DE TRAINER JOS DAERDEN

Als je ergens middenin valt, tellen in de eerste plaats de resultaten. Germinal Beerschot had vier punten toen ik kwam. Gelukkig begon ik met twee gelijke spelen met goed voetbal. Op Moeskroen, waar we voor het eerst met drie centrale verdedigers aantraden, schrok ik : zo slecht was dat. Vanaf Lierse handhaven we een bepaalde speelwijze. Zonder veel andere spelers in te schakelen wil ik twee systemen hanteren. Ofwel met drie centrale verdedigers, dus een 3-5-2 of 5-3-2 die, mits het doorschuiven van één centrale verdediger naar het middenveld, een 4-4-2 wordt met een middenveld in ruitvorm.

“Achterin zit het goed, we geven weinig kansen weg. Door het onevenwicht in de kern leunen we vooral naar achteren. Het liefst speel ik anders, maar als coach is het mijn taak om rekening te houden met de kwaliteiten van de beschikbare spelers. Wat we nu brengen, is het beste voor het huidige team. Naar voren toe zijn er beperkingen. Als je Dosunmu hebt, is het niet goed om hem alleen in de spits te zetten omdat hij graag de hoeken induikt en je dan niemand voorin overhoudt. Drie spitsen is ook geen optie omdat we vooraan geen gestalte hebben. We missen daar ook balvaste spelers. N’Diéfi zou dat kunnen opvangen, maar sinds ik hier ben, kon die nog niet spelen. Nu hebben we voorin geen spelers die we de bal in de voeten kunnen geven, die komt meteen terug. Daarom moeten we snel diep spelen, de bal in de ruimte sturen. Geeft de tegenstander achterin géén ruimte, dan kunnen we niet iets anders brengen.

“Daarom hoop ik dat we straks één of twee spelers kunnen halen van dat type. Nu hebben we dat niet. Daarom maakte ik ook een rapport voor het bestuur, met namen die ik graag wil houden, een aantal twijfelgevallen en andere die van mij weg mogen. Die kijken wat mij betreft beter uit naar een andere club. Anders gaan ze naar de B-kern. Ik wil straks met een afgeslankte kern aan de slag, geen sprake van dat ik na de winterstop opnieuw met 28 spelers aan de slag ga. Dat is niet werkbaar. Liefst houd ik maximaal 21 veldspelers plus drie keepers over. Die kunnen aangevuld worden met een paar eigen jongeren.” l

TOSIN DOSUNMU

Zonder voorbereiding wegens te laat aangekomen toonde Tosin Dosunmu zich onmiddellijk een versterking voor Germinal Beerschot. Met zijn snelheid en doelgerichtheid past hij perfect in het countervoetbal waar de Antwerpenaars bij zweren. In zijn eentje scoorde hij meer dan de helft van de goals.

SEZER öZTüRK

Bij Germinal Beerschot zagen zowel Marc Brys als Jos Daerden alleen de minpunten van een talent dat wegkwijnt in de B-kern maar mits een betere mentaliteit nog altijd de ploeg naar een hoger niveau kan tillen, wat niet gezegd kan worden van de meeste nieuwkomers.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Agyeman Dickson (9), Asubonteng (7), Badza (2), Camara (6), Cavens (3), Chimedza (11), Cvitanovic (14), De Decker (17), De Roeck (8), De Wree (17), Dosunmu (15), Hendrikx (11), Josemar Gil (11), Kemajou (2), Kubilskis (2), Lolo (9), Luciano (14), Messoudi (9), Monteyne (18), N’Dièfi (6), Ouon (6), Öztürk (8), Snoeckx (13), Van der Weerden (6), Van Dooren (18), Verbist (5).

DOELPUNTENMAKERS : Agyeman Dickson (2), Camara (1), De Roeck (1), De Wree (3), Dosunmu (11), Josemar Gil (1), Lolo (1), Öztürk (1), Van der Weerden (1).

GELE KAARTEN : 29

RODE KAARTEN : 7

STRAFSCHOPPEN : 0 voor (0), 2 tegen (2).

HOEKSCHOPPEN : 67 voor, 68 tegen.

OVERTREDINGEN : 281 begaan, 290 tegen.

GEERT FOUTRé

‘GEEN SPRAKE VAN DAT IK NA DE WINTERSTOP OPNIEUW MET 28 SPELERS AAN DE SLAG GA.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content