FC Nürnberg verhindert dubbel VfB Stuttgart.

Alhoewel kampioen VfB Stuttgart de lichte favoriet was, verraste FC Nürnberg met zijn gedurfde en brutale spel in de Duitse bekerfinale. Vanaf het begin zette de ploeg van trainer Hans Meyer druk, waardoor het een boeiend duel werd. Stuttgart ging, met tien, in de verlengingen met 3-2 onderuit tegen Nürnberg, dat zo voor de vierde keer in de clubgeschiedenis beslag legde op de DFB-Pokal. Meyer werd daardoor de eerste coach die zowel in de voormalige DDR als Duitsland de beker won, een unieke gebeurtenis.

Der Club, zoals de ploeg uit Beieren van voorzitter Michael A. Roth wordt genoemd, behaalde daarmee zijn eerste prijs in 39 jaar. Dat leidde tot een enorm volksfeest in de stad, want de spelers werden zondag door zo’n vijftigduizend fans opgewacht. “Het houdt niet op”, liet Roth optekenen. “We zitten in een echte hoerastemming. Onze bekeroverwinning is een ongelofelijk hoogtepunt, de bekroning voor een fantastisch seizoen.”

Dankzij de titel van Stuttgart was Nürnberg, voor het eerst sinds 1988, al automatisch gekwalificeerd voor de UEFA Cup. Maar ook na de zesde plaats in het eindklassement heerste er na de winst een uitgelaten sfeer. Want al te veel werd de herinnering opgediept van de laatste bekerfinale in 1982, die met 2-4 verloren ging tegen Bayern München.

Vooral voor Raphaël Schäfer betekende de eindstrijd een speciaal duel. Hij verruilt straks Nürnberg voor de Schwaben, waar hij de vertrekkende Timo Hildebrand (naar Valencia) opvolgt. “Maar ik liep nooit met een tweeslachtig gevoel rond”, verklaarde de goalie in die Welt. “Ik ben blij dat we onze reputatie van zwart beest alle eer aandeden, want we wonnen voor de derde keer dit seizoen van hen.”

Toen de 28-jarige doelman tijdens de winterstop aankondigde dat hij na zes jaar de club verlaat, werd hij prompt een echte publiekslieveling. “Ik moest lang genoeg werken aan deze status. Het was super om als aanvoerder die beker in de hoogte te mogen steken. Het ideale afscheidscadeau voor onze fans.”

Marcell Jansen verhuist van de kelder van de Bundesliga naar de top. De 21-jarige linkerverdediger verruilt immers Gladbach voor Bayern München, waar de international voor vier jaar tekende. Verder kreeg Ottmar Hitzfeld zijn zin, met het feit dat derde doelman Bernd Dreher (40) tot 2008 blijft. Roy Makaay (32) vroeg de clubleiding ondertussen om meer duidelijkheid.

Energie Cottbus raakte zijn Roemeense smaakmakers kwijt, want zowel aanvaller Sergiu Radu (29, tot 2010) als middenvelder Vlad Munteanu (26, tot 2011) verhuizen naar VfL Wolfsburg. Om het verlies enigszins op te vangen legde Cottbus verdediger Toni Wachsmuth (20) vast. De speler van Carl Zeiss Jena tekende tot 2009.

Hansa Rostock vond een vervanger voor doelman Mathias Schober (29), die naar Schalke 04 trekt. Stefan Wächter (29), die overkomt van Hamburger SV, kreeg een driejarig contract.

Hannover 96 stelde elfvoudig international Mike Hanke (23) voor als nieuwe aanwinst. De aanvaller, die wordt overgenomen van VfL Wolfsburg, tekende tot 2009 en kostte 5 miljoen euro.

Karlsruhetrainer Edmund Becker kan zijn geluk niet op. Hij zag zijn wens vervuld met de komst van de offensieve middenvelder Tamas Hajnal (26, ex-STVV), die vorig seizoen bij Kaisers-lautern onder contract stond. De Hongaarse international kon weg voor een gelimiteerde transfersom van 450.000 euro en kreeg een verbintenis tot 2010.

Werder Bremen neemt de Portugese huurling Hugo Almeida voor 3,5 miljoen euro definitief over van FC Porto. De 23-jarige aanvaller tekende tot 2011.

De Tsjechische doelman Jaroslav Drobny (27) van VfL Bochum kreeg van Hertha BSC een driejarig contract. Christian Fiedler werd immers te licht bevonden door de technische staf.

Arminia Bielefeld is bijzonder tevreden over het werk van coach Ernst Middendorp (48), die sinds 14 maart bezig is aan zijn derde periode bij de club. Hij zette zijn handtekening onder een verbintenis tot 2009. Het akkoord blijft ook geldig indien Power Ernst degradeert naar de tweede Bundesliga.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content