Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Wat onthoud je uit de winterstop ?

Gui Polspoel : “Vooral de move van RC Genk. Er is behoorlijk wat beweging geweest, ook aan de top. Club met Ishiaku en Klukowski, Standard met Roussel, Anderlecht met Gré- goire, en RC Genk met een viertal nieuwe spelers. De top heeft zijn ambities onderstreept. In het hoofd van Jos Vaessen moet Genk altijd voor de eerste drie gaan. Daar bleven ze behoorlijk onder. Het spektakel was ook minder, waardoor ze na een slap seizoen vorig jaar minder abonnementen hebben verkocht. Het stadion zit niet altijd meer vol. Ik denk dat vooral dát een doorn is in het oog van de clubleiding. Ze moesten iets doen, vooral voor de klantenbinding. Er was veel kritiek vorige zomer, toen er een heleboel namen circuleerden, waarvan er uiteindelijk geen een neerstreek in Genk. Ook op dat punt hadden ze de supporters wat ontgoocheld. Het verbaast me dus niet dat zij zo actief waren.”

Zal het sportief goed uitpakken ?

“Die aanvaller ziet er groot en sterk uit, maar kan kennelijk ook goed voetballen. Op het eerste gezicht viel dat mee. Tussen haakjes : ik heb Brussels er een paar keer goed zien uitkomen. Wat is er mogelijk als dat doelpunt van Riise niet wordt afgekeurd ? Mij is het nog altijd een raadsel waarom dat is gebeurd. Soetaers dan : wat gaan ze nu met Daerden doen ? Hem centraal uitspelen wellicht, maar daar staat Engelaar normaal, die er tegen Brussels niet bij was. Je hebt ook nog Wamfor als controlerende middenvelder. Ze hebben een heleboel mogelijkheden, maar het zal moeilijk kiezen zijn. En eer dat in mekaar klikt, zo midden in het seizoen, ben je alweer een eind verder.”

De eerste resultaten gaven geen verrassingen te zien.

“Brugge wint, maar het moet toch opletten. Dat morsen met kansen wordt stilaan een bekend scenario en vroeg of laat zal hen dat zuur opbreken tegen een wat sterker elftal, genre AA Gent. Anderlecht speelde een heel goed halfuur, waarin ik Grégoire erg goede dingen zag doen. Daarna zakte hij weg, samen met de rest. Wat was dat ? Voor hetzelfde geld wordt het 1-1 en verliezen ze twee punten.”

Er smeult ook weer wat in het Vanden Stockstadion : gepasseerde spelers lieten na afloop hun onvrede blijken.

“In de spits, centraal op het middenveld én in het doel heeft men ook nooit echte keuzes gemaakt. Het is altijd van : ‘nu een klein beetje’, en dan : ‘oei, wat minder, weer een ander’. Daar zijn spelers in onze competitie niet rijp voor. Als je ziet wat er bij buitenlandse teams allemaal op de bank zit, zonder dat er gemord wordt. Kijk naar wat ze Morientes allemaal aandoen ! Hier moet dat altijd leiden tot drama’s en grote ego’s die geraakt zijn. Neem nu een Zetterberg : dat is de toekomst van Anderlecht niet, hé. De vraag blijft of Baseggio dat wel is natuurlijk.”

Hoe zit het onderaan de rangschikking ?

“Bergen liet een lichtpuntje zien, maar tegen Sint-Truiden : dat vraagt om bevestiging. Ondertussen werden de kloven ook behoorlijk groot. Met wat er bij Oostende allemaal gebeurd is – en niét gebeurd, in de zin van : versterking binnengehaald – vrees ik het ergste. Ik ben bang dat je die mag afschrijven. Eerlijk gezegd, ik kan er geen touw aan vastknopen. Aan de ene kant staat iemand met een grote portefeuille à la Sleuyter, aan de andere kant Vergeylen, die zei : ‘Het is mijn laatste jaar en daarna : ander en beter.’ Ja, denk ik dan, dat is de ideale situatie. En toch maken ze nog ruzie. Zijn dat de ego’s die dan toch botsen ? En dan al die suggesties, genre : ‘Als ik eens alles zou vertellen over Bodart, dan heb ik een proces.’ Een caféruzie lijkt het wel, maar of dat de diepere gronden zijn ? Vanuit Brussel ligt Oostende heel ver weg.”

Thomas Buffel en Wesley Sonck hebben allebei een nieuwe club.

