : er staat een volledig nieuwe generatie. De verjonging is met succes doorgevoerd : hoe verjongder we waren, hoe beter we gingen spelen. En er is een soort goodwill ten opzichte van de nationale ploeg. Het EK bereiken is blijkbaar wel moeilijker voor ons. Zestien landen voor een EK, tweeëndertig voor een WK… Maar ja, we zijn dus niet geplaatst, hoewel Kroatië en Bulgarije ook niet echt tóplanden zijn op dit moment.”

Hoe erg is dat, niet geplaatst zijn ? Deze generatie mist nu de kans om ervaring op een groot toernooi op te doen én krijgt straks met de druk te maken dat ze het WK moét halen.

“Dat wordt de volgende keer dubbelop en het is erg in die zin dat je nu wel bijna een jaar met wedstrijden zit zonder echte inzet. Er komen wel fijne oefenwedstrijden aan, zoals tegen Frankrijk, maar ik vind een jaar lang. Al kan je er dan wel een Kompany bij nemen en zo, want er zijn echt wel veel nieuwe namen. Swerts bij Feyenoord bijvoorbeeld, Huysegems, Soetaers… Er komt nog wel wat. We moeten misschien zien dat we er nog eens een goeie jonge keeper bij nemen. Maar die mannen van voorin in de twintig zullen ondertussen allemaal beter worden. En Aimé heeft het voordeel dat hij de job aankan. De vorige bondscoaches hadden altijd moeilijke situaties met de pers en hij heeft het talent om dat niet te hebben. Hij overleeft dat zonder enig probleem. Van de andere kant : met minder punten was de kritiek groter geweest. In 2006 zal hij pas echt worden afgerekend, zal ik maar zeggen. Maar als je ziet dat zelfs Nederland met al zijn vedetten barragewedstrijden nodig heeft, kan je niet zeggen dat we het slecht doen. Ook al blijft het een ontgoocheling, er zijn wel mannen als Sonck, Buffel, Baseggio, die de toon kunnen zetten.”

Bij de andere kwalificatiereeksen is de opvallendste vaststelling misschien wel dat behalve Nederland ook Spanje naar de barrages moet.

“Rusland ook. Maar de Spaanse nationale ploeg, dat blijft iets merkwaardigs. Je kan zeggen dat ze de sterkste competitie ter wereld hebben, met de beste spelers, maar ook zeer veel buitenlanders, niet te vergeten. Dus je moet oppassen dat je ook je eigen mensen laat doorbreken. Er is wel Raúl bijvoorbeeld, maar de Raúl van Real Madrid lijkt niet dezelfde als die van de nationale ploeg. Ook in grote toernooien stoten ze zelden door. Het gevaar is wanneer je zoveel geld hebt dat je voor sleutelposities in de clubelftallen goeie buitenlanders koopt. Dat probleem heeft Italië eigenlijk ook een beetje : ze missen in de nationale ploeg iets omdat in de competitie de sleutelposities door Argentijnen of Brazilianen worden ingenomen.”

Daarin schuilt ook de reden waarom Johan Cruijff tegen de aanwerving was van Louis van Gaal als technisch directeur van Ajax, waar met Van der Vaart vaak maar één Nederlander in de basis staat. Goeie organisator, Van Gaal, maar te weinig begaan met de technische vaardigheden in de opleiding, oordeelt Cruijff.

VanGaal haalde bij Barcelona een heel bataljon Nederlanders binnen, maar hij zal nu meer voor de opleiding moeten zorgen. Hij kent het, kan organiseren, leiding geven, heeft kijk op voetbal en als hij een beetje uit die spotlights is, moet het wel lukken. Van de andere kant zag je ook dat een Adriaanse bijvoorbeeld ontspoorde toen hij het als trainer moest bewijzen. Van die grote ego’s… Cruijff moet je ook niet onderschatten ( lacht), hij zet zich graag af tegen Van Gaal, maar hij speelde bij Barcelona ook wel met Romario en Stoichkov, óók buitenlanders.”

Net als Marc Degryse bij Club Brugge ongetwijfeld. Hij doorbrak vorige week de stilte.

“Hij zal stilaan zijn stempel drukken, maar we zullen dat pas echt zien wanneer Sollied, die er vóór hem was, weg zal zijn. Als hij een opvolger kiest, zullen we zien hoe hij dat doet. Nu moet hij de knepen van het vak leren : transfers doen, zien hoe een club leeft. De trucjes leren kennen en de dingen die wij als journalist nooit zullen weten ( grijnst). Hij gaat naar alle trainingen, wat ik wel goed vind, en hij kent alle spelers. Over twee jaar pas zullen we hem pas echt kunnen beoordelen.”

En tegen dan kunnen we Mendoza waarschijnlijk in het Nederlands interviewen.

“Ik vind het geen onlogische beslissing van Degryse om dat Nederlands te verplichten. In Nederland is dat vanzelfsprekend. Neem nu PaulKpaka, die heeft bij Feyenoord gezeten en die praat heel goed Nederlands, mét nuances. Spelers in het Nederlands interviewen, dat moet kunnen. Dan heb ik het niet over Sollied, al heeft die een Nederlandstalige vrouw. Maar die moet voor mij niet nog per se Nederlands gaan leren. Maar die voetballers, waarom niet ? Al die Nederlanders in Spanje spreken toch ook Spaans ? Die mannen hebben toch tijd genoeg. Maar dat de Belgen van de gelegenheid gebruikmaakten om andere talen te leren, vond ik wel grappig ( lachje). Maar wat doe je bij een club als Lokeren, waar bij wijze van spreken vijf IJslanders, zeven Afrikanen en één Vlaming rondlopen ? Dan ligt het al moeilijker. Engels moeten ze daarnaast ook leren, vind ik. En GertVerheyen dan maar Kroatisch, Spaans of Servisch ( lacht).”

Anderlecht dreigt door een blessure nu ook Seol te moeten missen.

“Anderlecht heeft een probleem met evenwicht op het middenveld. Baseggio moet verdedigen, aanvallen, goeie passes geven én in de zestien komen : je vraagt dan wel heel veel van zo’n jongen. En dat heeft niks te maken met die tweestrijd met Zetterberg. Er zou voor de balans gewoon bij alle spelers meer aanvallende én verdedigende kracht moeten zijn. Lovré moet nog terugkomen, Wilhelmson out, Jestrovic, Seol : ze moeten wel beginnen op te passen want de kern raakt zeer uitgedund.”

Antwerp ontsloeg René Desaeyere. Zal een andere trainer beter doen ?

“Dat is natuurlijk de vraag. Antwerp is, dat is bekend, geen makkelijke club. Het seizoenbegin was niet goed en dan 0-4 verliezen tegen Beerschot, terwijl ze daar vorig jaar nog terugkwamen naar 5-3, en supporters die dan beginnen je kop te eisen : daar kan je weinig tegen beginnen. Bovendien kon hij in tegenstelling tot PaulPut niet zoveel krediet opbouwen omdat hij veel in het buitenland heeft getraind en daarna Denderleeuw. Jammer, want hij heeft er lang van gedroomd Antwerp eens te trainen.”

door Raoul De Groote

‘We zullen pas echt zien dat Degryse zijn stempel drukt wanneer Sollied weg is.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content