‘Ik had meer moeten aandringen op versterking’

Nul op twaalf heeft Lierse. Op de vraag of er geen spits bij moet, omdat de aanval stokt, zegt trainer Aimé Anthuenis: “Ge kunt geen mooi dak hebben op een huis waarvan de funderingen niet stabiel zijn.”

Je zegt: Lierse heeft de stap van tweede naar eerste onderschat. Jij ook?

Aimé Anthuenis: “Ik niet. Ik had vorig jaar gemerkt hoe groot het verschil in ritme was tussen eerste en tweede. Mijn fout is dat ik van in het begin meer had moeten aandringen op versterking. Op zeker moment besliste de club het te doen met de spelers die er waren, omdat bij velen het contract automatisch verlengd werd bij promotie.”

Waarom wilde je absoluut Benjamin Nicaise?

“Hij heeft ervaring, ook met Europees voetbal, kent de Belgische competitie en kan ook achteraan spelen. Ik heb bij hem moeten aandringen om te starten: hij wou niet afgaan, maar hij was tegen Kortrijk een van de beteren op het veld. Komt hij drie weken eerder, staan we niet waar we nu staan.”

Je wil nog een diepe spits.

“Een targetman.”

Een type-Rossini of Sonck.

“Sonck zal niet haalbaar zijn, maar de voorzitter heeft wel over hem gesproken. Ik dacht dat Job die rol aan zou kunnen. Maar het grootste probleem ligt op een ander vlak. Lierse moet een verdediging hebben die in staat is periodes van grote druk door te komen zonder tegengoal. Heb je dat niet, kom je in moeilijkheden.”

De voorbije weken speelde Lierse vaak de lange bal op Radzinski. Was dat opgelegd?

“We proberen via het middenveld te voetballen. Met Nicaise en Claasen hebben we meer mogelijkheden om te combineren. Wij hebben vooraan niemand om lange ballen op te vangen, Radzinski en Cavens kunnen dat niet.”

Vorige week antwoordde de voorzitter op de vraag hoe lang je hier nog blijft: ‘het hele seizoen’. Zie je dat eigenlijk zelf zitten?

“Ik denk dat je het probleem van Lierse niet oplost met een trainerswissel.”

Wat zeg je na nul op twaalf tegen je spelers?

“Dat is het probleem. Als je wekenlang hard werkt, heb je af en toe een schouderklopje nodig. Een schouderklopje, dat is een goed resultaat. Het wordt een lange, moeilijke competitie. Het enige wat me verrast, is het grote aantal gekwetsten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben geen trainer die graag veel wisselt, ik geef liever langer het vertrouwen aan spelers, maar door de schorsingen en blessures kunnen we niet spreken van automatismen.”

Tijdens de voorbereiding stelde de voorzitter de top zes als doel. Weegt die ambitie op de spelers?

“Daar merk ik niets van. Het enige gevolg is dat ik nummer één sta in de enquête met als vraag welke eersteklassetrainer eerst ontslagen zal worden.”

Stoort je dat?

“Nee. Daar heb ik geen enkel probleem mee.”

GEERT FOUTRé

‘Ik wil nog een targetman.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content