“Wel, toen je daarnet vroeg welke ploegen versterkt uit de transferperiode kwam, wilde ik antwoorden : de nationale ploeg. Zij lijken op dit moment de grote winnaar. Als Buffel speelt, weliswaar niet in een sterke competitie, maar wel in een sterk team, als Sonck speelt, wél in een sterke competitie, als Soetaers echt zijn kans krijgt, Grégoire een stapje hoger zet naar die linkerflank waar ze Goor nog wel een paar wedstrijden moeten missen, dan is Aimé Anthuenis misschien wel de grote winnaar op dit moment. Misschien kan hij de toekomst wel een tikkeltje rooskleurig tegemoet kijken.

Is Mönchengladbach een goede keuze voor Sonck ?

“Vooral de hereniging met Thijs. Hoewel hij een grote mond blijft opzetten en zegt dat hij niet mislukt is bij Ajax, is het daar toch niet goed geweest voor zijn vertrouwen. Nu vindt hij zijn goede vriend terug en komt hij in een heel Belgisch milieu terecht, met ook nog Filip Daems. Dat zal hem goed doen voor een nieuwe start. Advocaat lijkt me ook iemand die hem op dat eergevoel kan prikkelen. Ik denk dat we binnenkort een hele goede Sonck terugzien.”

Van Daems heeft het sommigen altijd verbaasd dat hij in Turkije niet werd opgemerkt voor de nationale ploeg.

“Ik denk dat we die Turkse competitie nog altijd onderschatten. Het lijkt wat op het geval- Lemmens : Spanje lag ook veel te ver om hem eens te gaan bekijken. Terwijl hij het hele vorige seizoen titularis was in een van de sterkste competities van Europa. Dat wil toch wat zeggen, ga dan ten minste eens kijken. Goed, hij raakte zijn plaats nu wel kwijt, maar ik heb de indruk dat dat scoutingapparaat toch niet draait zoals het hoort. Hoe is Hans Somers geëvolueerd : weten we dat ? Nee. Hetzelfde geldt voor Daems. Ik denk dat we van hieruit, ten onrechte, een beetje geringschattend neerkijken op die Turkse competitie. Nu zijn die spelers allemaal terug. En ze spélen waarschijnlijk. Dat is de grote winst.”

Noem je Grégoire nu als potentiële Rode Duivel omdat hij bij Anderlecht speelt, of omdat je hem van vroeger kent ?

“Ik heb hem bij Moeskroen schitterende wedstrijden zien spelen. Ook centraal, weg van die flank. Maar naar het schijnt, is het een jongen die te snel tevreden is over zichzelf. Lorenzo Staelens zette hem op een bepaald moment zelfs uit de ploeg om hem te prikkelen. Ze mogen natuurlijk geen tweede Baseggio in huis krijgen, hé. Maar Grégoire speelde daar bij een Moeskroen dat ook op beetje op een dood spoor zit. Het verschil tussen de ploegen is ondertussen zo groot geworden dat je als individu nog heel moeilijk bij een mindere ploeg kan uitblinken. We zullen zien of hij die volgende stap aankan, maar ik vind het interessant genoeg om hem die test te laten doen. Zoals ik het ook interessant zou vinden als Blondel eens serieus zou spelen. Misschien moeten we die ook aan het rijtje van Anthuenis toevoegen.”

Kevin Vandenbergh, nog zo’n jonge Belg, scoorde twee keer.

“Wat me vooral opviel : hij heeft een nieuw kapsel. Hij ziet er ineens als een volwassen jongen uit. Voordien had hij van die belachelijke piekskes op zijn kop. Van Cavens heb ik ook altijd gezegd : zolang die jongen niet van kapsel verandert, zal het nooit wat worden. Het wordt trouwens ook tijd dat Kevin eens die stap vooruitzet. Maar waar gaat Vander- eycken Engelaar zetten ?

“Laten we zeggen dat het allemaal hoopgevend is voor de nationale ploeg. Anthuenis heeft nu een veel grotere keuzemogelijkheid, áls al die jongens aan spelen toekomen. En dan ziet de situatie er voor hem helemaal anders uit. Dat is duidelijk voor mij.”

Ziezo…

“We zijn Roussel misschien nog vergeten. Ik loop niet hoog op met hem, maar in bepaalde omstandigheden kan hij een erg nuttige speler zijn. Met Roussel kan je ineens iets anders spelen als het nodig is, tegen een ploeg die een dubbele muur optrekt. Ik zie niemand anders in België met wie je dat kan. Het zorgt voor een extra mogelijkheid.”

door Jan Hauspie

‘Vandenbergh ziet er ineens als een volwassen jongen uit, zonder die belachelijke piekskes op zijn kop.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content